Slik skriver du den perfekte bloggposten

27. november 2012 av Hans-Petter Nygard-Hansen

Det er en kunst å skrive godt og enda vanskeligere å skrive kort. Her er noen råd til hvordan du kan skrive for å bli lest!

Den beste måten å bli flink til å skrive er å skrive. Det skal ikke denne bloggposten handle om. Derimot skal den handle om hvordan du bør gå frem for å få innholdet ditt til å bli lest. Kort fortalt – om hvordan historien bør bygges opp og disponeres fra start til slutt.

460 bloggposter har jeg publisert siden HansPetter.info ble lansert august 2010 og rent subjektivt må jeg si at hvordan jeg skrev bloggposter for 2 1/2 år siden og i dag har endret seg relativt mye. Bloggpostene har generelt sett blitt mye kortere og disposisjonen har også blitt tydeligere. Selv om du kanskje har mye på hjertet er det ingen tvil om at det å fatte seg i korthet er viktig for å bli lest. Ikke minst med tanke på at måten vi konsumerer nyheter på har endret seg radikalt – fra god tid med avisen i godstolen til et par minutter via smarttelefonen eller nettbrettet.

Skriv kortere eller del i to

Oppmerksomheten vi får fra våre lesere er ganske så begrenset i tid. Ser jeg på min egen blogg og andre blogger jeg har innsikt over, så varer hvert besøk i gjennomsnitt i omtrent 90 sekunder. Din bloggpost bør etter hva jeg kan se av egen erfaring variere på mellom 1,000 og 400 ord – gjerne kortere også – så fremst du får frem det du ønsker å formidle. I de tilfeller du ikke klarer å presse posten din tilstrekkelig ned i forhold til antall ord kan det være smart å dele opp saken i flere mindre saker. Det vil også påvirke positivt både din SEO/indeksering samt være langt mer vennlig i forhold til lesbarheten i RSS-feeds.

En bloggpost kan bygges opp for eksempel slik:

 • Overskrift – denne bør være identisk med URLen (i forhold til SEO bør overskriftein ikke være lengre enn 60 bokstaver)
 • Beskrivelse – under overskriften forklarer du kort og konkret hva det er bloggposten handler om (i forhold til SEO bør det begrenses til maks 160 bokstaver)
 • Ingress – et kort resyme om hva bloggposten handler om – konklusjon – også omtalt som ”the executive summary”. Min erfaring er at både overskrift og ingress er enklere å skrive når du er ferdig med din bloggpost. Da har du alt på plass, hvilket gjør det enklere å oppsummere hva det er du ønsker å formidle.
 • Bilde – Sammen med ingressen kan det være lurt å knytte til et relevant bilde. Et bilde sier som kjent mer enn 1000-ord. Jeg har god erfaring med å plassere bildet til høyre for teksten. Det har med at den høyre siden av hjernen vår er den visuelle – vi mennesker vil rett og slett få med oss bildet enklere ved at det er plassert til høyre på siden.
 • Ny overskrift – pusterom – jeg bruker på min egen blogg H4 – ikke nøy deg med bold her. Med en headline-markering av denne teksten hever du også SEO-nivået ditt.
 • Innhold – fortell historien om hva det er du omtaler. Historiefortelling – egen opplevelse fungerer godt her. ”What’s in it for me?”. Her kan det være fornuftig å spille på følelser og ikke fakta. Her er det viktig å fokusere på det emosjonelle. Leseren skal få lyst til å «kjøpe«, historien skal treffe både i hodet og i hjertet.
 • Sitater fungerer alltid – om ikke, gi folk et pusterom, gjerne med et bilde. Noe som underbygger historien over.
 • Ny overskrift – pusterom.
 • Innhold. Scenen er satt – historien er fortalt, sitater og bilder bidratt til å eksemplifisere. Nå er det på sin plass å komme med konkrete råd. Her under kan det også være på sin plass å konkludere – og underbygge ingressen/innledningen. Her er det magen og lommeboken som skal på plass. Treffer du med det emosjonelle, så skal du konvertere her på bakgrunn av rasjonelle argumenter. Det som ofte fungerer her er lister/bulletpoints av gode argumenter, gjerne tallfestet som sådan.
 • Call2Action – hva vil du at leseren skal gjøre? Følge deg på Twitter, Like på Facebook, dele artikkelen, kommentere, ta kontakt, kjøpe, ringe?

Slik kan disposisjonen se ut for din bloggpost:

Konklusjon

Perfekt eller ikke, jeg kan ikke garantere for bloggen din umiddelbart vil nå nye høyder, men jeg vil nok kunne si at sammen med kort, godt og relevant innhold, kombinert med en god disposisjon slik jeg forklarer og illustrerer over så vil nok sannsynligheten øke for at flere vil lese hva du skriver – og da ikke bare ingressen, men hele bloggposten.

Har jeg lært dette helt selv lurer du kanskje på – på ingen måte.. Jeg har fått flere tilbakemeldinger på at mine bloggposter har vært for lange, jeg leste meg selv frem til hvorfor bilder på høyresiden var bedre enn på venstre siden, og ikke minst ble jeg veldig inspirert av SocialTriggers disposisjon til en perfekt bloggpost. Det er jo det som er så fantastisk med Interntt og sosiale medier – alle liker å dele 🙂

Hva synes du, helt på trynet eller relevant?

Og før du begynner å telle – denne bloggposten ble på under 800 ord!

photo credit: _StaR_DusT_ via photopin cc

Klikk på knappen for å
abonnere på nye artikler
rett i Messenger.

Liker du det du leser, kan du bli en supporter via Patreon!

Kommentarer

 1. Det som i stor grad forundrer meg er følgende: hvorfor er det så viktig å fatte seg korthet, i motsetning til den gang det var mye tyngre å skrive om noen, når en måtte sitte å skrive alt for hånd, med penn og blekk, eller som jeg gjorde før skrev på skrivemaskin og brukte korrekturlakk for rette feil. Kanskje måtte skrive det om og om igjen, fordi det ble så masse skrivefeil. Likevel så var det ikke uvanlig at jeg skrev brev på 20-30 sider når jeg brevvekslet med folk, ja det lengste brevet jeg har vel skrevet delvis for hånd og på skrivemaskin var på rundt regnet hundre sider. Det ble jo skrevet over flere dager da, ja, uker var det vel.

  Vanligvis å var mine brev på opptil 20 sider eller mer. Derfor synes jeg det er merkelig at når en har all verdens teknologi, rettingsprogrammer og vet ikke hva så skal en fatte seg i korthet, helst skrive på twitter. Det er ikke til å begripe med tanke på hvilket arbeide det var å skrive før i tiden, så klarte en å skrive gode, lange historier. Mens nå skal det helst være tabloid format.

  Vel til en viss grad kan jeg jo forstå litt av det med tanke på at en leser teksten på en skjerm som er tyngre å lese på enn på trykt papir. Men når vi mennesker har utallige muligheter til å publisere utrolig mye stoff via Internett, ja, langt mer enn vi noen gang har hatt og det er utrolig enkelt. Du trenger ikke å gå via en redaksjon, bli vurdert, nei du kan være din egen redaktør.

  For det andre er det mye stoff jeg savner på Internett som jeg hadde håpet å finne der, fordi det ville være naturlig. For eksempel så kan en finne noe med det er så kortfattet og så dårlig innholdsmessig at det er ikke vært å stå på trykk. Ta for eksempel ”Store Norske leiksikon” som kom på Internett når det gjelder stedsnavn og omtale av dem er så kortfattet og lite lærerikt, da er det langt mer å finne i Wikipedia om tilsvarende sted.

  Er det slik at nordmenn har så vanskelig for å skrive. Det samme er jo med medieoppslag i nettavisene, de er så utrolig ordfattige mange av journalistene at de skulle ha fått betalt for det de få ordene de makter å få ut på sine nettaviser.

  Eksempel på nettavis oppslag som er latterlig kort og innholdsløst:

  https://www.finnmarkdagblad.no/nyheter/article7318487.ece

  1. Hei Valerius,

   Takk for din lange kommentar 🙂

   Jeg opplever på mange måter det motsatte egentlig – at altfor mange skriver altfor lange artikler, og at kunsten faktisk er å kunne forfatte seg i korthet.
   Synes Pascal Blaise sa det så bra med følgende sitat:

   «I have made this letter longer than usual, only because I have not had the time to make it shorter.»
   (Takk til Audun Farbrot som brukte det her under seminaret «Kunsten å si det på 140 tegn» for kort tid siden på BI i Nydalen)

   Derimot betyr selvsagt ikke at lengde skal gå på bekostning av kvalitet, derfor skrev jeg også bloggposten «Godt innhold slår kort innhold» for selv om man skal jobbe for å klare å forfatte seg i korthet må ikke antall tegn eller ord gå på bekostning av kvaliteten 🙂

   Vennlig hilsen, Hans-Petter

 2. Heisann!

  Jeg må ydmykt innrømme at jeg ennå har mye å lære når det gjelder faget blogging, og skriving generelt. Forhåpentligvis har jeg mye annet å lære også.

  Etter å ha lest dette blogginnlegget fikk jeg lyst til å dele en historie fra virkeligheten som handler om meg selv.

  – Jeg har opp gjennom årene blitt fortalt at topp 10 lister og korte artikler er mest effektivt. På skolebenken lærer man dette. Kort og konsist er effektivt, men effektivt for HVA?

  De to siste årene har jeg månedlig skrevet en fast spalte for et populært utenlandsk nettsted. Hovedsaklig artikler med godt over 1.000 ord.

  En av artiklene som jeg skrev i 2012 var på over 3.000 ord og kom på andre plass på listen over topp 10 mest leste innlegg dette året. Jeg hadde flere artikler på topplisten. Det samme skjedde i 2011. Selv om jeg brøt «alle» regler for beste praksis. Artiklene mine ble i 2012 vist over en million ganger.

  Ved første øyekast kan man få inntrykk av at innleggene jeg har skrevet er ALT for lange, at jeg repeterer for mye gjennom artiklene og at jeg kunne nøyd meg med halvparten av teksten. Det er helt sikkert mange forbedringspunkter dersom man sitter med fasiten eller leter etter feil.

  MEN… Artiklene har ikke bare blitt lest mange ganger, de har også generert inntekter. De har ført til signerte avtaler med spennende og «riktige» kunder innenfor fagfeltet jeg brenner for.

  Jeg opplever at flere og flere tar direkte kontakt med meg via sosiale nettverk som LinkedIn og Facebook fordi de kjenner seg igjen i problemstillingene jeg tar opp og ønsker min hjelp til å løse sine utfordringer.

  Jeg har også fått gleden av å bli kjent med mange flotte mennesker utenfor selve «faget». Dette er jeg veldig takknemlig for.

  For meg har det altså vært verdifullt å tørre å gå utenfor stien og ikke henge seg for mye opp i «fasiten», men tørre å være seg selv og vite hvem man prater med gjennom artikkelen.. For man prater ikke TIL, men MED.

  Ved å fokusere mer på å få frem budskapet enn på antall ord og «fasiter» kan man altså like gjerne oppnå gode resultater. Kanskje til og med bedre.

  Når jeg har klart det er det håp for alle andre også 🙂

  Håper jeg kanskje kan ha motivert noen andre og avlivet noen myter med min lille historie 🙂

  Hilsen Trond

 3. Mener du oppbygningsmalen fungerer uansett innhold/sjanger? Selv om man bare forteller en historie, tenker jeg på? Kjipt å komme til poenget i første setning da?
   
  Som nybegynner i bloggverdenen er jeg veldig usikker på hvordan jeg skal bygge opp innleggene mine, og for min del går det utover publiseringsraten. Hva mener du er den ideelle? Jeg følger blogger som publiserer noe nytt hver eneste dag, men da blir det til at jeg ikke får lest alt.

  1. @KristinaBrend I de aller fleste tilfeller vil jeg mene at oppsettet fungerer veldig bra. Om det er en historie fra en reise så ville jeg def lest videre hvis du feks konkluderte med at DET reisemålet og DET hotellet var det beste du hadde opplevd, i stedet for at jeg måtte lese hele historien gjennom for å komme til konklusjonen. 
    
   Vedr publiseringsrate så finnes det nok ikke en regel på hvor ofte, men heller på å ha en publiseringsrate man kan etterleve, slik at ikke forventninger om frekvens ikke innfries. 
    
   Det er ikke så mange regler, men en del råd. Om du skulle ha begynt med en frekvens på en gang i uken og et par ganger postet oftere enn det så ville jeg nok ikke holdt det mot deg 🙂
    
   Om du derimot har lagt deg til en vane om å poste en gang hver uke, og du har gjort det over lengre tid, så ville jeg nok begynt å lure hvis du plutselig begynte å blogge en gang hver måned i stedet. 
    
   Skal ikke gå inn på noen spesifikke blogger her og nå, men det er mange bloggere jeg har sluttet å følge med på fordi de plutselig har blitt litt borte ved at de veldig sjeldent oppdateres sine bloggere – all of a sudden…

 4. Bra artikkel, er stort sett enig i det meste. Selv bruker jeg bilde ofte til venstre, føler det passer best for meg. Tror akkurat det med plassering er litt smak og behag. Bra også å bruke samme tittel på bildet som på artikkelen. Jeg bruker nesten aldri å gjøre bildet klikkbart, noen grunn for att du gjør det her? @hpnhansen

  1. Heisan, og takk for kommentaren din 🙂
   Jeg skal ikke være så bastant og si at du har feil og jeg har rett – handler sikkert veldig mye om følelser og design, men ser på et generelt grunnlag at veldig mange kjører annonsene sine og bilder på høyre side – slik som feks Facebook, Mobizmag, VG, Dagbladet, etc, etc, etc …

 5. Takk for referanse til mitt mantra, @hpnhansen  (Gjør mer av det du tror på. Tro mer på det du gjør.).
  Og ja, jeg er enig med deg: Når skrive bloggpost, kronikk, artikkel – skriv genuint, og vær ekte. Tema og rød tråd? Synes du gir gode råd der også til @okboen. Jeg kan supplere med et par tips: 1) Når du bestemmer deg for rød tråd, tenk gjennom: Hva vil du bli assosiert med? Hvem skal finne deg, lese det du skriver? Selv har jeg kommunikasjon som viktigste ord, med nøkkeltemaer som tidsbruk, sosiale medier, personlig kommunikasjon.  2) Tenk nytteverdi: La innlegget være nyttig for dem som leser det. Mange skriver godt og fornøyelig – stor underholdningsverdi, liten nytte… Ha en super dag, jeg gleder meg til å ta fatt på blogging igjen nærmere jul. -Har skrevet så mye for andre at ikke hatt kapasitet til å publisere på egen side. 😉

 6. Her var det mange gode punkter, som man skal prøve å lære litt av :-). Jeg ønsker meg også gjerne litt blogging (les tips) om tidsbruk og relevanse i en bloggpost, og hvordan du tilnærmer deg de forskjellige målgruppene dine. PS! Kom denne bloggen ut pga Thomas Moen og Arnt Eriksen sin «kritikk» i Sofaprat?

  1. @Ebrathen hmm – nå må jeg sjekke ut sofaprat igjen, aner ikke hva du sikter til. men kan samtidig si ifra at det er den ikke… har tenkt på denne bloggposten lenge, brukt disposisjonsskissen for et par kunder, men har ikke kommet meg rundt til å skrive om det før nå 🙂

 7. Nok en gang en god og relevant bloggpost fra deg Hans-Petter!
  Er enig med disposisjonen du lister opp, det er en fornuftig tilnærming.  Det jeg gjerne kunne ønske en post eller to om er hvordan man produserer relevant innhold. For egen del så er det veldig mange som skriver om digital kommunikasjon. Det det er derfor litt fort å «drukne» i mengden.
  Skriv om det man er interessert i sier mange, problemet når man har mange interesser, alt fra reklame, kommunikasjon, medier, politikk, helse og teknologi, så er det vanskelig å finne den røde tråden som gjør at man blir interessant over tid. Har du noen tips der?

  1. @okboen Heisan og takk for hyggelig tilbakemelding. Godt spørsmål også, og jeg er svartens ikke 100 prosent sikker på at det finnes ETT eneste riktig svar. ceciliets ville helt sikkert svart at du skal gjøre mer av det du tror på, og tro mer på det du gjør. Synes det fungerer veldig bra – det er egentlig den røde tråden i seg selv. I tillegg ville hun sikkert også sagt at du må være genuin for at det skal bli bra – så ikke tenk engang på å «faike» 🙂
    
   Personlig så lyttet jeg til meg selv når jeg bestemte meg for hva det var jeg ville skrive om:
   – Internett og teknologi
   – Mobilitet og mobile trender
   – Sosiale medier og derunder digital kommunikasjon
    
   Den røde tråden kan jo være deg det – og den kvaliteten du leverer i forhold til hva du skriver om. Er det veldig mange som skriver om digital kommunikasjon så har du egentlig to valg:
   1. Skrive om noe annet, eller
   2. Skrive bedre om digital kommunikasjon enn de andre slik at du blir mer lest = mer relevant (gitt at dette er en konkurranse om synlighet og troverdighet….hvilket jeg tror det er for mange)
    
   Det er ikke mange som skriver mye om teknologi – utover personlig teknologi. Garasjen til hpnorge  har skrevet noe, men utover de har jeg til gode å finne gode blogger som skriver om Enterprise teknologi – og hva slik teknologi har å si for det politiske plan, helse, kommunikasjon, nasjonal- og internasjonal påvirkning – bare for å nevne noen eksempler.
    
   Årsaken kan være mange – kanskje de fleste av dagens ledere ikke ville lest en slik blogg – for dette er ikke å regne som en «seriøs» kommunikasjonskanal. Derimot vil morgendagens ledere ha et helt annet forhold til slikt – så det kan være lurt å være tidlig ute med å posisjonere seg for hva fremtiden vil bringe. Toget har på ingen måte gått.
    
   Og by the way – du skriver allerede mange veldig gode blogginnlegg – keep up the good work!!
    
   /Hans-Petter

   1. @hpnhansen @CecilieTS Takk for et utfyllende og godt svar!
    Mye handler vel i grunn om å «finne seg sjæl». Utfordringen kan til tider være å gjøre det. Hva er man flink til? Hva er man interessert i? Det er vel ganske først når man virkelig finner sin greie at man også er genuin og interessant.
    Merker for egen del at det er fort å bli litt opphengt i hva andre skriver, hva andre får til, hva andre jobber med. Selv om det er en dårlig greie, så er det fort å miste litt troen på seg selv når man tenker sånn. 
    Vi er jo omgitt av så mye informasjon fra ulike kanaler til en hver tid, dermed kan det også være vanskelig å finne den røde tråden. Tror dette gjelder særlig i en oppbyggingsfase av en karriere. Skrev litt om det på Dagsavisen i går, ta gjerne en titt om dere vil.
     
    https://www.dagsavisen.no/nyemeninger/alle_meninger/cat1003/subcat1040/thread260297/#post_260297

 8. Relevant, godt fortalt og forklart! Takk Hans Petter for en kjapp innføring hva det egentlig betyr, de ordene jeg har foran meg når jeg jobber med ord: Kepp it Simple!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Om Hans-Petter

Hans-Petter er kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, forfatter, programleder og gründer av kommunikasjonsbyrået KommFrem. Hans-Petter skriver på kommunikasjonsbloggen HansPetter.info og er programleder for podkasten MediaPuls.no.

Kontakt

Nyhetsbrev

Copyright © 2017 Hans-Petter Nygård-Hansen
Utviklet av Martin Grønneberg