Gi deg selv en ny start i 2025 – bli mer tilkoblet og til stede i ditt eget liv
At EU-kommisjonen har startet en gransking for å finne ut om Tiktok har brutt regler som skal beskytte mindreårige på nettet, er en aldri så liten seier på vegne av mental helse.
Barn fortjener beskyttelse på internett
NTB melder om at EU-kommisjonen har startet en gransking for å finne ut om TikTok har brutt regler som skal beskytte mindreårige på nettet.
Det er EU-kommissær Thierry Breton som opplyser om dette på X:
Today we open an investigation into #TikTok over suspected breach of transparency & obligations to protect minors:
????Addictive design & screen time limits
????️ Rabbit hole effect
???? Age verification
???? Default privacy settings
Enforcing #DSA for safer Internet for youngsters pic.twitter.com/4d2F0FQUHw
— Thierry Breton (@ThierryBreton) February 19, 2024
TikTok er som kjent eid av det kinesiske selskapet Bytedance. Det er regelverket Digital Services Act (DSA) som TikTok mistenkes å ha brutt.
Beskyttelse av mindreårige har høyeste prioritet for DSA. Som en plattform som når ut til millioner av barn og tenåringer, må TikTok overholde DSA full ut, sier Breton i et dokument som nyhetsbyrået Reuters har fått tilgang til.
Tidligere har EU-kommisjonen også startet gransking av X for mulige brudd på DSA.
Digital Services Act, som trådte i kraft den 16. november 2022, men som først startet sin praktiske anvendelse fra og med 17. februar, kan i ytterste konsekvens tvinge TikTok til å betale seks – 6 – prosent av sin globale omsetning i bøter hvis selskapet blir funnet skylding. La oss håpe det skjer og at boten blir fordelt ut til EU landenes psykologer. Usikker på om Norge får noen av disse kronene, siden vi fortsatt «sitter ute på gangen» og hører på de andre voksne lage nye lover og regler på våre vegne.
Dette er Digital Services Act
EUs Digital Services Act (DSA) representerer et viktig skritt i retningen av å regulere digitale tjenester og plattformer, med et spesielt fokus på å beskytte alle brukere, inkludert barn. DSA tar sikte på å skape et tryggere digitalt rom der brukernes digitale rettigheter er beskyttet, og hvor plattformene holdes ansvarlige for innholdet de formidler.
Når det gjelder beskyttelse av barn, legger DSA vekt på flere nøkkelområder:
- Strengere krav til plattformene: Plattformer må implementere spesifikke tiltak for å beskytte barn mot skadelig innhold. Dette kan inkludere aldersverifiseringssystemer og mekanismer for å sikre at innhold som ikke er egnet for barn, ikke vises for eller er tilgjengelig for dem.
- Transparens og ansvarlighet: DSA krever av digitale tjenester at de er transparente om deres algoritmer og innholdsstyring, spesielt hvordan de modererer innhold og tar beslutninger som kan påvirke barns sikkerhet online. Dette sikrer en høyere grad av ansvarlighet og gjør det mulig for foreldre og foresatte å forstå bedre hvordan plattformer fungerer for å beskytte barn.
- Forsterket brukerrettigheter: DSA styrker brukernes rettigheter online, inkludert barns rettigheter. Dette inkluderer retten til å rapportere ulovlig innhold eller skadelig oppførsel og forvente at slike rapporter blir håndtert raskt og effektivt.
- Risikovurdering og risikohåndtering: Under DSA er det et krav at svært store online plattformer gjennomfører risikovurderinger for å identifisere og håndtere risikoer som kan påvirke samfunnet og individuelle brukere, inkludert barn. Plattformene må også iverksette tiltak for å redusere disse risikoene.
- Forbud mot målrettet reklame rettet mot barn: En av de mer bemerkelsesverdige aspektene ved DSA er forbudet mot å bruke mindreåriges personlige data for målrettet reklame. Dette betyr at plattformer ikke kan bruke personopplysninger fra barn for å målrette annonser mot dem, noe som bidrar til å beskytte barns privatliv og redusere risikoen for manipulerende reklamepraksis.
Bilde: Midjourney