fbpx
personalisering

Facebook vurderer å droppe «Audience Network» for iPhone

Med iOS 14 «like rundt hjørnet»,vil personalisering av reklame bli svært utfordrende. Såpass utfordrende at Facebook vurderer om det er noen vits å tilby deres Audience Nettverk på iOS i det hele tatt. 

Dette er Facebook Audience Network – publikumsnettverk

Facebook Audience Network – eller publikumsnettverk – er Facebooks måte å tilby målrettede og personaliserte annonser utenfor Facebook sitt eget nettverk. Nå advarer Facebook sine annonsører at de vurderer å slutte å tilby Audience Network til Apple-enheter, fordi Apple sine sporingsbegrensninger, som vil tre i kraft i iOS 14, vil gjøre det nesten umulig å få noe som helst effekt ut av personaliseringen.

26. august skriver Facebook i en bloggpost at tester de har utført basert på den nye iOS-utgaven har redusert omsetningen fra Audience Network med mer enn 50 prosent, og at de nå advarer mediehus og publisister på å forberede seg på hva som kan vente dem etter at Apple har sluppet iOS 14.

Facebook går så langt at de faktisk vurderer om det er noe vits å tilby Audience Network i det hele tatt på Apple-enheter etter iOS14-lanseringen.

Bra for personvernet. Tragedie for annonsører

«Et ras for en hel bransje som lever av reklame i apper. En gigantisk seier for personvernet», skrev Nettavisen i slutten av juni. Apple annonserte før sommeren at de vil gjøre endringer i  IDFA, som er en forkortelse for Identifier for Apps. Med dagens IDFA har annonsører og selskaper fått innblikk i hvordan vi som brukere har reagert på en annonse. Og det har de fått tilgang til uten at vi har samtykket til det.

Med iOS 14 vil vi som brukere aktivt gi appene vi bruker samtykke til å hente inn denne informasjonen, og da i form av denne pop up-boksen her:

iOS14

Desto flere som klikker på «Ask App Not to Track», desto mindre effekt vil annonsører få ut av sine personaliserte annonser via Facebook sitt Audience Network.

Tillit blir avgjørende

Hvor mange av oss vil tillate ukjente og useriøse aktører å «tracke» oss, hvis vi får valget? Til Nettavisens artikkel fra juni, påpekte jeg at dette vil gå mest ut over aktører vi ikke stoler på. Dette er dårlig nytt for alle useriøse aktører som utvikler apper hvis hensikt er å «sope» inn så mye data som mulig om oss. Data som deretter blir solgt videre til andre aktører som kan spamme oss med alskens useriøse tilbud, eller trusler om represalier  hvis vi ikke betaler et gitt Bitcoin-beløp innen 24 timer.

Facebook skraper bunnen på tillit

Men det er også dårlig nytt til seriøse aktører som sliter med dårlig tillit. Noe tilfellet er blant annet med Facebook. Knut Kristian Hauger i Kampanje skrev i oktober 2019 at «Facebook skraper bunnen på tillit», og at selv Document.no nyter høyere tillit.

Det er kanskje derfor Facebook vurderer det dit hen at Audience Network kan være fåfengt etter at Apple har lansert iOS 14. I bloggposten til Facebook heter det at selskapet planlegger å gi ut en oppdatert utgave av Audience Network SDK for å støtte iOS 14. Samtidig legger de til at det jobbes med en rekke andre kortsiktige og langsiktige strategier for å støtte publisister og annonsører «gjennom disse endringene».

Apple skal angivelig lansere iOS 14 i løpet av september, og Facebook uttalte da de slapp selskapets resultat for andre kvartal, at dette vil påvirke Facebook sine annonseinntekter i fjerde kvartal.