fbpx
drone

Ingen sjans for at du får lov til å drone over Operaen

Kommer du over et kult dronebilde eller -video over Tjuvholmen eller Den Norske Opera & Ballett i sosiale medier, er det stor sannsynlighet for at det er tatt ulovlig. 

Flyforbudssone i Oslo sentrum

10. mars publiserte jeg artikkelen «Visit Oslo legitimerer ulovlig flyving med drone». Bakgrunnen var at Visit Oslo hadde delt et bilde over Den norske Operaen fotografert med drone tatt innenfor flyforbudssonen i Oslo sentrum.

visit oslo

Samme dag bestemte jeg meg for å finne ut om det er «grei skuring» å få tillatelse til å ta et bilde innenfor flyforbudssonen. En flyforbudssone som har eksistert siden 2007.  

UAS Norway skrev en sak om flyforbudssonen over Oslo tilbake til 2017. I ingressen står det 

Tenk deg om før du søker om å fly i flyforbudssonen over Oslo. Gebyret på 5000 kroner må betales til Luftfartstilsynet, selv om søknaden blir avvist.

 

Den søknaden det er snakk om her, heter «NF-1129 Søknadsskjema flyging med drone i EN R102 (Oslo sentrum)».

En viktig endring her er at gebyret har nå blitt redusert til 2690 kroner, jamfør paragraf 31 i forskriften om gebyr til Luftfartstilsynet, hvor det står følgende;

For søknad om tillatelse til flyging i restriksjonsområde for luftfartøy inkludert luftfartøy uten fører ombord betales gebyr kr 2 690.

 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Gebyr for å søke om å fly med drone

Gebyret må betales, uansett om man får dispensasjon eller ikke.

Søknaden i seg selv er ikke omfattende. Men den er veldig spesifikk. Spesielt hva gjelder tidspunktet for når du skal drone. Her kreves det at man har planlagt flyvingen ned på dag og klokkeslett. Og dette må virkelig planlegges nøye, for Luftfartstilsynet legger opp i utgangspunktet til en behandlingstid på 4 uker. Det fikk jeg først vite etter at jeg hadde kommet i kontakt med Luftfartstilsynet.

Kontakt med Luftfartstilsynet

 10. mars sender en mail til postmottak@caa.no – som er mailadressen man blir bedt om å bruke for å søke om dispensasjon til å fly innenfor flyforbudssonen. I mailen spør jeg om følgende:

Ingen sjans

To purringer og to uker senere tar jeg kontakt med Luftfartstilsynet via telefon. Og til slutt får jeg tak i saksbehandleren som har fått min mail i innboksen. Da jeg spør over telefonen om det er «grei skuring» for glade amatører og turister å få tillatelse til å fly rundt Operaen for å ta bilder, er det korte svaret;

Ingen sjans. 

 

Ingen sjans er en grei oppsummering. Da kan jeg med ganske så stor sikkerhet konkludere med at de bildene som Visit Oslo har delt på sin Instagram-konto, er tatt ulovlig. De øvrige spørsmålene jeg stilte, bli vi enige om at han skulle svare på i eposten jeg hadde sendt dem for 2 uker siden. Og litt senere på dagen fikk jeg også svarene jeg hadde ventet på.

De myndigheter som kan bli angitt i dispensasjonen kan for eksempel være Luftfartstilsynet og politiet. Til USA Norway svarer Luftfartstilsynets assisterende luftfartsdirektør, Petter Haugen, at dronepiloten skal kontakte luftkontrollenheten på Røyken 30 minutter før man skal starte flyvingen. Det samme gjelder når flyvingen er avsluttet. 

Politiet får også telefonnummeret til dronepiloten. Det får politiet fra Luftfartstilsynet som vil varsle politiet i forkant.  Ved behov vil politiet stoppe gjennomføringen av droneflyvingen og ved brudd på regelverket og dispensasjonen som sådan, vil politiet vurdere anmeldelse og bøter.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Konklusjon

Kort oppsummert vil jeg si at det er vanskelig – på grensen til umulig – for glade amatører som meg selv og turister, å få tillatelse til å drone rundt Operaen, Tjuvholmen og flyforbudssonen som sådan.

Det er såpass vanskelig at det ikke er noen vits å søke, for du vil få avslag, i tillegg til at det vil koste deg 2690 kroner i gebyr. Uansett utfall. 

Neste gang du ser noen har lagt ut et kult drone-bilde eller -video over Operaen, Tjuvholmen eller Oslo sentrum som sådan, og det ikke kommer fra type NRK, TV2 og andre relevante aktører, så tenk på hva saksbehandleren hos Luftfartstilsynet sa, da jeg spurte han om det var enkelt for oss vanlige dronepiloter å få dispensasjon. 

 

Bilde: Tillatelse til å bruke et bilde fra ansvarlig leder i TV 2 Luftfoto.