fbpx

Nettroll er vampyrer

Kjært barn har mange navn, også de vi ikke holder så kjær. Troll, pøbler, nettroll, osv. De som suger energi ut av deg. Vampyrer rett og slett.

Vi har alle hørt om de og flere av oss har opplevd de på nært hold. Troll. De som liker å trolle, mennesker som bruker tiden sin til å mobbe, spre hat, drive netthets, sjikane og det som verre er. Enkeltindivider eller grupperinger som liker å kritisere, provosere og som kun gjør det for oppmerksomhetens skyld. De «lever» av å suge energi ut av sine «ofre«.

De er nåtidens vampyrer – digitale vampyrer.

Hva er en vampyr?

henriettehoyer-bouvet27. mars var jeg på besøk hos Bouvet etter jobben. Der jobber blant annet min gode venn Henriette Høyer. Det angrer jeg ikke på. Foruten masse god drikke (sjampanje) og «stående mat», var det hyggelig å slå av en prat med mange kjente og ukjente.

I tillegg hadde de lagt opp til et veldig godt program på toppen av det hele. Henriette oppsummerte SXSW og her var det flere ting jeg bet meg fast i, men spesielt en video fra Austin Kleon grep min oppmerksomhet.

«I’m a writer who draws»

Austin Kleon er en artist og forfatter og har skrevet flere illustrerende bøker. Henriette viste oss derimot en videosnutt som Austin Kleon hadde laget og som handlet om Pablo Picasso og Constantin Brancusiand, og gir på en utrolig kreativ og morsom måte et veldig godt tips på hva som skal avgjøre hvem det er du ønsker å slippe inn og ut av ditt liv.

«Vampires» heter videoen og den bør du definitivt ta deg tid til å se på:

Lettere sagt enn gjort å ignorere troll

Dette er jo hva netthets og trolling handler om – å tømme deg for energi. Den beste (og kanskje eneste) måten å håndtere nettroll på, er å ignorere de. Det er ikke alltid like lett. Jeg har opplevd det flere ganger selv, og i stadig økende grad. I de fleste tilfeller ignorerer jeg de, andre ganger ikke. De få gangene jeg har gitt de min oppmerksomhet og tid, føler jeg alltid det samme etterpå – mindre energi og mindre energisk. Du vinner sjeldent mot et nettroll, og det fikk meg til å tenke på mine egne råd i veien til eller mot suksess.

Råd fra arbeidslivet siden 1995

25 råd som har fulgt meg siden jeg begynte arbeidslivet i 1995. Her står det mye fornuftig, noe som er lett å følge, andre ikke like enkle. Derimot er det flere som passer veldig godt inn i denne sammenhengen:

Jeg skal bli enda flinkere til å ikke kaste bort tid og energi på mennesker som kun er ute etter å «suge» energi ut av meg. Jeg skal bruke mindre tid på vampyrer rett og slett.

Hvis alle gjør det, vil vampyrene forsvinne, for vi vet jo hva vampyrer lever av.

#RauseMenn

photo credit: jpellgen via photopin cc