fbpx
mikrobetaling

Jeg kommer aldri til å kjøpe en hel avis for å lese en artikkel!

Elin Ørjasæter slår et slag for mikrobetaling av enkeltartiker. Men for å lese artikkelen, må du abonnere. I løpet av de siste årene har det vært mye snakk om mikrobetaling. Det har blitt med snakket. Men det er lov å håpe at 2018 blir annerledes.

– Det er bedre å få litt av noe, enn alt av ingenting,

brukte jeg å si da jeg jobbet i IT-bransjen og la strategi for det neste regnskapsåret. Men ingen regel uten unntak. Av og til må du også «walk away» fra litt business, for å få mer av det på andre måter. I tilfellet mikrobetaling er jeg ikke like sikker. Det er selvsagt argumenter for og i mot her også, men i det store og hele deler jeg Elin Ørjasæter sin holdning;

De færreste gidder å abonnere på grunn av én artikkel

Det blir ikke mindre aktuelt da den aktuelle artikkelen ikke er tilgjengelig å lese uten et abonnement. Som ikke-abonnement av Morgenbladet må jeg altså punge ut med nesten 60 kroner for å lese at «de færreste gidder å abonnere på grunn av én artikkel». Om ikke annet får det meg til å trekke på det ironiske smilebåndet.

 

mikrobetaling

Slik vil jeg betale for nyheter

– Jeg ønsker ikke å abonnere på ti eller 20 forskjellige aviser, men vil gjerne lese enkeltartikler gjennom en universell betalingsløsning

For snart 4 år siden skrev jeg en sak her på HansPetter.info som også ble publisert i Bergens Tidende. Ikke en Spotify-løsning slik mange andre skrev om tidligere, men en løsning basert på et samarbeid mellom mediehusene slik at man hadde felles pålogging og dermed muligheten til å betale for abonnement, men også for enkeltartikler fra aviser man ikke abonnerte på.

 

4 år senere har vi ikke kommet en meter nærmere. Amedia sin pilot for litt over et år siden er skrinlagt «inntil videre». Konsernet testet ut ovenfor Nordlys-abonnenter i Tromsø en løsning hvor abonnentene kunne betale 49 kroner ekstra for å få tilgang til samtlige aviser i Amedia-systemet. Piloten lot seg ikke utvides på grunn av utdatert abonnementsløsning.

Schibsted-avisene Fædrelandsvennen og Stavanger Aftenblad testet også ut mikrobetaling en stund, men det hele ble skrinlagt. Det til tross for at redaktøren i Aftenbladet, Lars Helle, mente at det kunne få en ikke ubetydelig virkning for hele mediebransjen. Til Journalisten.no sa Lars Helle i april 2016 blant annet;

– Økonomisk er det likevel langt fram til at vi får særlig stort utbytte av dette. For dem som bor utenfor regionen og som bare er interesserte i en og annen kommentarartikkel, vil dette være et glimrende tilbud

Tidligere samme år hadde også Morgenbladet – som Elin Ørjasæters kommentar er publisert i – planer om å teste ut mikrobetaling.

– Vi hører at dette er noe brukere generelt ønsker seg, og vi jobber alltid med å kunne tilby gode, brukervennlige løsninger som svarer til forventningene brukerne har. Mikrobetaling er derfor noe vi vil eksperimentere med, uttalte digitalansvarlig i Morgenbladets markedsavdeling Yvonne Svae-Grotli til Journalisten.

Har blitt med tanken

To år etter min kommentar i Bergens Tidende, viste også avisen seg positiv til mikrobetaling. BTs ansvarlige redaktør, Øyulf Hjertenes var ikke bare positiv til mikrobetaling. Han mente det var helt nødvendig og noe som vil komme;

– Det er en veldig spennende tanke. Jeg er overbevist om at det er en del av den fremtidige løsningen for brukerbetaling for å klare å finansiere journalistikk i en digital verden.

Det ble med tanken altså. Felles pålogging blant mediehusene har konsernsjefene snakket om i en årrekke. Så langt er alle enige om at de vil ha det – på sin måte. Så langt ser alle ut til å være tilsynelatende enige om at mikrobetaling er viktig. At det er det brukerne vil ha. Og at det er fremtiden.

Men snart 4 år etter min kommentar i BT har derimot ingenting skjedd. Det har blitt med tankene. Og et par piloter. Og fortsatt er vi – vi som leser nyhetene – interessert i å betale for stadig mer journalistikk. Men jeg tror ikke så mange av oss er villig til å kjøpe en hel avis for å lese en artikkel. Som jeg skrev avslutningsvis i Bergens Tidende i 2014;

– Jeg tror den smarteste løsningen er en universell betalingsløsning som fritt kan brukes på tvers av alle aviser og enheter. En slags «betalings-cloud-tjeneste» for nyheter. Rent teknologisk er dette fullt mulig, men det forutsetter selvsagt at alle avishusene samarbeider, og det er vel der slaget vil stå. I mellomtiden får vi nøye oss med å lese om annonsefall, kostnadskutt og nedskjæringer i norske avishus.

Det er lov å håpe at mediehusene blir mer brukersentriske i 2018. Det er lov å håpe at utdaterte abonnementssystemer blir oppgradert i 2018. Det er lov å håpe at konsernsjefene blir enige om en felles påloggingsløsning. Og det er lov å håpe at de kanskje innser at det er bedre å få litt av noe, enn alt av ingenting.

Les kommentaren til Elin Ørjasæter her

Lyst til å lese hele kommentaren til Elin Ørjasæter, men ikke like lyst til å abonnere på Morgenbladet?

Da kan jeg glede deg med at Elin har lagt ut den samme kommentaren her på HansPetter.info. Helt gratis til og med.

 

Bilde: Diego PH via Unsplash