…men det er ingen tvil om at det er Jens Stoltenberg som regjerer på Sosiale Medier (også)!
Det er store forskjeller mellom partiledere og partier når det kommer til bruken av sosiale medier her til lands. Frp har flest medlemmer på Facebook, Jens Stoltenberg er kongen av Twitter og Facebook – og har uten tvil den beste bloggen. Liv Signe Navarsete er den eneste partilederen uten en Twitter-konto, og Krf er desidert svakest på YouTube.
Forskjellene mellom de beste og dårligste partiene på sosiale medier er store. Mens vinneren uten tvil er Ap og Jens Stoltenberg er taperen i mine øyne SP og Liv Signe Navarsete. Det skal bli spennende å følge partiene og lederene fremover mot neste stortingsvalg! Som du vil kunne lese under er det feks heller ingen tvil om at det er Høyre som kanskje har mest å hente med å skape et større engasjement på sosiale medier for å nå ut til både unge og eldre velgere. Høyre har stor oppslutning på meningsmålingene, men har kun en brøkdel av følgere og venner på sosiale medier.
Kan valget vinnes på nettet?
Hvor strategisk viktig har sosiale medier blitt for våre folkevalgte? Hvordan vil Facebook, Twitter, YouTube og andre verktøy brukes når valgkampen tar seg til? Hvor inspirert er våre beste menn og kvinner av Barack Obama – Amerikas første svarte president er en ting, men han var ikke minst den første Sosiale Media-presidenten også! Tar vi en liten titt på Facebook-sidene til våre norske partier er det iallefall store forskjeller å merke seg – ikke bare i forhold til antall medlemmer, men også på hvor stort fokus man ser ut til å ha – hvor seriøs og strategisk satsningen er:
(klikk på bildet for større utgave)
Det første jeg legger merke til er feks at Frp er det eneste partiet som fronter en person på sin Facebook-side. Sosiale medier er nettopp det … de er sosialeog personlige. Frp gjør klokt i å personifisere partiet sitt på Facebook via Siv Jensen som naturlig frontfigur da hun er partiets leder. Frp har også flest valgmuligheter på siden deres for annet innhold og økt interaksjon og engasjement. Den dårligste siden står nok Høyre for som bla ikke har oppdatert siden sin med et bilde som er riktig linket opp. Parti-logoer er det få som vil «snakke» med på Facebook, og da er det kanskje ikke rart at Frp er størst – på Facebook. Best side, best innhold og mest sosial…Ap på andre plass, men så er frontfiguren deres Jens Stoltenberg mange hestehoder forran alle partier og partiledere med sine knappe 104,000 medlemmer! Ingen over, ingen ved siden!
Barack Obama – den første Sosiale Media-presidenten
At Barack Obama vant valget fordi han tok i bruk sosiale medier er ingen hemmelighet. Rekruteringen og kontakten med grasrota hadde han via Facebook, Twitter, YouTube og andre verktøy, og han bruker fortsatt verktøyene flittig for å «nå ut» – for å engasjere og for å ha dialogen gående med sine velgere.
- Twitter: 7,5 millioner følgere
- Facebook: 19,5 millioner medlemmer
Under valgkampanjen ble alle digitale midler tatt i bruk. Han hadde egen hjemmeside/blogg, via sosiale medier fikk han nye venner hele tiden, og kanalene ble flittig brukt til å skape en slags viral i seg selv omkring fenomenet Barack. Sosiale delingstjenester som Digg og Reddit elsket Obama, og uansett hvilken søkemotor du brukte – hvis du skrev Barack Obama – så ville du alltid finne presidentens egen kampanjeside på første linje!
I dag teller Barack Obama 19,5 millioner «venner» på Facebook-siden sin. Med 155 millioner Facebook-medlemmer i USA skulle det tilsi en dekning på ca 13%. La oss se hvordan det står til med våre egne…
Person viktigere enn Parti
Sosiale medier er personlig, derfor er det heller ingen overraskelse at partilederene er mer populære på Facebook og Twitter enn det partiene deres er.
Dette er ikke noe unikt for Norge. Ser vi igjen tilbake på USA og Barack Obama er hans eget parti en skygge av seg selv på Facebook. Slik ser fordelingen ut mellom de norske parti og partilederene på Facebook:
Frp er som vi ser det klart største partiet på Facebook, men Jens Stoltenberg har flere venner enn samtlige andre partier og personer kombinert! Med 2,5 millioner Facebook-brukere i Norge har Jens Stoltenberg en rekkevidde på 4% – Barack Obama leder med andre ord med sine 13% med en god margin. På en god andre plass kommer Siv Jensen, og kombinert med partiet gjør Frp utvilsomt en god jobb med å spre sitt politiske budskap og engasjement.
På Twitter er bildet ganske så annerledes – for Frp i det minste, i negativ forstand, mens for de andre partiene er det positive tendenser. Untaket er Liv Signe Navarsete i SP som ikke har egen Twitter-konto.
Derimot er det fortsatt INGEN som kan gjøre noe med statsministeren vår, som fosser frem i ensom majestet:
Samtlige partier har tatt i bruk YouTube også. Også her er det store forskjeller fra parti til parti, og ikke overraskende er det igjen Jens Stoltenberg og Ap som er klart best – og størst:
Sammenheng mellom meningsmåling og antall venner?
Legger jeg sammen alle faktorer her – fra både parti og person, og alle sosiale nettverk, så ser det ut til å være en sammenheng mellom oppslutning til partiet og hvordan de gjør det på sosiale medier. Som alltid er det et unntak til regelen, og unntaket her heter Venstre. Lavest oppslutning av samtlige partier i mars, men har en høyere sosial score enn både Krf og SP.
Arbeiderpartiet er det klart beste partiet på sosiale medier, men det er de først og fremst pga Jens Stoltenberg. En solid blogg, og en hjemmeside som veldig godt får frem det sosiale. En god frekvens av publiserte nyheter, artikler og andre poster – samt rask respons på både Facebook & Twitter, setter resten av våre norske partier i skyggen. Jens og Ap har virkelig skjønt at sosiale medier spiller en stor rolle i dagens påvirkningssamfunn.
Hvorfor ikke lære av hverandre?
Mitt første spørsmål er hvorfor ikke den rødgrønne regjeringen i større grad ikke har lært her av hverandre, slik at både SP og SV kunne kommet seg opp av den politiske og sosiale media-gjørma de befinner seg i. Når Jens Stoltenberg har nærmere 50,000 følgere på Twitter er det feks rart at ikke Liv Signe Navarsete engang er på Twitter.
Når alle andre partier har sin egen YouTube-kanal er det rart at ikke Erna Solberg har ordnet det samme for høyre.
Hverken Trine Skrei Grande, Kristin Halvorsen eller Liv Signe Navarsete har en blogg – jeg klarte iallefall ikke å finne bloggene deres.
Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet er utvilsomt vinneren på sosiale medier, som de også var i 2009 på Valgpanelet.no:
«Med et godt nettsted i bunn har partiet vært flinke til å utnytte mulighetene innen digital markedsføring og sosiale medier.Selv om nettstedet kanskje ikke er det aller mest engasjerende samler det trådene for partiets tiltak og leder raskt til relevante undersider. Nettstedet oppleves også som veldrevet, med relevante artikler og god bruk av video. Jens Stoltenbergs engasjerende nettvideoer er også en viktig del av Arbeidepartiets valgkamp på nett. Han er blant politikerne som gjør seg absolutt best i nettvideoer der personlig tilstedeværelse og selvsikkerhet er ekstra viktig.»
Når jeg har kåret en vinner i Jens Stoltenberg og Ap, så må det også kåres en taper. Det er ingen tvil om at SP og Liv Signe Navarsete er den store taperen.
- Den laveste sosiale scoren totalt
- Ingen blogg
- Ingen Twitter konto
- Kjedelig hjemmeside med lav integrasjon mot sosiale medier
- Begrenset frekvens på Facebook-siden og liten grad av engasjement fra velgerene
Blir neste valg preget av et mer strategisk og integrert forhold til sosiale medier fra partiene våre? Hva tror du….