fbpx

Har sponset innhold negativ innvirkning på merkevaren?

Mange er skeptiske til native advertising. Noen så skeptiske at de ikke merker det godt. Men har det en negativ effekt på merkevaren om innholdet er sponset?

I dag er effekten av tradisjonell annonsering et omdiskutert tema. Vi har blitt blinde for bannere. I økende grad forsøker vi å  unngå tradisjonell reklame gjennom å installere annonseblokkerings-tjenester. Derfor er veldig mange i ferd med å endre sin reklamestrategi, ved å gå for innholdsmarkedsføring som reklameres gjennom såkalte «native ads». Reklamebudskap «forkledd» som vanlig innhold.

Native advertising dukker ofte opp i Facebook-feeden din som «sponset«, eller merket som «reklame«, «annonsørinnhold» og lignende på de tradisjonelle nettavisene.

Les også: Hva er native advertising?

Hvilke holdninger har vi til native advertising?

Cecilie Henriksen og Rebekka Harbak er studenter på Høyskolen Kristiania, og skriver en bacheloroppgave om nettopp native advertising. I 2016 ble det publisert en rekke forskningsartikler om native advertising, som blant annet indikerer at sponset innhold verken har positiv eller negativ innvirkning på merkevaren. Og det til tross for at forbrukeren var klar over at de ble eksponert for et kommersielt budskap.

Hva med bildet over? Blir du mer negativ til Tine, fordi de har annonsørinnhold som her på VG.no? Eller ville du blitt mest av alt negativ hvis du først ble klar over at det var reklame etter at du hadde lest saken om hvordan du lærer barnet ditt å like nye smaker?

Les også: Vær stolt av dine sponsorer

Tidligere forskning har hatt stor fokus på hvordan merkingen av sponset innhold påvirker forbrukerne. Forskningen har antydet at forbrukere stiller seg negativ til native advertising dersom de ikke er i stand til å skille kommersielle- fra redaksjonelle budskap (reklame fra journalistikk).

En annen benyttet vinkling er er dersom forbrukeren oppfatter merkingen som reklame, vil de tendere mot å tolke budskapet negativt, i tråd med Persuasion knowledge-teorien.

Ikke lurt, eller lov å lure forbrukere

Markedsføringsloven er også veldig klar og tydelig, og det samme gjelder Forbrukerombudet. Forbrukeren skal kunne vite hva som er redaksjonelt og hva som er kommersielt. Skjult reklame er forbudt!

Hvordan endres holdning til en merkevare basert på ulik merking?

Tilbake til Cecilie og Rebekka. Deres bacheloroppgave handler om holdninger til artikler i nettaviser. De gjennomfører en spørreundersøkelse som baserer seg på hvordan ulike varianter av en native advertising, slår ut i effekt for merkevaren.

Studentene hadde satt pris på om du kunne hjelpe dem, ved å ta deg tid til å svare på denne.

Jeg har svart på den selv, og det er ikke snakk om mange spørsmål eller tid.

For at Cecilie og Rebekka skal få så mange svar som mulig, håper jeg ikke du bare vil svare på undersøkelsen, men også dele den videre med dine venner og bekjente.