fbpx

Mer enn halvparten av norsk mobilsurfing kommer fra iPhone

iPhone-brukere er mer på nett

Mer enn halvparten av norsk mobilsurfing kommer fra iPhone

Når Finn.no, StatCounter, min egen blogg & SocialWinter bekrefter samme trend – at mesteparten av norsk mobil- og nettbrettsurfing er på en iOS-enhet, så er det forståelig at nettopp denne plattformen får mest oppmerksomhet fra forlagsbransjen, app- og spillutviklere, nettsteder og markedet generelt.

Ikke størst i antall, men størst i bruk

Jeg har lenge hevdet at til tross for at antallet solgte Android-telefoner langt overgår salget av iOS-enheter, så er iOS-brukere i større grad Smarttelefon-brukere. Sagt på en annen måte så mener jeg at iPhone-brukere i mindre grad bruker sin telefon som nettopp det – telefon, men at den brukes til veldig mye mer. Android-brukere som leser denne bloggposten her er høyst sannsynlig i samme kategori – at deres Smarttelefon blir brukt som en Smarttelefon.

Det er derimot ingen tvil om at mange nordmenn kjøper seg en Smarttelefon uten å bruke den til noe mer enn det de lenge har vært vandt med – å ringe med, ta bilder og dernest skrive SMS og MMS. At telefonen kjører på Android tenker denne brukergruppen ikke noe på. Telefonen var pen å se på, og mobiloperatørene har pushet disse telefonene via tradisjonelle markedsføringskanaler som DM i postkassa, radio, avis og ikke minst TV – som oftest sterkt subsidiert.

Halvparten av alle Tweets fra SocialWinter kom fra en iPhone

Under Thomas Moens Social Winter 17.12.2011 kom mer enn halvparten av alle Twitter-meldinger fra en iPhone, og det ble ved et par anledninger kommentert at kommunikasjonsmiljøet i og omkring Oslo var/er iPhoniserte.

Dette fikk meg til å tenke på gamle undersøkelser fra egen blogg og statistikk fra eksterne kilder.

En bloggpost jeg skrev i juni i år – Mobilt nettsted eller dedikert app – tok for seg hvilke, eller hvilken plattform utviklere burde fokusere på i forhold hvilket markedet som ville betale best. Min klare anbefaling var Apple og iOS – til tross for at Android-markedet er større i antall enheter (men desto mer fragmentert). I midten av desember 2011 kunne vi også lese at iOS apps resulterte i 300 prosent mer omsetning i kroner enn på Android, så regelen om at kvantitet ikke nødvendigvis er det samme som best ser fortsatt ut til å stå ved lag.

Finn vet best

Jeg er stor fan av at Finn.no deler så mye innsikt med markedet sitt som de gjør via labs.finn.no. En slik åpenhet er det mange som kan lære av. Som en av landets største nettsteder så kan man kanskje si at deres brukere representerer på mange måter hvordan norske surfevaner ser ut. Fra august 2010 til august 2011 hadde feks mobiltrafikken hos Finn.no vokst med 400 prosent, mens veksten mellom november 2010 og 2011 har gått fra omtrent 1 million sidevisninger per måned i 2010 til over 3,5 millioner i 2011….og det er vekst UTEN iPad.

Mobilbruken til Finn kommer i enda større grad fra iPhone enn hva tilfellet var på Social Winter, og hadde vi tatt med iPad-tallene inn i skissen over, hadde andelen til Apple i forhold til mobilt bruk vært på over 70%. Av nettbrettene som surfer seg inn på Finn.no har feks iPad totaldominans med hele 97% av trafikken – de siste 3% er det Samsung sin Galaxy som står for.

Statcounter sine nettrafikkmålinger bekrefter også det samme

Jeg har ofte brukt Statcounter sine tjenester som gir meg muligheten til å måle bla Internett-trafikk over tid, og ned på forskjellige enheter, OS, browsere med mer. I mars 2011 var det feks full overenstemmelse mellom min egen undersøkelse om mobilt Internett-bruk (60% brukte iPhone) og Statcounter sine egne tall. iOS sin markedsdominans er kanskje mindre, men i Norge er det fortsatt ingen tvil om hvilket mobil OS som brukes mest på Internett – og andelen kan dere selv se her:

Det var ca 50 prosent det – eller halvparten.

På min egen blogg dominerer i dag iOS med nær 94% av all mobil trafikk, hvor iPad alene står for nær 70% av denne trafikken – og dermed også mye av den mobile trafikkveksten som har kommet det siste året:

 

Når jeg i tillegg skriver mye om Apple og Apple sine iProdukter – og har huset fult av disse produktene selv, så skulle det vel egentlig bare mange at ikke mange av mine lesere er Apple fans. På den andre siden er fortsatt den tradisjonelle Windows PCen dominerende – selv på bloggen min – enn så lenge?

Det skal bli spennende å følge utviklingen i 2012 – når (tror ikke det er snakk om hvis) vil Android-trafikken passere iOS, og hvordan vil Microsoft Windows Mango utvikle seg under året som kommer?

Bilde: FreeDigitalPhotos.net