fbpx

Facebook lanserer Portal TV

I 2018 lanserte Facebook sin videosamtale-enhet, Portal. Ett år og ny utgave senere, lanserer nå Facebook Portal for TV-skjermen din. Timingen kunne vel ikke vært så mye dårligere?

Vil du la Facebook overvåke deg med mikrofon og kamera?

Da Facebook lanserte Portal for et drøyt år siden, manglet det ikke på «spydige» kommentarer om at dette var den dårligste ideen til Facebook så langt. Facebook og personvern var to ord som ikke burde bli brukt i en og samme setning, var det mange som mente. Forbes skrev at Facebook Portal var det siste produktet du ville ha i stuen.

Facebook Portal

Facebook Portal er på mange måter et tilsvarende produkt som Google Nest Hub Max, Lenovo Smart Display og Amazon Echo Show, for å nevne noen. Et produkt du plasserer sentralt i huset ditt som du kan foreta videosamtaler på. Der hvor Google Nest Hub Max og Lenovo Smart Display baserer seg på Google Duo for videosamtaler, er Facebook Portal basert på videosamtaler med dine Facebook Messenger forbindelser. Ideen er i seg selv god, men så var det det med å stole på at Facebook tar vare på all data de samler inn om deg – og de som bor under samme tak som deg, og de du snakker med.

Nesten ingen har kjøpt Portal

Nå ser det ikke ut til at det er så mange som har kjøpt Facebook Portal heller. Ifølge IDC solgte Facebook kun 54.000 enheter av Portal i 2018. Facebook bestrider antallet, men har så langt ikke publisert egne tall.

Det skal nevnes at jeg faktisk la inn en bestilling på Facebook Portal da den dukket opp i 2018, for å teste. Men uten videre forklaring ble bestillingen min på Amazon kansellert.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Facebook Portal for TV

I mai i år kom versjon to av Portal, og nå har Facebook lansert Portal for TV-skjermen.  Et lite kamera som du fester på TV-en din, tilsynelatende lik som det Samsung-kameraet jeg kjøpte i 2011 til min Samsung-TV, for å kunne kjøre Skype-samtaler fra sofaen på storskjermen.

Facebook Portal TV har en mindre formfaktor – naturlig nok siden den er tilkoblet TV-skjermen, men leverer stort sett de samme tjenestene. Stemmeassistenten er basert på Amazon Alexa. Musikk kan strømmes fra Spotify og filmer kan strømmes fra Amazon Prime Video. Og videosamtaler kan kobles opp via forbindelser med Messenger og WhatsApp.

 

Facebook Portal

Facebook Portal kommer i to størrelser, i tillegg til Portal TV. Bilde: Facebook

 

Facebook skriver på egen nettside 18. september at Portal Mini (8-tommer) koster 129 USD, Portal (10 tommer) koster 179 USD, mens Portal TV koster 149 USD. Produktene blir tilgjengelige i henholdsvis oktober og november i år, og kan blant annet handles via Facebook sin egen Portal-side.

Sikkerhet og tillit

I likhet med Amazon, Google og Lenovo, så kan du skru av både mikrofon og kamera. I tillegg benytter Facebook seg av kunstig intelligens for både kamera og mikrofon, som ikke kjøres på Facebook sine servere, men lokalt på Portal.

Spørsmålet er om det er nok til at «du og jeg» vil stole på at Facebook ikke hører allikavel. Eller at det vi sier, når vi sier hva, hva vi ser på og hvordan det ser ut hjemme, vil bli brukt i markedsføringssammenheng.

Dårlig timing

Ikke minst har det blitt ekstra aktuelt i disse dager etter at forskere ved Northeastern University og Imperial College London nylig avslørte at en rekke TV-produsenter og TV-bokser, deler persondata med ulike annonsenettverk og sosiale medier, som for eksempel Facebook.

Med Facebook Portal TV, har Facebook på mange måter fått sin egen TV-boks inn i våre stuer. Er det grunn til å tro at det vil føre til mindre eller mer deling av vår persondata med Facebook?

Det negative vs det positive

På den positive siden vil det å kunne foreta videosamtaler med venner og bekjente via 75-tommeren i TV-sofaen faktisk være veldig kult. Ikke minst fordi de fleste av oss har langt flere forbindelser via Facebook Messenger og WhatsApp, enn hva tilfellet er med Google Duo. Var du i det hele tatt klar over at Google hadde en video-app som heter Duo?

Prisen er det heller ikke mye å utsette på. Men så var det det her med personvern, sikkerhet og tillit da. En del av meg har lyst, den andre delen sier «no way»!

 

Kommer du til å kjøpe deg Facebook Portal TV?

Bilder: Facebook