fbpx
Huawei

James Bond på ekte

Den tidligere britiske spionsjefen avslørte navnene til hemmelige agenter i Kina for å støtte en aggressiv, høyreorientert amerikansk kampanje mot Huawei. Avsløringen ble gjennomført av russiske cyberkriminelle på oppdrag fra den russiske staten.

Teknologi er politikk

Nå skal det handle om teknologi, teknologitrender og om hvordan utviklingen av ny teknologi påvirkes og drives frem av langt mer enn bare teknologer som sådan. 

For mens teknologitrender under dot com-tiden mer eller mindre kun var drevet av teknologiutviklingen i seg selv – og en drøm om en helt ny økonomi, internett-økonomien, kan man i dag ikke snakke om teknologitrender uten å se det i kontekst av alt fra nasjonale og internasjonale lover, reguleringer, politikk, makt, krig, etikk og moral. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

Bredbånd er kritisk, men…

Eksemplene på det er mange. For eksempel bredbånd, anført av fiber, som er en teknologi utviklet for mange år siden. Det er også mange år siden det ble vedtatt av AS Norge at bredbånd var en kritiske teknologi for bevaring av distrikts-Norge. Men i dag, over 20 år senere, og til tross for at distrikts-Norge gubbifiseres og byene vokser, er det våre folkevalgte politikere som holder igjen på investeringene som må til for at hele Norge skal få bredbånd. 

Når det kommer til bredbånd og distribusjonen av dine og mine data over disse fiberlinjene har vi i tillegg en rekke lover og reguleringer for hvordan blant annet teleoperatører skal oppbevare dataene i tilfelle behov. Les: I tilfelle mistanke om kriminelle handlinger og mistanke om mulig terror. Samtidig kan de samme fiberlinjene bli strategiske mål i en hybridkrig. Slik gasslinjer har blitt sabotert i den hybrid-krigen som pågår i Ukraina i dag.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Etikk og moral

Og når det kommer til hva som oppfattes som rett og galt, er det opp til det enkelte lands etiske og moralske kompass. Og her foreligger det ingen universell utforming. Tvert i mot. 

Denne situasjonen gjelder det meste av dagens teknologiutvikling, det  være seg utvikling av kunstig intelligens, 5G, kameraer, sensorer, IoT, osv. Og i alle tilfeller hvor teknologien kan bli brukt til noe positivt, kan det – og vil det – også bli brukt til noe negativt. 

I det ene tilfellet handler teknologiutviklingen om å redde liv. I andre tilfeller om å ta liv. Eventuelt redde eller forlate kloden. 

Teknologiutviklingens dynamikk

Fra mitt ståsted er det her imperativt å forstå og regne inn i teknologiutviklingens dynamikk, for å kunne forstå dagens og morgendagens teknologitrender og utvikling som sådan. Derfor er det like viktig å planlegge for det beste, som det er å forberede seg på det verste. Det siste er ekstremt viktig, blant annet fordi de som bruker teknologien til noe negativt, til å ta liv, ødelegge liv eller forstyrre og ødelegge næringsliv og samfunn som sådan, blir stadig flinkere, mer kreative og mer sofistikerte i sin utnyttelse av teknologien for å blant annet drive cyberangrep. 

Økende fare for cyberangrep

Angrepene blir det også stadig flere av. Og med tanke på at de vellykkede angrepene også øker i volum, kan det se ut som at det skyldes i stor grad at de fleste nøyer seg med å planlegge for det beste. Det er jo minst ubehagelig der og da, samtidig som det er det minst behagelige når skaden først skjer. Men strategien ser ut til å leve i beste velgående. Også hos våre kjære folkevalgte, som til tross for at de er fullstendig klar over at AS Norge trenger et økende antall IT-eksperter, finner det mest fornuftig å redusere antall IT-studieplasser. 

Årsakene til det kan for øvrig være flere. 

Manglende kultur, kunnskap og, eller nysgjerrighet. Eller bare ren ignoranse. En ignoranse som gjerne kommer som følge av de nevnte manglene. Realiteten er at det skjer så ekstremt mye spennende og skummelt om dagen, som følge av teknologiutviklingen. Og stadig oftere kan vi høre, se og lese om hendelser vi trodde hørte til fantasien og filmen. 

James Bond på ekte. Og litt til

Som for eksempel nå nylig, da jeg leste at MI6-sjefen opplevde at e-posten hans ble hacket, og brukt til å angripe MI5, samtidig som britiske spion-operasjoner i Kina ble avslørt. Og alt ble gjennomført av russiske cyberkriminelle. Som tatt ut av en James Bond møter Jason Bourne og Mission Impossible-film. 

Avsløringen kommer som følge av … og her siterer jeg artikkelen fra Computer Weekly fra første desember … som skriver at artikkelen er en del av en serie som produseres med støtte fra et sjenerøst stipend fra Association of British Science Writers, som fikk et større tilskudd for å utvikle en database som inneholder informasjon om lobbyvirksomhet fra en tidligere ukjent offshore-finansiert virksomhet bestående av Hard-Brexit-tilhengere. Databasen i sin helhet vil bli offentlig tilgjengelig i løpet av 2023. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Her har man fått tak i over 20.000 private e-poster og dokumenter som stammer fra tidligere etterretnings- og militærtjeneste-personer, akademikere og politikere som hadde ambisjoner om å ta kontroll over sentrale politiske beslutninger i Storbritannia. Dernest ble alt distribuert anonymt på internett tidligere i år av en russisk hackergruppe på oppdrag for den russiske stat.  

Huawei var også involvert her, i den grad at de MI6 var sterkt imot å tillate at 5G-utstyr fra Huawei skulle bli installert i Storbritannia. De aktuelle MI6-agentene ble omtalt som ledende eksperter på kinesisk etterretning og hadde drevet som agenter mens de jobbet som diplomater i Kina. 

Alt sammen skulle vise seg å være en del av en større kampanje som hadde blitt kokt sammen av høyre-politiske krefter i USA, for å hindre at kinesiske Huawei skulle skaffe seg et fotfeste i Storbritannia på blant annet 5G-teknologi. 

Spion-thrilleren inkluderer alt fra opprettelse av konspirasjonsteori-grupper hvis formål var å erstatte daværende statsminister Theresa May med Boris Johnson, til amerikanske delegasjoner som dro ens ærend til London for å overbevise britene om at det å plassere utstyr fra Huawei inn i det britiske 5G-nettverket, var galskap på nivå med å overlate Russland til å ta ansvaret for verdens antidoping-program. 

Gruppen, som nevnt tidligere, som bestod av tidligere etterretnings- og militærtjeneste-personer, akademikere og politikere, hadde, ifølge de lekkede dokumentene fra den tidligere MI6-sjefen, som den russiske hackergruppen hadde publisert anonymt på internett, på oppdrag fra den russiske staten – helt sikkert for å destabilisere vestlige demokratier og gjøre landene mer opptatt av seg selv og sitt eget, hadde på to år bidratt til å erstatte Theresa May med Boris Johnson, få Storbritannia ut av EU og innføre et totalforbud mot Huawei.

Nå hadde den samme gruppen blitt bedt om å opprette en hemmelig enhet med direkte linje inn i regjeringen. 

Det her var ingen science fiction, men “the real shit” og starten på en serie av artikler som ComputerWeekly kommer til å publisere i tiden fremover, hvor hensikten er å avdekke taktikkene som ble benyttet av disse hard-brexit-tilhengerne for å påvirke og manipulere regjeringens politikk innenfor vitenskap, teknologi og sikkerhet.

Velkommen til James Bond på ekte.