Noen elsker de nye mulighetene som teknologi, Internett og sosiale medier har lagt til rette for. Det er det derimot ikke alle i reklamebransjen som gjør.
Petter Gulli, kreativ leder i DDB, skriver i Kampanje 27. november at han hater content marketing. Han hater for øvrig å bli feilsitert også, i tillegg til at han hater veldig mye mer, som for eksempel:
- Big Data
- Sosiale medier
- Mobile first og
- Bruker generert innhold
Hater alt som ikke er reklame?
Det er kanskje ikke så rart han hater så mye, for det han hater handler i liten grad om reklame, og det er det Petter Gulli er opptatt av. Det i seg selv er ikke så rart, siden han jobber i reklamebransjen, en bransje som er sterkt utfordret av nettopp innholdsmarkedsføring, sosiale medier, big data og ”mindre skjermer”.
Kan man hate verdiøkende innhold?
Petter hater for så vidt ikke alltid innholdsmarkedsføring, bare hvis det er basert på en dårlig ide. Det er litt selvmotsigende, for innholdsmarkedsføring handler ikke om ideer, men om innhold som engasjerer mottageren. Som mottageren opplever verdiøkende. Er det ikke verdiøkende er det ikke innholdsmarkedsføring. Da er det bare dårlig innhold. Eller dårlig markedsføring hvis du vil.
Les også: Hva er Content Marketing?
Hater du innholdsmarkedsføring hater du med andre ord innhold som mottageren opplever verdiøkende, og det synes jeg høres ut som en dårlig ide.
Redd for å bli feilsitert?
At Petter hater å bli feilsitert burde egentlig få han til å elske brukergenerert innhold. Gjennom egne kanaler kunne Petter ha kommunisert hva han EGENTLIG mente. Han kunne ha brukt big data og sosiale medier til å målrette blogginnlegget ut mot de som er opptatt av det samme som han selv, da er også sjansen større for at mottagerene vil oppfatte det som verdiøkende. Og de fleste som hadde lest Petter sin bloggpost ville med stor sannsynlighet lest det via sin mobile enhet. Slik har det blitt i 2014, uansett hvor mye man måtte hate det. Reklamebransjen elsker derimot fortsatt massekommunikasjon, samtidig som flere og flere av oss oppfatter det som masekommunikasjon.
Les også: Hvem bryr seg om reklamebransjen (via Kampanje)
Av og til elsker jeg reklame, men bare av og til
Jeg elsker innholdsmarkedsføring. Jeg elsker også god kommunikasjon. Jeg kan til og med innrømme at jeg av og til elsker reklame også. Men ikke mye reklame. Men jeg hater ikke reklame, selv om jeg kan være på nippet til å hate det noen ganger.
Den siste reklamefilmen til McDonalds er jeg derimot på grensen av å hate. Og jeg kan ikke begripe at McDonalds elsket den nok til å bruke reklamekroner på å sende den på TV. Den minner meg mest av alt om en pedofil bonde som har lagt sin elsk på en guttunge. Første gang jeg så den trodde jeg det var en dårlig spøk – en parodi på en ekte reklame. En reklame for reklamefilm-programmet Gullfisken. Mulig det er kreativt, men verdiøkende er det ikke. Ikke for meg i alle fall.
Innholdsmarkedsføring drar ikke priser
Innholdsmarkedsføring, big data, sosiale medier og brukergenerert innhold kommer ikke til å vinne mange reklamepriser. Men innholdsmarkedsføring formidlet gjennom egne kanaler (må ikke være via VG, Nettavisen og andre nettaviser) og distribuert smart via innsikt fra big data og ut gjennom riktige sosiale kanaler – som er tilpasset mobile plattformer – kan vinne mange kunder.
Det er kanskje derfor Petter Gulli hater så mye som han gjør, for mye av den nye kommunikasjonen handler ikke i like stor grad om reklame, og slikt blir det jo færre konkurranser og priser av. Ikke er det lett å komme opp med et fornuftig navn på konkurransene heller … Gullfisken, Gulltaggen, Gullblyanten … Gullinnhold klinger ikke like godt.
Men jeg elsker uansett godt innhold – ikke trenger det å være så kreativt heller, ikke så lenge det er verdiøkende – for meg. Det trenger ikke å være det for reklamebransjen.
Disclaimer: Dette er kun innholdsmarkedsføring hvis du som leser det finner det verdiøkende. Hvis ikke er det dårlig innhold eller markedsføring. Bloggposten har jeg valgt å fremme i sosiale medier basert på big data som jeg har samlet av deg gjennom sporingskode som er installert på bloggen. I tillegg er alt jeg har skrevet her tilpasset alle slags mobile enheter.