fbpx
blogg

* Det jobbes, blogges, poddes og vlogges i mitt lille kjeller-kontor. Legg spesielt merke til min "provisoriske" løsning for å skape god lyd når jeg podder :)

9 år med blogging, podding og vlogging

Har du tenkt på hvor annerledes alt var for bare 9 år siden? Hvert år, på denne tiden her, gjør jeg meg opp noen refleksjoner over året som har gått. I år er det blant annet 9 år siden jeg opprettet HansPetter.info.

Sånn ca rundt denne tiden på året, skriver jeg noen linjer om hvordan året har gått. En slags «bloggsummering» hvis du vil. Årsaken er såre enkel – det skyldes en aldri så liten bursdagsfeiring av HansPetter.info. Og nå er altså bloggen 9 år gammel. I det jeg skriver det her, er jeg i gang med mitt 10. år.

Fra demokratisering til rasering

I 2018 markerte jeg 8 år som blogger ved å skrive om hvordan vi har sett internett og sosiale medier har gått fra å demokratisere ordskiftet, til det som kan se ut som slutten for demokratiet slik vi kjenner det. Denne uken her, som et ledd i Storbritannias utmelding av EU – aka Brexit – har statsminister Boris Johnson bestemt seg for å stenge Parlamentet i fem uker. Det spekuleres i om det er for å hindre en ny Brexit-utsettelse.

Aftenpoddens Trine Eilertsen viste til Steven Levitskys bok «How Democracies Die» på podkasten deres 29. august, i referanse mot Boris Johnsons siste «grep«. Et lovlig, men veldig polariserende, konfronterende og lite klokt grep som hun påpekte.

Digital etikk og kunstig intelligens

I løpet av det siste året har det også skjedd utrolig mye omkring utvikling av kunstig intelligens. Utviklingen går i et stadig raskere tempo, som også har bidratt til at Norge også har fått sin første Digitaliseringsminister, som blant annet har fått i oppgave å få på plass en nasjonal strategi for kunstig intelligens.

Kunstig intelligens er omstridt. Enkelte vil si at det vil føre til vår undergang. Andre til den beste utgaven av oss selv. Sannheten er at vi rett og slett ikke vet hva konsekvensene vil bli. Men ett av områdene som har blitt løftet opp – i alle fall til en viss grad – er det etiske aspektet. Digitalisering og kunstig intelligens er et globalt anliggende, men det er ikke vårt forhold til de etiske «forhåndsreglene». Det vi kan oppfatte som uetisk og umoralsk, kan andre oppfatte som «helt innafor». Og det vi i Norge kan vinne mye på – ved å ta i bruk kunstig intelligens – kan andre land tape enda mer på. Dette er et tema som opptar meg i stadig økende grad. Et tema jeg også i økende grad har begynt å skrive om. Snakke om. Og holde foredrag om.

Handelskrig

Det siste året har også vært preget av en stadig mer alvorlig og eskalerende handelskrig, som i aller høyeste grad har handlet om teknologi. En teknologikrig, som på mange måter handler om hvem som vil bli den neste supermakten – og hvem som vil – som følge av teknologiutviklingen – få verdensherredømme. Sentralt står utviklingen og utrulling av 5G-nettet. Dernest utviklingen av kunstig intelligens, som vil utnytte 5G-nettet til det fulle, opp i mot en hverdag hvor stadig mer (IoT) vil tilkobles nettet. Og i sentrum av «begivenhetene» står den kinesiske kjempen Huawei. En reell trussel, eller en politisk Trump-brikke? Eller begge deler….

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Podkasten er død. Lenge leve podkasten

I løpet av året som gikk la jeg også ned MediaPuls. Det vil si, Marius Karlsen og jeg ble enige om å avslutte. Det kom brått på – både for du som kanskje hørte på oss. Men også for oss. Vemodig og trist. I over 3 år hadde jeg stor glede av å holde meg oppdatert gjennom pod-samtalene mine med Marius. Selv nå – over et halvt år etter at vi la ut den aller siste episoden – savner jeg disse samtalene.

Men når en dør lukkes, har en ny dør en tendens til å åpne seg. Føler jeg fortsatt er i startgropa med «Hans-Petter & Co». Samtidig gleder jeg meg over alle de gode samtalene jeg er så heldig å få med flinke og kloke gjester.

oppgradert

* Eirik og jeg etter podkast-innspilling på Eiriks super-duper-flotte kontor i Oslo.

Hver måned kan jeg glede meg litt ekstra over å «nerde» sammen med min gode venn, bransjekollega og «konkurrent«, Eirik Norman Hansen, om teknologi som oppgraderer hverdagen vår. Facebook-gruppen «Oppgradert med Eirik og Hans-Petter» vokser også – pent og rolig.

DKR

«Business-messig» går det også rundt. Det er alltid litt ekstra «nervøst» rundt jul og nyttår og enda litt mer nervøst før og etter sommerferien. At jeg er i gang med mitt 6. år som selvstendig næringsdrivende har jeg vanskelig for å forstå egentlig. Det har på mange måter gått over all forventning, og tiden har «flydd» i et rasende tempo.

Samtidig som det kan være utfordrende til tider å være sin egen sjef – som av og til opplever at jeg driver med fryktbasert selvledelse – så er jeg evig takknemlig for at jeg har muligheten til å sette min egen dagsorden, og bestemme selv hva det er jeg vil fylle hverdagen med. Omsetningsmessig har mesteparten kommet fra foredrag. I løpet av de siste årene har jeg økt volumet av konferansier-oppdrag.

Fremover er mine egne ambisjoner å jobbe litt mer langsiktig med noen få kunder. Som din Digitale Kommunikasjonsrådgiver – DKR. Maks 5 kunder om gangen. Minimum 6 måneder om gangen. En kunde er allerede på plass, og et par andre har jeg kommet i kontakt med. Maks 5 fordi jeg vil forsikre meg om at jeg skalerer – samtidig som jeg holder på med foredrag, med mer. 6 måneder fordi jeg vil være med på fremdriften og resultatene.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Ikke så mye «teknologi i kjelleren»

I løpet av det siste året økte jeg også egen innsats på YouTube. «Teknologi i kjelleren til Hans-Petter» ble serien kalt. Nye episoder dukket opp til å begynne med hver uke. Min erfaring er at det ikke er så mange i «min» målgruppe som er «hekta» på YouTube. Eller på mitt innhold på YouTube. For å «friste» flere til å se og abonnere, la jeg også episodene ut som en egen podkast. Resultatet så langt er at det er flere som hører på, enn som ser på.

Serien vil nok fortsette, selv om ambisjonene er noe redusert.

Er ikke bloggen snart død?

9 år er lenge. Veldig lenge i en digital målestokk. For 9 år siden var det kun lys i sosiale medier-tunellen. Apples iPhone var kun 3 år gammel, og iPaden dukket opp samme året. For 9 år siden var det ingen av oss som kjørte elbil. Nå er nesten halvparten av alle biler som selges, elektriske. For 9 år siden kunne vi ikke vippse. Vi kunne ikke sørfe på 4G engang. Ikke hadde vi Netflix eller HBO. Og Telia het Netcom. Og selv om podkasten fantes, var det nesten ingen som hadde et forhold til den. I 2010 levde lineær-TV, papiravisen og radioen i beste velgående.

I 2010 var det (nesten) ingen av oss brukte begreper som falske nyheter, polarisering, disrupsjon, content marketing, native advertising, programmatisk annonsering eller kunstig intelligens. Det var vel ikke mange som snakket spesielt mye om ekkokammer, hatprat eller netthets eller. I 2010 snakket vi om IT-prosjekter og ikke digitalisering.

I 2019 er det stadig færre av mine bransjekollegaer som blogger. Og det er det sikkert gode grunner til. Alt skal «dø» en eller annen gang. Til og med e-posten, som enn så lenge har overlevd utallige drapstrusler.

Redaksjonelle medier snakket mye mer om bloggere «før». Nå snakker man mye mer om influencere, hvor plattformer som Instagram, Snapchat, YouTube og ikke minst podkasten er den «nye vinen». Enn så lenge har jeg ingen planer om å slutte å skrive på HansPetter.info. Samtidig har jeg ingen planer om å slutte å podde og vlogge heller. Ei heller å jobbe for meg selv.

Så lenge jeg fortsatt klarer å holde meg (nogenlunde) oppdatert og relevant, håper jeg det fortsatt er «plass» til meg.

Tusen takk for følget så langt.

/Hans-Petter