fbpx

Har du bedt om unnskyldning, Lisa Tønne?

Det er mange norske kvinner som skylder Marte Krogh en unnskyldning!

Hegnar-Marte-Krogh-hanspetter-infoDen verste stormen har lagt seg. VG, Aftenposten, Dagbladet og de fleste andre norske aviser som tapetserte det norske medielandskapet med Marte Krogh og hennes feilaktige utsagn om at norske kvinner måtte ta seg sammen og trene mer, har bedt om unnskyldning.

Komikeren Lisa Tønne var en av veldig mange som gikk hardt ut mot Marte Krogh i pressen:

Norske kvinner bør ikke ta seg sammen. De BØR ingenting, sier Lisa Tønne, komiker og tobarnsmor.

Jeg visste at det fantes kvinner med sånne holdninger, men jeg visste ikke at de fikk lov til å snakke høyt av mannen sin, fortsetter Tønne. 

Kommentaren er publisert flere steder, deriblant på Hegnar.no 9. januar – etterfulgt av mange negative kommentarer og over 500 delinger på diverse sosiale nettverk. Det hele varte i nesten en måned – før VG gikk ut første februar og beklaget ovenfor Marte Krogh. Da hadde trolig flere tusen norske kvinner – og mange menn – fått fritt spillerom til å utagere.

Samme dag som bråket rundt Marte Kroghs startet, skrev Anita Krohn Traaseth et blogginnlegg om Marte Krogh – og om den norske folkeskikken, janteloven og finansfruer hvor hun blant annet introduserte to enkle råd før man kaster seg ut i «klikkorgien«:

Tenk om alle hadde lyttet til disse rådene, for var det virkelig slik at vi visste hva Marte hadde sagt, og hadde vi likt å blitt hengt ut på samme måte selv? Lisa Tønne, LOs-nestsjef Gerd Kristiansen, Eli Rygg og veldig mange flere burde også ha stilt seg selv de samme spørsmålene før de lot glosene falle.

Nå har altså stormen lagt seg – for denne gang – neste gang er det kanskje noen andre som er like uheldige. Vi som elsker janteloven hater de som utfordrer den, og via sosiale medier kan vi like, dele og kommentere så mye vi vil. Om vi gjør det midt i arbeidstiden og med fullt navn spiller ingen rolle – her skal det korsfestes over en lav sko!

Men hva nå da – nå som det har vist seg at Marte Krogh ble feilsitert og dermed også korsfestet ved en feiltagelse….hvorfor er det bare VG og Torry Pedersen som skal beklage seg, hva med Lisa og resten av anti-Krogherne – burde ikke de også be om unnskyldning? Hva slags signaler er det vi sender til våre barn? Er det slik vi ønsker at de skal vokse opp? Hva med normal folkeskikk – hvorfor er det så forbanna greit å skrive så utrolig mye stygt om andre – bare fordi man sitter bak en skjerm og et tastatur?

 

Vi voksne kan også lære av de små!

På barneskolen – hvor mine 6-åringer går i første klasse – har de følgende regel eller regle som de har lært seg utenatt:

Du skal ikke erte, det kan såre et hjerte!

Kanskje noe vi alle kan lære av – ikke bare de små!

I dag starter Bruk Hue kampanjen igjen – i Oslo og Akershus. Bruk Hue er et felles initiativ fra Røde Kors, Telenor, Barnevakten og Medietilsynet. Kampanjen har pågått siden 2009 og har som mål å skape en felles innsats mot digital mobbing – for barn og ungdom. Tror muligens også vi voksne kan lære litt her….

Lisa – kom igjen da – be om unnskyldning – også prøver vi alle å bli flinkere fra nå av til å fremsnakke i stedet for å baksnakke!

photo credit: marfis75 via photopin cc