Jobben bra, men hjemme best

Det er viktig å være tilstede på arbeidsplassen for å bygge relasjoner og vedlikeholde bedriftskulturen, men det er ofte mer effektivt å jobbe hjemmefra.

Aldri hatt et eget kontor

«Jag trivs bäst i öppna landskap» synger Ulf Lundell. Det gjør ikke jeg. Jeg har heller aldri opplevd å ha eget kontor. I 1995,  da jeg begynte å jobbe, delte jeg derimot et større kontor med en kollega. Men fra 1997, da jeg begynte å jobbe i Cisco, har jeg alltid jobbet i  kontorlandskaper.

Det har blitt mange forskjellige kontorlandskaper også. Etter hvert som vi ble flere ansatte i Cisco ble flere også «skviset» inn ved å lage kontorpultene «litt» mindre og samtidig innføre «clean desk«-prinsippet. Ikke bare skulle man jobbe i et åpent landskap, men plassen du tilbrakte arbeidsdagen din på skulle heller ikke ha et personlig preg.

Åpent og nakent

Åpent landskap og «naken» arbeidspult ble en naturlig del av arbeidslivet. Ikke bare i Cisco, men stort sett alle steder jeg har jobbet.

Det mest frustrerende med åpne landskap er all støyen og alle forstyrrelsene. «Har du to sekunder» hører man mange ganger i løpet av en typisk arbeidsdag, når man sitter i et åpent landskap. Vedkommende som spør må gjerne gjenta spørsmålet flere ganger også, fordi du sitter med øretelefoner på, for å redusere støyen og forstyrrelsene.

Jeg kan forstå det økonomiske argumentet i forhold til et åpent landskap; Du får «skvisa» flere ansatte inn på et mindre areal når det ikke er noen vegger og dører som tar opp plass. Og i dagens arbeidsdag er det også mange av oss som jobber mindre eller store deler av dagen utenfor kontorets fire vegger. Men det koster også å ha et åpent landskap. Blant annet i form av redusert effektivitet og produktivitet.

Les også: Open offices are more social, right? Wrong says research (World Economic Forum)

Åpne landskap skulle aldri vært «funnet opp»

Truls Gjestland fra Sintef er en ledende forsøker i Norge på støy. Han sier at åpne landskap aldri skulle vært laget og mener at kontorlandskap er funnet opp av arkitekter med fikse ideer og arbeidsgivere som tror de kan få inn flere medarbeidere på mindre areal.

Foruten støy og upersonlige, nakne og mindre arbeidspulter, er ofte nettverket og internett-hastigheten hjemme bedre, enn på arbeidsplassen. Sitter du hjemme og jobber har du «internett» for deg selv, og kan nyte «rå surfehastigheter» uforstyrret. På arbeidsplassen deler du kanskje en mindre linje med 30 til 100 kollegaer – eller mange flere. Det samme gjelder det trådløse nettverket internt, som av og til blir så «bizzi» og så tregt fordi alle som sitter med øretelefoner på – for å ikke bli forstyrret – streamer musikken de hører på via Spotify – trådløst og via internett.

Ikke får du jobbet heller, fordi du hele tiden blir forstyrret, men i tillegg får du heller ikke gjort noe fornuftig fordi Internett nærmest er gjort utilgjengelig som følge av infrastruktur som ikke er oppdatert og skalert for alle ansatte, alle deres trådløse enheter – laptops, nettbrett og smarttelefoner – samt alle online-tjenestene de konsumerer mens de sitter på kontoret.

Når du uansett blir forstyrret og ikke får jobbet fordi Internett-linja er sprengt, er det kanskje like greit å ta noen telefoner. Da er det kjedelig at samtaler i mange tilfeller blir brutt, og at bruddene skyldes dårlig dekning fordi mange og høye kontorbygg reduserer mobildekningen og -rekkevidden.

Mer effektivt å jobbe hjemme

Det er mye vi kan irritere oss over på arbeidsplassen; Støy, dårlig mobildekning eller internettilgang. Derfor er det også mange som foretrekker å jobbe hjemme. 35 prosent av oss jobber hjemmefra i løpet av en måned og den viktigste årsaken er at det er mer effektivt skal vi tro undersøkelsen fra ManpowerGroup, som er gjennomført av Opinion Perduco.

7 prosent av arbeidstagerne sier de jobber hjemmefra mer enn 10 dager i måneden, mens de fleste gjør det en til to dager per måned. En av fire ønsker seg mer hjemmekontor, og halvparten vil jobbe hjemmefra i like stort omfang som i dag.

Kun 13 prosent oppgir at de vil jobbe mindre hjemmefra.

photo credit: mark sebastian via photopin cc