fbpx

Forsikringsselskap erstatter ansatte med AI

Det japanske forsikringsselskapet Fukoku Mutual Life Insurance sparker 34 ansatte og erstatter de med kunstig intelligens fra IBMs Watson Explorer AI.

Kunstig intelligens (AI) vil ta livet av mange jobber fremover. Digitaliseringen av næringslivet er nådeløst, og kombinert med roboter og maskinlæring, vil så mange som 2 milliarder arbeidsplasser stå i fare for å forsvinne innen 2030 tror en rekke forskere.

I Norge er det snakk om at over 30% av dagens arbeidsplasser vil forsvinne i løpet av kun noen få år, har SSB analysert seg frem til. SSB peker spesielt på:

….som kan regne med at jobben deres vil bli erstattet av digitaliseringen.

Les også: Burde vi ikke være bekymret nå? (HansPetter.info)

Jakten på økt produktivitet og økt fortjeneste er «bad news for employees»

En fremtid hvor mennesker er erstattet av maskiner er i ferd med å bli realiteten i det japanske forsikringsselskapet Fukoku Mutual Life Insurance. Selskapet tror de vil oppnå en produktivitetsgevinst på 30%, skriver The Guardian 5. januar 2017, og legger til at  investeringen (og oppsigelsene) vil være tjent inn i løpet av kun to år.

Det er totalt 34 økonomimedarbeidere som nå blir sparket, og som skal erstattes av kunstig intelligens fra IBM. Watson vil ta over jobben som skal regne ut forsikringsutbetalinger til selskapets kunder.

Ifølge en 2015-rapport fra Nomura Research Institute, vil omlag halvparten av alle jobber i Japan, bli erstattet av roboter innen 2035.

Kognitiv kunnskap fra IBM Watson

Den kunstige intelligensen får forsikringsselskapet fra IBM Watson Explorer AI. Watson har «kognitiv kunnskap som kan tenke som et menneske» sier IBM. Watson klarer å analysere og tolke data, inkludert tekst, bilder, lyd og video, i en hastighet vi mennesker kun kan drømme om. Og i motsetning til oss mennesker, blir aldri Watson syk, trøtt, lei eller sulten. Mens vi skal jobbe 7,5 timer om dagen, 5 dager i uken, kan Watson jobbe 247. I et vanvittig tempo. Da snakker vi produktivitetsvekst vi aldri før har sett maken til.

IBM Watson demonstrerte det også klart og tydelig dens intelligens og hastighet i 2016, da Watson kun brukte ti minutter på å stille en kreftdiagnose, som legene hadde brukt flere måneder på.

Les også: Borgerlønn til alle (Dagbladet)

Teknologien har «drept» flere jobber enn den har skapt, hevder blant annet teknologiforsker Don Tapscott. Repetitive jobber vil «ryke» først, slik også SSB estimerer.

Derfor har flere nasjoner også begynt å snakke om «borgerlønn«. At vi vil heve lønn – trygd hvis du vil – fordi det ikke er bruk for oss. Fordi vi blir overflødige.

— Ny teknologi har gjort verden mer urettferdig. Vi trenger en ny samfunnskontrakt før vi får en blodig revolusjon, advarte Don Tapscott (68), en av verdens fremste teknologiforskere, på Aftenposten sin konferanse om «Teknologi og morgendagens arbeidsmarked» i januar 2016.

Les også: Teknologien gjør oss overflødig (HansPetter.info)

Flere og flere land har begynt å se på en eventuell innføring av borgerlønn. Og flere vil nok også komme etter.

De 34 ansatte som mistet jobben sin til IBM Watson er bare starten på slutten for en rekke økonomimedarbeidere.

Når vil det første forsikringsselskapet i Norge gjøre det samme?