fbpx
Google Home

* Jan Grønbech. Leder for Google i Norge.

Google og Facebook kan ikke redde mediebransjen

«Når man lykkes tar man æren selv, men når man mislykkes er det fristende å plassere skylden på andre».

Faksimile fra Kampanje.com

Faksimile fra Kampanje.com

Torsdag 27. august skriver Kampanje om Google som nesten ikke betaler skatt i Norge. Av en omsetning på nesten 2 milliarder kroner går kun 1,7 millioner tilbake til den norske stat. Alle som har en kalkulator (eller er kjapp i hoderegning) ser at det tilsvarer en skatteprosent tett oppimot ingenting. Det gjør også Kampanje et lite nummer av og skriver at de har betalt tilsvarende i skatt til sammen i løpet av de siste årene.

Google parerer det hele med en stoisk ro, noe de også gjør helt rett i. Google gjør absolutt ingenting galt her – ikke i dag og heller ikke i går. Og med i går så mener jeg de siste årene. Mange år faktisk. Veldig mange når jeg tenker etter. Det her er ikke en nyhet, men gammelt nytt som blåses til nytt liv i disse #valgkamp- og #mediekrise-dager.

”Alle skal flås”

Jeg har en lengre fartstid fra IT-bransjen. Startet min yrkeskarriere ”der” i 1995 og forlot bransjen i 2011. Hos flere av mine internasjonale arbeidsgivere var praksisen den samme. Omsetningen gikk for det meste ut av Norge, og dermed også skatten. Til Irland eller Sveits for å nevne noen land. Nå vil (ikke overraskende) Arbeiderpartiet ha en slutt på dette. Selvsagt vil de nå som de ikke sitter ved makten selv. Hvorfor har dette blitt så viktig å få slutt på nå og ikke i løpet av de 8 årene de sist satt med makten?

Det er selvsagt mye enklere å rope høyt når man er i opposisjon og ikke i posisjon. Enn så lenge ser det ut til at IT-selskapene som opererer på samme måte som Google og Facebook slipper unna, for Arbeiderpartiet skal kun gå etter medie-kronene (denne gangen). Mon tro om de får flere medieoppslag av den grunn…..

Les også: Arbeiderpartiet foreslår å skattlegge Facebook og Google – og bruke pengene på norsk journalistikk. (Kampanje mai 2015)

Schibsted krysser det de har….

”Når man lykkes tar man æren selv, men når man mislykkes skylder man gjerne på andre”, er det noe som heter, og som Schibsted tar i bruk her som forklaring på hvorfor «ståa» er som den er. Schibsted reagerer i likhet med Arbeiderpartiet på at Google ikke betaler mer skatt enn det de gjør, og mener det truer norske mediebedrifters fremtid.

Det blir for enkelt (og fristende sikkert også) for norske medieaktører å skylde på andre enn seg selv. For snart 10 år siden innrømmet daværende konsernsjef i Schibsted, Birger Magnus, at de så på Google som en trussel. Ikke fordi Google hadde gunstige skatte-betingelser i Irland og ikke betalte mye i skatt til Norge, men fordi Google ”har en utrolig evne til å trekke til seg annonsekroner, og har en usedvanlig vekst. Konsekvensene vil være betydelige hvis ikke Schibsted makter å utvikle annonserings-systemer som kan konkurrere med Google”.

«Fast is better than slow»

Mens Schibsted i åresvis har snakket om hva de skal gjøre, har Googlet gjort det – og i mellomtiden har Facebook også dukket opp og tatt sin del av «annonsekaka». Rett og slett fordi de har annonseringssystemer som ”bestemor” kan bruke. Selvbetjente annonsesystemer som ikke krever fordyrende mellomledd i form av annonsereselgere.

Les også: Derfor får Facebook og Google mine reklamepenger

Ikke skyld på Google og Facebook for at norsk mediebransje sliter i motvind. Skyld heller på at dere ikke har fulgt med i timen. Skyld heller på at produktene dere tilbyr norske virksomheter ikke er gode nok. Google vil ikke redde norsk mediebransje, det er det mediebransjen selv som må gjøre.

Og det tror jeg også innerst inne at de vet. Det er bare så mye mer behagelig å skylde på noen andre. Og uansett om Arbeiderpartiet skal gå inn for å redde den norske mediebransjen ved å innføre nye skatteregler, vil det ta tid. Lang tid, og er det noe Schibsted og den norske mediebransjen ikke har, så er det god tid.

Hva tror du – vil Google redde norsk mediebransje om de må skatte av annonseinntektene sine til Norge?