fbpx
drone

Visit Oslo legitimerer ulovlig flyving med drone

Visit Oslo er Oslos offisielle reiseguide og forklarer godt og detaljert om hvilke regler som gjelder når man skal fly med drone. Da er det mildt sagt uheldig at Visit Oslo deler bilder på sin Instagram-konto av et bilde som er åpenbart tatt ved ulovlig flyving med drone i Oslo sentrum.

I 2021 kom nye og veldig strenge regler for drone-flyving. Vi må registrere oss, ta et kurs, bestå eksamen og tegne en drone-forsikring. Og ikke minst, vi må forholde oss til et ganske strengt regime hva gjelder hvor vi kan og ikke kan fly. 

En regel derimot som har vært på plass lenge, er at vi ikke får lov til å fly innenfor 5 km avstand til flyplasser, militære anlegg og nasjonalparker. Spesielt strengt er det i Oslo, som har en flyforbudssone som dekker store deler av Oslo sentrum. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

 

Det er derimot mulig å få dispensasjon eller tillatelse til å fly over forbudssonen i Oslo, men det vil kreve at det ligger til grunn et samfunnsnyttig formål og søknader innvilges da for spesifiserte datoer og maksimalt for en periode på én måned.

Visit Oslo kan reglene for bruk av droner

Det er det ikke alle som er klar over. Og det er lett å se hvis man stikker innom blant annet Instagram for å bli litt inspirert. Og en av aktørene som har til oppgave å nettopp promotere Oslo er Visit Oslo. De har også satt seg godt inn i regelverket for det å drone, blant annet i Oslo, hvor de skriver innledningsvis på siden “Regler for bruk av droner”,  at hvis du

Ønsker du å filme eller ta bilder med drone? Vær oppmerksom på at dette ikke er lov alle steder i Norge. 

På denne nettsiden har Visit Oslo lagt inn et kart fra Luftfartstilsynet som viser hvor det ikke er lov å fly drone.

visit oslo

Merk at Vigelandsparken er akkurat utenfor flyforbudssonen, så her er det ikke ulovlig å drone, gitt at du da ikke flyr over folkemengder, ikke flyr lenger unna enn at du kan se dronen og ikke høyere enn 120 meter. Blant annet. 

På Visit Oslo sin nettside skriver de blant annet at “brudd på regelverket kan bli bøtelagt”

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Delt ulovlig bruk av drone

Her om dagen dukket det opp et veldig fint bilde over Oslo, som var tatt med drone og som Visit Oslo hadde delt på sin Instagram-konto.

Visit Oslo

 

Dronebildet er tatt av @yanchev – eller Dimitar Yanchev som bulgarien heter. Som han skriver på sin Instagram-profil, så elsker han å ta bilder og filme med “små digitale dingser”, som feks en drone. Bildet hans fikk 76 hjerter på Instagram, mens Visit Oslo sin deling av det samme ulovlige bildet, fikk 5328 hjerter.

Det hjelper ikke med «passion»

Et lite forbehold her er om Dimitar Yanchev kan ha skaffet seg dispensasjon fra regelverket, fordi hans passion” for dronebilder har et samfunnsnyttig formål. Det tviler jeg sterkt på. Derfor synes jeg det er rart at Visit Oslo deler dette bildet, uansett hvor fint det er. Det er nesten som om Avinor skulle ha delt et ulovlig dronebilde tatt over Oslo Gardermoen flyplass. 

Men det er ikke ulovlig. Så lenge ikke Visit Oslo har betalt for bildet. For da kan man bli straffet, skal vi tro Luftfartstilsynet.

Kjøp av ulovlige dronebilder eller -film kan straffes

På nettsiden til UAS Norway kan vi blant annet lese at: 

Innkjøper kan rammes av medvirkeransvar. Innkjøper må sjekke at bildene er tatt lovlig. Er de ikke det, risikerer man å bli stilt strafferettslig til ansvar, sier jurist i Luftfartstilsynet Tom Egil Herredsvela.

 

Om du og jeg skulle komme i skade for å hjerte eller dele et bilde som er tatt ulovlig med drone, er ikke så farlig. Men at Visit Oslo gjør det, synes jeg er kritikkverdig. Spesielt med tanke på at de er Oslos offisielle reiseguide og at de er veldig klare og tydelige på hva som er lov og ikke. 

Ditt ansvar å forstå reglene

Dersom du planlegger å bruke drone i Oslo, er det ditt ansvar å forsikre deg om at du har forstått reglene. Dersom du er usikker på hvordan reglene skal tolkes, kontakt Luftfartstilsynet. Merk at profesjonelle og kommersielle aktører uansett må søke Luftfartstilsynet om tillatelse. Slike forespørsler behandles raskt, heter det på nettsiden til Visit Oslo.

 

Visit Oslo bør også være sitt ansvar bevisst å ikke dele og markedsføre bilder og videoer som er tatt ulovlig.

Deling av slike ulovlige bilder er kun med på å legitimere ulovlig droning, og det er definitivt ikke mandatet til Oslos offisielle reiseguide.