kunstig intelligens

Kina skal lage sin egen måne

En kunstig måne skal erstatte gatelys innen 2020.

Grandiose visjoner og ambisjoner

Kina tenker stort og har store visjoner og ambisjoner for fremtiden. Alle offentlige «kriker og kroker» skal overvåkes. Alt en kineser sier, skriver og gjør skal vurderes og rangeres i et Social Credit Score. Kina vil bli verdens supermakt innen kunstig intelligens og 5G. De skal utvikle sin egen konkurrent til GPS, de bygger verdens største tuneller og broer og nå skal de også bygge sin egen måne.

Det skal ikke stå på ambisjonene og det vil nok heller ikke stå på den makt og innvirkning Kina vil ha på hele verden.

 

Artificial intelligence is the future, not only for Russia, but for all humankind. It comes with colossal opportunities, but also threats that are difficult to predict. Whoever becomes the leader in this sphere will become the ruler of the world. / Vladimir Putin

 

Kunstig måne

Nå skal Kina også bygge sin egen måne. Motivet er ikke å «utkonkurrere» vår opprinnelige måne, men å erstatte gatelys og sånn sett spare strøm. Får de den kunstige månen til å fungere, vil Kina spare over 170 millioner dollar i strøm-kostnader hvert år, og det bare ved å dekke et område på 50 kvadratkilometer. Det tilsvarer omlag 10 prosent av størrelsen på Oslo.

8 ganger kraftigere lys enn månen

Den kunstige månen vil være en opplyst satellitt som vil lyse 8 ganger kraftigere enn vår «naturlige» måne. Første by som er målet for den falske månen vil være Chengdu, som er hovedstaden i den kinesiske provinsen Sichuan. En by som har 14 millioner innbyggere fordelt over 14.300 kvadratmeter. Til sammenligning er Oslo sentrum fordelt over 1,8 millioner kvadratmeter og har rett over 1 million innbyggere.

 

4 kunstige måner innen 2022

Den kunstige månen vil lage en skumringsaktig glød og vil ikke påvirke dyrene, ifølge Kang Weimin. Han er direktør ved School of Aerospace ved Harbin Institute of Technology. Ikke alle er like overbevist.

 

Jeg synes at det her er en veldig dårlig idé. Jeg har faktisk vanskeligheter med å se noen positive aspekter i prosjektet her i all hovedsak, sier lektor i fysikk og astronomi ved Aarhus Universitet Christoffer Karoff til Berlingske Tidene i Danmark.

 

Den første månen vil bli skutt opp fra Xichang Satellite Launch Centre i 2020, med 3 nye «måner» i 2022.

Bilde: Alex Baber via Unsplash