fbpx

Godt innhold slår kort innhold

Hvor lang eller kort er den perfekte artikkelen, eller er det kun kvaliteten på det du skriver som har noe å si?

Det er mange regler, råd eller retningslinjer for hvordan man skal skrive slik at det blir opplevd verdiøkende for mottageren. Ikke bare skal overskriften «sitte«, men den skal være kort – 60 bokstaver for at Google skal «like» den, og kort for at den skal kunne deles på Twitter hvor det skal være plass til noen krøllalfaer, hashtags og selve URL-en tilbake til artikkelen din.

Overskriften er høyst sannsynlig det aller viktigste du skriver skal vi tro Heidi Cohen som skriver at kun 1 av 5 besøkende leser mer enn kun overskriften.

De mest populære artiklene er de som evner å «treffe» leseren gjennom overskriften, og Heidi Cohen skriver også videre at 36% foretrekker overskrifter som inneholder tall eller prosent, eller «Slik blir du…»

Det er åpenbart ikke alt som blir skrevet som trollbinder leseren allerede ved overskriften, for i følge Inbound Writer står 10% av innholdet på en nettside står for 90% av trafikken.

Slik setter du opp en god disposisjon

Når overskriften er på plass er det viktig å tenke på hvordan artikkelen skal disponeres. Jeg har tidligere skrevet om hvordan man skriver den perfekte bloggposten, men når sant skal sies handlet den mye mer om hvordan artikkelen skal struktureres eller disponeres. I følge CEB er emosjonelle markedsføringsbudskap dobbelt så effektivt som reklamebaserte.

Artikler med bilder oppnår 90% mer trafikk enn de uten.

Hvor lang er lang nok, eller for kort?

Hvor lang tid er dine besøkende inne på nettsiden din og hvor kommer de ifra? Etterhvert som mer og mer av vårt Internettbruk kommer via mobile enheter er det mange som bør sjekke ut hvordan det påvirker lengden på hvert besøk og om det er forskjell på desktop/laptop, nettbrett og smarttelefon.

Jeg har analysert HansPetter.info for de siste 3 årene, samt første kvartal 2014:

Tid-brukt-hanspetter

Gjennomsnittstid per kvartal brukt på de forskjellige enhetene.

For HansPetter.info ser det ut til at det er forholdsvis jevnt på både desktop og mobil, mens tiden de som har besøkt bloggen min via nettbrett har falt kraftig det siste året. Dernest er det viktig å vite hvordan tiden mellom de forskjellige enhetene henger sammen med det totale besøket, og også her har det vært store endringer på HansPetter.info siden første kvartal 2011 hvor alle statistikkene er fra:

andel-hanspetter-desktop-mobil-nettbrett

Prosentandel av trafikken til HansPetter.info fordelt på desktop/laptop, smarttelefon og nettbrett

Desktop/laptop er fortsatt den skjermen som trekker mest trafikk, men sannsynligheten er overhengende stor for at den mobile andelen vil være større enn 50 prosent i løpet av neste kvartal. Det er altså grunn til å tro at det jeg skriver må tilpasses et publikum som ikke bruker 90 sekunder inne på bloggen min i snitt, men heller de som er innom 60 sekunder for hvert besøk.

Det er selvsagt viktig å ikke lese seg blind på gjennomsnittstiden alene. Noen kommer bare innom et lite sekund, mens andre blir værende mye lengre. Da kan det være en god ide å se på engasjementet de enkelte artikler skaper, oppimot de forskjellige sosiale nettverkene og se om det er noe forhold der mellom lengden på artikkelen og engasjementet som sådan.

engasjement-sosiale-medier

Engasjement i løpet av et kvartal fordelt på de forskjellige sosiale nettverkene

ord-vs-engasjement

Antall ord i snitt per artikkel – og antall likes/delinger i snitt per kvartal

Legger man sammen all innsikt over kan jeg konkludere med at til til tross for at nær halvparten av trafikken min i dag kommer fra mobile enheter så har det ikke gjort noe skade for besøksutviklingen min at jeg skriver artikler som i gjennomsnitt ligger på omtrent 1,000 ord. Tvert i mot, siden engasjementet (summen av Likes, Delinger, RT, etc) har økt fra ca 2,000 i snitt i løpet av et kvartal i 2011 til nær 5,000 per kvartal i 2014. Samtidig har faktisk den gjennomsnittlige lengden på mine bloggposter økt under årene.

sidevisninger-siden-2011

Når trafikken i tillegg kan vise til positiv vekst er det muligens grunnlag til å tro at godt innhold slår kort innhold. Og at for kort innhold har motsatt effekt i følge CopyPress. De skriver at artikler under 200 ord faktisk vil ødelegge for din SEO og Google rangering som vil se på slike artikler som «tynne«.

Så enkelt, samtidig så vanskelig

Da er vel saken grei da. Ikke tenk så mye på hvor langt du eventuelt skriver, så lenge det du skriver er godt. Godt i den forbindelse er innhold som oppleves verdiøkende for mottageren. Så lenge du skriver en overskrift som stikker seg frem og ut, så lenge du treffer den emosjonelle nerven, så lenge du passer på å bruke gode bilder og disponerer teksten riktig. Såre enkelt, ikke sant…. Godt innhold slår alltid kort innhold.

Denne bloggposten her var forresten på litt over 700 ord. Håper den var verdt det.

Hva er dine erfaringer, kort eller lang, eller bare veldig godt skrevet?

Takk til Grete Brekke KlingenbergTMT/Partners AS for bildet jeg har brukt til forsiden