fbpx
Facebook

God jul, Mark. Lykke til med 2019.

Facebook legger bak seg en endeløs rekke av dårlig nytt nå som 2018 snart er historie. Rekordlav aksjekurs, arbeidsmoral og tillit. Sjefer som takker for seg, tjenester som ikke slår an og personinformasjon som kommer på avveie. Er det verste over, eller blir det enda verre i 2019?

Mark Zuckerberg klarte ikke å fikse Facebook i 2018. Fasiten ble i stedet selskapets verste år – på alle mulige måter. Mens Amazon-sjefen, Jeff Bezos, «la på seg» nesten 30 milliarder dollar i formue i løpet av 2018, ble formuen til Mark Zuckerberg redusert med nesten 20 milliarder dollar.

Rekordlav aksjekurs

Aksjekursen til Facebook er også på sitt laveste siden begynnelsen av januar 2017. Og nesten halvert fra toppnoteringen på nesten 210 USD i slutten av juli i år. Wired publiserte de «21 største (and counting) Facebook skandalene i 2018» 20. desember, hvor Cambridge Analytica på mange måter er den mest kjente.

Benektelser, treneringer og løgner

Men det er ikke bare personvern-skandaler som har preget 2018 for Facebook. Eller de nærliggende benektelser, treneringer og løgner.

2018 har også handlet veldig mye om hva Facebook ikke har gjort nok av også. Plattformen preges av alt fra falske nyheter, falske profiler, propaganda og hatprat. Tilliten til det vi blir eksponert for på plattformen faller i takt med tilliten til Facebook som sådan.

Rekordlav arbeidsmoral

Det har også gått ut over de ansattes arbeidsmoral. For ett år siden skrev Business Insider om «7 grunner til at Facebook er det beste selskapet å jobbe for i Amerika» og viste til Glassdoor som rangerte Facebook som nummer 1. Ett år senere har moralen hos de ansatte nådd sin foreløpige  «all time low».

Mange direktører forlot Mark

Det har nok heller ikke hjulpet verken på aksjekurs, tillit og arbeidsmoral at flere av selskapets toppsjefer har «tatt sin hatt og gått». Gründerne bak Instagram, som Facebook kjøpte for seks år siden forlot selskapet i 2018. Det samme har gründerne bak WhatsApp. Men de var på ingen måter de eneste som ikke ville jobbe for Mark lenger.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Produkter og tjenester som ikke «slo an»

Facebook har også lansert en rekke produkter og tjenester som ikke har slått an. Virtual Reality har fortsatt ikke blitt «mainstream«. VR-brillene til Oculus er intet unntak. Og det er lite som tyder på at 2019 vil bli så mye bedre. I løpet av 2018 har Facebook redusert priser og lansert billigere briller, uten at kundene har «strømmet til». Den kunstige intelligens-boten M, som Facebook lanserte i 2015, ble det heller aldri noe av. I midten av januar i år ble M «gravlagt». Men det stopper ikke der.

Instagram TV ser heller ikke ut til å bli en suksess. Marius Karlsen – min makker på MediaPuls – tror sågar at IGTV vil bli lagt ned i 2019. Kanskje før sommeren til og med. Facebook Watch har vel heller ikke blitt den suksessen som Facebook hadde håpet på. At dating-tjenesten til Facebook fortsatt rulles ut land for land kan tyde på at den ikke helt har truffet brukerne i «hjertet«. Tjenesten ble lansert i mai, men fortsatt er det ingen indikasjon på når den (eventuelt) kommer til Norge.

Og Marketplace, som skulle få Schibsted til å skjelve i buksene, kan heller ikke sies å ha rystet rubrikk-annonsemarkedet nevneverdig. Eller hva med «Facebook Jobb» som skulle bli en sterk konkurrent til Finn og LinkedIn? De stillingene som har dukket opp i min feed, har vel så langt vært ca 100 prosent irrelevante. Og det fra en aktør som tjener seg søkkrike på mine data?

Årets verste teknologiprodukt?

Og hva med Facebook Portal? Selskapets smarte assistent med videoskjerm? Hva fikk egentlig Facebook til å lansere en smart assistent med videokamera samtidig som tilliten til deres evne til å ta vare på vår personinformasjon aldri har vært lavere? MarketWatch omtalte Facebook Portal som «årets verste teknologiprodukt» og etter mye «googling» har jeg fortsatt ikke funnet frem til noe informasjon om hvordan salget har gått – utover at Facebook ga 50 USD i rabatt under Cyber Monday i slutten av november.

Er det verste over?

Kan Facebook reddes? Vil Facebook bli regulert – og kanskje splittet opp? Får Mark kontroll? Kommer vi til å oppleve flere personvernskandaler fra plattformgiganten?

På den ene siden er det mange skandaler. På den andre siden går det fortsatt bra, rent økonomisk, med Facebook. Veksten i Norge har det ikke vært noe å utsette på. Norske annonsører så ikke ut til å miste interessen i 2018 og mye tyder på at det 2019 vil bli et nytt «toppår» hvis vi skal tro prognosen til forhandlingsdirektør Jarle Thalberg i GroupM.

 

– Fortsetter veksten i samme tempo, så vil Facebook, Google og Snapchat passere ti milliarder kroner i inntekter her i landet i 2022. Disse aktørene har ambisjoner om å vokse mer og ta enda større andeler av det norske markedet, uttalte Thalberg til Kampanje i midten av desember.

 

Vinner eller taper i 2019?

Marius og jeg diskuterte i episode 299 av MediaPuls at Facebook kan bli en vinner og en taper i 2019 – samtidig. Skandalene tror jeg vi kun har sett starten på hva gjelder våre egne data. Det er lite som tyder på at falske nyheter forsvinner med det første. Og det er ingenting som tyder på at Facebook kommer til å klare å bli kvitt av hatprat, netthets, sjikane og trusler – et ordskifte som gjør at vi føler oss dårlig av å bruke plattformen. Og hvis «time (is not) well spent» på plattformen, vil nok også annonsørene finne andre steder å legge igjen annonsebudsjettet sitt.

God jul, Mark. Og lykke til med 2019. Jeg håper på det beste, men frykter det verste.

«Prove me wrong».