fbpx
netthets

Julie Bergans kraftige oppgjør mot netthets

TV 2 Nyhetskanalens innslag 7. februar med Julie Bergan som «tar et kraftig oppgjør mot netthets» fremstår mest av alt som et 5 minutters reklameinnslag for ny plate og turne. Det eneste som manglet var lenke til Ticketmaster. Den får du her!

Jeg vet egentlig ikke om jeg skal le, gråte eller gratulere. Netthets er et alvorlig og voksende problem. 25 prosent av unge mellom 9 og 16 år opplever netthets. Politikere, samfunnsdebattanter, artister og kjendiser over lang tid «tatt sine oppgjør» mot netthets.

Det å ta et «kraftig oppgjør» krever både fokus, tid og energi. Og mot. Mot til å stå imot. Svare på mange vanskelige spørsmål. Ta til motmæle. Enten på vegne av seg selv eller andre. For å gjøre hverdagen bedre for sin egen del og samfunnet forøvrig. Et «kraftig oppgjør» bør gi en gevinst til slutt. I dette tilfellet er nok gevinsten først og fremst salg av musikk og konsertbilletter. Og det er veldig trist at TV 2 Nyhetskanalen lar seg «bruke» på denne måten. Trist ikke minst ovenfor alle de unge som blir utsatt for mobbing på internett hver dag.

Flere har tatt et «kraftig oppgjør mot netthets» tidligere

Det er «populært» å ta et kraftig oppgjør mot netthets. Og det er viktig. For problemet er økende. Derfor er det ekstra skuffende når «oppgjøret» i dette tilfellet kun fremstår som forkledd reklame for et nytt album og turne.

Det ser derimot ut til å være enklere å si at man tar et kraftig oppgjør, enn å faktisk gjøre det. I tilfellet Julie Bergan var det derimot ingenting i det rekordlange innslaget fra TV 2 Nyhetskanalen som minnet om et oppgjør.

 

Julie Bergans «oppgjør» minutt-for-minutt

La det være klart; netthets via Jodel er et stort problem. Men det å ignorere problemet er ikke det samme som å ta et «kraftig oppgjør». På samme måte som mange andre artister før henne gjerne har et samlivsbrudd, et kjærestebrudd eller en større «hemmelighet» eller hendelse å avsløre – rett før en ny singel, album, konsert eller til og med en turne – ser det mest ut som Julie Bergan her er opptatt av å reklamere for sitt nye album og turneen med Alan Walker, enn å ta et «kraftig oppgjør» mot netthets.

La oss ta for oss hele TV-reklamen, minutt for minutt:

 

 

 

 

 

 

 

 

323 sekunder ren reklame

Julie Bergans oppgjør mot netthets er å omgi seg med mennesker som gir henne energi. Som gir henne glede og som støtter henne. Det høres ut som en fornuftig strategi. Troll er vampyrer som «suger deg tom» for energi. Men da kan man ikke påstå at man tar et «kraftig oppgjør mot netthets».  Det er ikke sikkert Julie Bergan engang sa til TV 2 Nyhetskanalen at hun tok et kraftig oppgjør en gang. Hun synes det er trist med mobbing. Det synes de fleste. Og som de fleste forsøker de å unngå å oppsøke det.

Vær Varsom Plakaten

Mediene – i dette tilfellet TV 2 Nyhetskanalen – har et (etisk) ansvar for å blant annet skille mellom journalistikk og reklame. Disse etiske reglene er nedfelt i Vær Varsom Plakaten, hvor jeg mener TV 2 er «på tynn is» på flere punkter;

Innslaget til TV 2 Nyhetskanalen bryter helt åpenbart punkt 4.4. Det er ingen dekning i «stoffet» for at Julie Bergan tar et «kraftig oppgjør mot netthets». Men la oss kalle en «spade for en spade». Kudos til management teamet til Julie Bergan, som fikk over 320 sekunder promotering av Julie Bergans nye album og den forestående turneen med Alan Walker. For de som blir utsatt for mobbing og netthets – og som hadde håpet på et «kraftig oppgjør» – var det nok mange som ble skuffet.

I tillegg er det kanskje legitimt å spørre seg selv om «kraftige oppgjør» egentlig hjelper. Så langt har problemet bare vokst, til tross for mange oppgjør de siste årene.

For de som lurer – her er lenken til Ticketmaster hvor du kan kjøpe billetter til Julie Bergans turne.

Bilde: Skjermdump fra TV 2 Nyhetskanalens innslag