
Mediebransjens «helse» trues av den digitale transformasjonen. Svenske journalister møter utfordringen ved å crowdfunde journalistikken.
Opplaget til papiravisene stuper raskt mot null. Annonseinntekter vokser ikke raskt nok. Gamle forretningsmodeller utfordres av nye, og resultatet er reduserte redaksjoner, færre journalister og en oppblomstring av intetsigende buzz-nyheter.
Samtidig har det «aldri vært bedre å være mediekonsument enn nå», mener ansvarlig redaktør og administrerende direktør i VG, Torry Pedersen. Det føles ikke nødvendigvis alltid slik…..
Les også: Ryktet om journalistens død er sterkt overdrevet
Med Internett og sosiale medier har vi tilgang til nyheter fra hele verden 24 timer i døgnet. Samtidig blir nyhetene «kortere» og mer tabloide – antakeligvis fordi det blir færre journalister, og kanskje også for at det skal bli plass nok til «forrstyrrende» reklame.
Les også: Slik vil jeg betale for nyheter
Jeg tror det finnes et marked som er interesseret i å betale for god journalistikk. Vi som leser nyheter er villig til å betale for kvalitetsjournalistikk, men da må det være enkelt å kunne betale for de nyhetene vi vil lese. Jeg er ikke tilhenger av å kjøpe en hel avis, hvis det kun er enkelte artikler jeg vil ha interesse av å lese.
Blank Spot Project
5. mars avsluttet Blank Spot Project sitt folkefinansierte tiltak på den svenske siten Fundedbyme.com. Fundedbyme er lik den mer kjente Kickstarter-tjenesten, hvor «du og jeg» kan støtte forskjellige prosjekter og innovasjoner med et lite eller stort pengebeløp, slik at prosjektene får se «dagens lys». I Sverige har en liten gruppe journalister gått sammen for å opprette egen tjeneste for utenriksjournalistikk – og da via en folkefinansiert modell. Omtrent 1,800 personer har til sammen bidratt med over en million kroner, hvilket er over det målet selskapet selv satt seg når de publisrte prosjektet sitt for tre uker siden på Fundedbyme.
Les også: Martin Schibbyes journalistsatsning en succé (svt)
En av de ansatte er digitalstrategen Brit Stakston, som blant annet gjestet Norge under Social Media Days i 2014, hvor hun var invitert som foredragsholder. Sammen med Martin Schibbyes og Magda Gad opprettet de Blank Spot Project som skal dekke «de hvite flekkene» i verden.
Bærekraftig forretningsmodell?
– Affärsmodellen bygger på ditt intresse för din omvärld och ditt förtroende för oss.
Blank Spot Project mener mange er bekymret for journalistikkens fremtid og at de er villige til å betale for kvalitetsjournalistikk. De satser på en forretningsmodell der de skal selge journalistikk til engasjerte lesere i stedet for å selge lesere til annonsører. Blank Spot Project vil fokusere på leseren som en medskribent i stedet for en abonnent, og vil involvere og inkludere leserens kunnskap i de emner og land som de vil skrive om.
Hva tenker du om en slik folkefinansiert journalistikk? Om noe tilsvarende dukket opp i Norge, ville du vært interessert i å støtte det økonomisk slik Blank Spot Project har opplevd i Sverige?
[polldaddy poll=8700884]