fbpx

HansPetter.info: En digitaliseringsreise over 6 år

HansPetter.info har vært på en digitaliseringsreise fra «det gamle» og kjente, til «det nye» og ukjente. 6 spennende år ligger bak, enda mer spenning venter i horisonten.

Jeg har hatt for vane å oppsummere året som gikk etterhvert som bloggen har blitt eldre. Etter det første året feiret jeg bursdagen med å ramse opp trafikk-utvikling. Da HansPetter.info fylte 3 år, ble det behørlig feiret med et nytt utseende, og en fest med gode bransjekolleger på THE THIEF. 4 års-dagen ble markert med en ny logo, mens etter 5 år, tok jeg et lite oppgjør med «Keiserens nye klær»-merkelappen, som forøvrig har preget mye av de 21 årene jeg har vært i arbeidslivet; være seg Internett, sosiale medier og innholdsmarkedsføring, for å nevne noe. Fellesnevneren har vært digitalisering.

En digitaliseringsreise

Bildet til denne saken syntes jeg passet veldig godt. På Flesland Snøggbåtkai – hvor jeg ventet på ferjen som skulle ta meg over til Bekkjarvik Gjestgiveri, fanget jeg opp den nye ferjen som var på vei til meg, mens den gamle og stolte Statsraad Lehmkuhl er i ferd med å forsvinne i horisonten. Det gamle viker for det nye. På godt og vondt. Mot en fremtid som vil være preget av mye dårlig vær og tåke……

Fra og til

I løpet av de siste 6 årene har vi opplevd massiv omveltning av livene våre. Digitalisering. Omstilling. Transformasjon. Disrupsjon. Innovasjon. Endring har mange navn. Og endringene har ført oss fra en analog- til en stadig mer digital hverdag. Fra monolog til dialog. Fra informasjon til kommunikasjon. Fra desktop til mobil. Fra CD og DVD til Spotify og Netflix. Fra her og nå, til når som helst, hvor som helst, på hva som helst. Fra lineær til on demand. Fra salg til kjøp. Fra handling til samhandling.

Og flere bransjer har gått fra gode til dårlige tider. Etablerte industrier blir utfordret og utkonkurrert av nye selskaper, nye industrier og nye tilnærminger. Sentralt, og midt i det hele står teknologien.

Internett, smarttelefoner og sosiale medier har endret – og fortsetter å endre – hvordan vi lever, leker, lærer og jobber. Og vi har så vidt sett (og forstått) hvor dette vil ende. Alt som kan digitaliseres vil bli digitalisert. Og alle som ikke følger med, vil bli stående igjen. Teknologien venter ikke på noen, selv om norske selskaper og ledere tror (eller håper) det.

Endring er det eneste konstante

I løpet av de 6 årene som HansPetter.info har vært online, har både bloggen og undertegnede vært med på en digitaliseringsreise preget av konstante endringer. Om det gikk fort i går, vil det gå enda raskere i morgen. For HansPetter.info sin del har det også vært viktig å tilpasse seg til fremtiden. Fra desktop til mobil. Fra en egen mobilversjon, til en responsiv utgave. Og nå til en utgave som er laget utelukkende for mobil. Ikke bare responsiv, men mobilvennlig – og rask.

I stedet for å ramse opp trafikktall, vise til antall bloggposter, Google Analytics, osv, har jeg i stedet valgt å vise frem utviklingen av HansPetter.info – fra den første utgaven i 2010, til den siste utgaven nå i 2016. Til en utseende jeg håper og tror vil stå i flere år fremover. Men som med alt annet her i livet, så er ingenting så vanskelig som å spå – som fremtiden. Derfor spør jeg deg også – om du har lyst til å spå fremtiden, nærmere bestemt hvordan 2020 vil se ut.

Mer om det på slutten av denne bloggposten…..

2010 – til 2011

HansPetter-2010-2011

Første utgaven av HansPetter.info. Jeg skulle være en «mobil- og teknologimisjonær». Omfattende meny. Mobilutgaven kom i form av et eget innstikk via WordPress. Andelen av mobil (smarttelefon og nettbrett) var på 27%.

2012

HansPetter-2012

Ingen store endringer i 2012. De fire små bildene har fått vike for et større bilde av meg selv. Jeg hadde sluttet i Cisco og begynt hos Gambit, og den personlige merkevarebyggingen var på mange måter i gang. Menyen er fortsatt omfattende. Mobilandelen er stiger, og ender opp i 2012 på omtrent 30%.

2013

HansPetter-2013

HansPetter.info fremstår i ny drakt. Borte er WordPress-innstikket som gjør bloggen mobilvennlig. Det nye temaet er responsivt, men fortsatt er brukeropplevelsen først og fremst best på desktop. Menyen reduseres samtidig kraftig. Ved utgangen av 2013 er mobilandelen opp på nesten 40%.

2014

HansPetter-2014

Ingen store endringer. Menyen vokser igjen, men den største endringen (i den grad den kan kalles stor, er ny logo – hvor H i HansPetter, spiller på # (som i hashtag). Mobilandelen fortsetter å vokse, og er nå på nesten 55%.

Tidlig 2016

HansPetter-tidlig-2016

Ingen store endringer i 2015. I menyen er derimot «Events» erstattet med MediaPuls, etter at Marius Karlsen og undertegnede startet podkast om mediebransjen høsten 2015. Ved inngangen til 2016, har mobilandelen flatet ut på 55%.

April 2016 og frem til i dag

HansPetter-2016-6-ar

I april 2016 dukket HansPetter.info i helt ny drakt. Mobile First. Menyen er mer eller mindre borte. Det samme gjelder den hastag-inspirerte logoen. Grensesnittet er optimalisert for mobilen. I tillegg er bloggen på plass (som en av landets første) med personaliseringsteknologi fra norske Cxense, og mediedekning fra Meltwater. Bildene er større, og de fleste innstikk er fjernet – for å gjøre HansPetter.info raskere. WordPress-temaet er således bygd opp fra bunn av, av Martin Grønneberg. Ingen nevneverdig endring i mobilandelen. Samtidig har MediaPuls-podkasten fått et godt fotfeste blant norske (og noen svenske og danske) podkast-lyttere.

10 års jubileum i 2020

Jeg feiret bloggen etter 3 år, og selv om jeg har tenkt på et par ganger om jeg skulle ha feiret 4 og ikke minst 5 års-dagen for HansPetter.info, så har jeg latt dagen forbigå i stillhet – med unntak av en liten bloggpost. Slik blir det nok også til neste år, og de to neste. Men når bloggen fyller 10, må det nok feires. Og tilfeldighetene vil ha det til at det blir i 2020.

Det synes jeg er helt innafor. Det jeg derimot har et problem med, er alle selskapene som i 2016 lager 2020 planer og strategier. Er det én ting historien de siste 6 årene bør ha lært oss, så er det at det er vanskelig – for ikke å si umulig – å forutsi hvordan morgendagen vil se ut, og ikke minst hvordan det vil se ut om flere år. Jeg vil påstå at samtlige vil bomme.

Historien har gang på gang vist oss hvor stygt vi bommer når vi spår fremtiden. Og i en hverdag hvor endringhastigheten er eksponensiell er det tilnærmet umulig å se veldig langt fremover. Det vi vet er at morgendagen vil fortsette å digitaliseres. Det vi vet er at alt som kan digitaliseres vil bli digitalisert. Men det vi også vet, er at svært få har gode planer for hvordan de skal digitalisere egen virksomhet. Da blir det fånyttes å legge en 2020 plan.

Hvordan tror du 2020 vil se ut?

Hvordan tror du 2020 vil se ut – i det offentlige- og private næringsliv, men også fra et privat ståsted? Hvordan har skoler og utdanningsinstitusjoner utviklet seg i riktig digital retning? Hvordan ser helsesektoren ut? Hvordan står det til med norsk oljebransje? Har blockchain filleristet på bank og finans, og er Norge plassert på kartet over de mest innovative og disruptive nasjonene?

Skriv hva du tenker om digitalisering og hvordan 2020 vil se ut, så skal jeg ta det opp igjen – når vi har kommet oss til 2020 – og feiringen av 10 års jubileet for HansPetter.info.