fbpx

Er det riktig at mediabransjen har skylden for at Google+ ikke har tatt av?

Er det min skyld at nesten ingen bruker Google+?

Er det riktig at mediabransjen har skylden for at Google+ ikke har tatt av?

Bildet er tatt av Eirik Helland Urke under SMD2013s ToolCamp

Jeg har hatt en konto på Google+ siden nettverket krevde en invitasjon for å kunne ta det i bruk. Samtidig som Google+ har vokst – i omfang, tjenester og brukere har jeg blitt mer og mer aktiv, samtidig som Google+ fortsatt forblir det sosiale nettverket som «de fleste av oss» ikke bruker….til Google+ fans sin store frustrasjon og vrede.

Don’t make it personal…

Jeg bruker ikke LinkedIn så mye heller, og jeg er fryktelig sjeldent innom Path (skjønner egentlig ikke hvorfor jeg bare sletter hele kontoen…) Det er ingen som kritiserer meg for det, eller resten av media- og kommunikasjonsbransjen som sådan – men det er tilfellet når det kommer til Google+. Kritikken dukket først opp fra Morten Myrstad i en egen bloggpost fra januar 2012 som het «Norske sosiale medie eksperter gjør ikke jobben sin»

Her var det flere som fikk gjennomgå – meg inkludert.

Mens Google+ er i vinden internasjonalt, med nyheter som vekker både begeistring og debatt, er det G-minus i det norske sosiale medie-miljøet. Jeg har lenge vært forbauset over at norske sosiale norske medie-eksperter i vel et halvt år har valgt å fullstendig overse Google+ – og vel så viktig – folket og virksomhetene som engasjerer seg, etablerer nye relasjoner og tester ut potensialet i Google.+. 

Ett år senere – mange flere brukere, men ikke så mange som bruker det…

Det er mange nordmenn som har en Google+-konto – men derifra til å bruke Google+ aktivt ser det ut til å ta lang tid før man har oppnådd en kritisk masse. I følge Ipsos MMI har Facebook nesten 1,9 millioner daglige brukere, mens Google+ har 80,000. Når det er sagt har feks både Twitter og Instagram kun dobbelt så mange aktive daglige brukere – så det er ikke langt opp til #2. Men som sagt – av en eller annen grunn så forblir Google+ glemt eller gjemt bort når det kommer til vi som jobber innenfor PR, kommunikasjon, reklame og media forøvrig.

Hvorfor er det slik egentlig, og er det virkelig min – eller den bransjen jeg jobber i – sin skyld at Google+ ikke er større enn det det er? Jeg synes det blir litt for enkelt.

Facebook vs Google – åkke som

Jeg tror det har blitt vanskelig for Google+ å etablere seg fordi det har blitt så mange forskjellige historier om hva Google+ er – og ikke er. Mange vil si at Google+ ikke er en konkurrent til Facebook, men det synes jeg bare er tull. Google+ er Google, og selskapet leverer utelukkende av annonseinntekter. Det samme gjør Facebook – ferdig snakka! Samtidig prøver Google+ å konkurrere mot Twitter også, samtidig som Twitter har blitt defacto-standarden for hvordan TV og sosiale medier skal «smelte» sammen hva gjelder engasjement og dialog. Google+ vil også forsøke å konkurrere mot Instagram hva gjelder kvaliteten på bildene som lastes opp. Ingen tvil om at oppløsningen på de bildene som lastes opp er av en langt høyere kvalitet enn hva tilfellet er for Instagram, men enn så lenge ser det ikke ut til at Instagram-brukere har tenkt å flytte over til Google+ – ei heller for Twitter. Hvem er det som eier Instagram – jo det er Facebook det ja.

SoMeJudas hvis du liker Google+

I en av mange diskusjoner rundt dette temaet på Google+ dukket påstanden om at «disse sosiale media ekspertene har skylden for at Google+ ikke har tatt av i Norge». Det ble også hevdet at det ikke er så mange som er «klare for et såpass sofistikert nettverk som Google+». Og det hele endte opp med at ingen sosiale media eksperter vil proklamere hvor bra Google+ er … «for da kan man bli sett på som en SoMeJudas». Det blir litt for dumt, og ekskluderer mer enn det kunne inkludert.

Selv har jeg fulgt Google+ nøye – samtidig som jeg hele tiden økt mitt eget bruk av Google+. Slikt har det blitt noen bloggposter av også:

Ikke overraskende så er det disse postene som har blitt delt og kommentert mest på Google+, og jeg har blitt omtalt både i positiv og negativ forstand. Det er fortsatt mye av engasjementet på Google+ som handler nettopp om Google+.

Et pust i bakken fra Dagbladet.

Når Dagbladets Jan Omdahl skrev om Google+ i desember 2012 var det stor ståhei i Google+ – endelig hadde mediabransjen omtalt Google+ positivt. «Googles nettsamfunn vokser med Facebook-fart» – Artikkelen ble delt 77 ganger i G+, mot kun 10 ganger på Twitter og 35 ganger på Facebook. På Google+-profilen til Jan Omdahl var det derimot lite som tyder på at han var årsaken bak den kraftige veksten – for dette er den eneste posten Jan Omdahl har postet….

Facebook står for nesten 93 prosent av delingen

En rask kikk på de siste 10 artiklene hos Dagbladet, VG, Aftenposten, Kampanje, Computerworld og Mobilen.no sier også mye om bruken og brukerne når det kommer til Facebook, Twitter og Google+. Facebook er utvilsomt det største sosiale nettverket hva gjelder deling av nyheter, med nesten 93 % av alle likes og anbefalinger, med Twitter på andre plass med omtrent 7%. For Google+ er det snakk om promille – av totalt 3,332 delinger, kommer kun 9 fra Google+:

10-siste-artikler

Jeg skal være forsiktig med å konkludere her – kanskje man vil diskutere helt andre ting på Google+ feks. Men jeg tror som nevnt ikke at skylden for det her ligger på mine eller andres skuldre i mediebransjen eller blant disse «ekspertene i sosiale medier«. Men tilbake til om jeg gjør jobben min eller ei – hadde vi i Geelmuyden.Kiese anbefalt Berg-Hansen å kjøre sitt arrangement «Norges Råeste Reiserace» via Google+ og ikke på tvers av Facebook, Twitter, LinkedIn og Instagram, er jeg ganske så sikker på at Berg-Hansen hadde ment at vi ikke hadde gjort jobben min.

Mer eller mindre Google+ i 2013?

Personlig tror jeg ikke jeg heller at vi skal – eller kan avskrive Google+. Hvordan ser det ut for deg og din bedrift i 2013? Blir det mer eller mindre bruk og satsning på Google+ fremover?

Kommenter gjerne under – spent på å høre hva deres dom er – og hvis dere ikke kommer til å bruke Google+ – hvorfor?