fbpx
kontaktløs betaling

TÆPPING: Stadig flere betaler kontaktløst. Foto: Nets

Kraftig vekst av kontaktløse betalinger

Tall fra Nets så langt i 2019 viser har det vært en meget sterk vekst i kontaktløse betalinger. Denne veksten vil trolig øke i månedene som kommer, og peker i retning av et kontantløst samfunn.

Snart kontantfritt

Bare i oktober i år ble det omsatt 54 milliarder kroner fordelt over 167,9 millioner kortkjøp. Det svarer til en økning på 3,5 prosent i antall transaksjoner sammenlignet med oktober 2018, og en økning på 2 prosent i kroner og øre.

– Nordmenn ligger i verdenstoppen i kortbruk, og det settes stadig nye rekorder. I løpet de siste 10 årene har kortbruken i Norge nesten doblet seg. Hittil i 2019 har det vært en meget sterk vekst i kontaktløse betalinger og denne veksten vil trolig øke i månedene som kommer, sier pressesjef for Nets i Norge, Stein-Arne Tjore, i en pressemelding.

23,6 millioner «tæppinger»

BankAxept-kort ble i oktober «tæppet» 23,6 millioner ganger for 4,8 milliarder kroner. I oktober i fjor ble det gjort 5,3 millioner kontaktløse BankAxept-kjøp, og dagens tall svarer derfor til en økning på hele 346 prosent.

– Gjennom hele 2019 har det vært en god vekst i kontaktløse betalinger, og den blir enda sterkere nå som Coop har aktivert terminalene i alle sine butikker. Vi forventer både at antallet transaksjoner og snittbeløpet per betaling vokser. Vi er helt klart i ferd med å etablere nye betalingsvaner, sier Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps AS.

I takt med at kortkjøp og kontaktløse betalinger øker jevnt og trutt, minker uttak av kontanter i minibank og i kassa ved kjøp i butikk. Fra 2017 til 2018 har disse typer kontantuttak sunket med 13 og 18 prosent respektivt, kommer det fram i Norges Bank-memoet «Kunderetta betalingsformidling 2018».

Kontaktløst overalt fra 2020

Fra og med 2020 er det krav om at alle operative betalingsterminaler i Norge skal støtte kontaktløshet og ha denne funksjonaliteten aktivert. Samtidig som det stadig lanseres nye kontaktløse betalingsalternativer som Apple Pay, Google Pay og Coopay, betyr dette at kontaktløse betalinger vil øke fra og med nyåret.

Samtidig har den grensen for kontaktløse kortbetalinger økt fra 200 til 400 kroner fra og med april i år, noe som betyr at de fleste «tæppinger» ikke behøver identifisering i form av PIN-kode. Gjennomsnittsbeløpet for transaksjoner er i dag på rundt 320 kroner.