Halvparten av norske virksomheter har blitt svindlet på internett

I 2018 svarte én av 10 norske selskaper at de hadde tapt penger som følge av cyberangrep. I år svarer nesten 50 prosent det samme. Den største trusselen er ansatte som blir lurt, viser en ny undersøkelse fra PwC.

Brannslokking og utpressing kan bli dyrt for bedrifter. I fjor svarte 1 av 10 at de hadde tapt penger som følge av cyberangrep. I år svarte nesten halvparten det samme, viser PwCs cybercrime survey.

Største trussel: Egne ansatte

For første gang på fire år blir ikke organisert kriminalitet oppgitt som den største cyber– trusselen mot norske virksomheter. På topp i 2019 ligger ansattes ubevisste handlinger og utenlandske etterretningsorganisasjoner.

Man kan ikke alene overlate sikkerheten i virksomheten til de ansatte. Mange bedrifter jobber nå med å bygge opp god sikkerhetskultur sammen med tekniske forsvarsmekanismer. Det gjelder å gjøre det vanskelig nok for oppfinnsomme cyber-skurker, cyberekspert i PwC, Terje Benjaminsen.

IT-sikkerhet

– Ved utpressing blir bedrifter gjerne bedt om å betale i bitcoin slik at de ikke kan spores, sier cyberekspert i PwC, Terje Benjaminsen.

Cyber-angrep rammer 7 av 10 virksomheter

Noen er ute etter hemmeligheter. Endre noe. Ødelegge. Penger. Få tilgang til hemmelighetene over lengre tid. Industrispionasje er veldig vanlig. 7 av 10 virksomheter har blitt utsatt for minst ett cyber-angrep det siste året. Mange vet ikke at de har blitt rammet, da tyvene kan kopiere det de trenger uten å etterlate seg spor.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Åtte av 10 opplever phishing

Phishing betyr digital fisking etter sensitiv informasjon, som passord eller kredittkortnummer. 80 prosent av de norske virksomhetene har opplevd phishing, ifølge Cybercrime survey.  I Norge ser man at virksomheter stanser helt opp grunnet løsepengevirus. Anbudsinformasjon og andre forretningshemmeligheter stjeles digitalt. Personopplysninger til kunder og elever havner på avveie. Stadig flere av oss blir offer for ID-tyveri, hvor kriminelle stjeler våre passord og informasjon.

Flere tar sikkerhet på alvor

PwCs Cybercrime Survey 2019 viser at flere enn før investerer i sikkerhet.  21 prosent planlegger å ansette en CISO (Chief Information Security Officer) i løpet av neste år.  Samtidig anslår en NIFU-rapport at Norge vil mangle 4.100 personer med digital sikkerhetskompetanse i 2030.

Fakta PwC Cybercrime–rapport

Les hele rapporten her.

Bilde: Clint Patterson via Unsplash