fbpx
Facebook

Er det derfor produktsjefen i Facebook vil ta sin hatt og gå?

Kan det tenkes at Facebook sin produktsjef, Chris Cox, forlater selskapet fordi Mark Zuckerberg går «all in» på kryptering?

Fra åpen til lukket

I episode 10 av podkasten «Hans-Petter & Co» snakket jeg om Facebooks plan om å gå fra åpen til lukket. Fra å være en åpen plattform som handlet om å dele så mye som mulig, med så mange som mulig, så skal fremtidens Facebook handle om det motsatte. Personvernet skal settes i høysete og samtalene skal være utilgjengelige for alle andre enn dem som samtaler. De skal krypteres.

* Facebooks produktsjef, Chris Cox, under et arrangement jeg var på i London, februar 2018.

Klippet over var fra et Facebook-arrangement jeg deltok på i London, i februar 2018. Produktsjef, Chris Cox, stod på scenen og snakket om hvor tøft 2017 hadde vært og hva de skulle gjøre for å fikse Facebook i 2018. I dag vet vi alle hvordan det gikk.

Kort tid etter at Mark Zuckberg  presenterte sin nye visjon, valgte Chris Cox å takke for seg. Det samme gjorde også Vise presidenten for Facebook-eide, WhatsApp, Chris Daniels. 

Arvtageren til Mark

Chris Cox har i mange år vært en av nøkkelpersonene rundt utviklingen av nyhetsfeeden og blant de aller første ansatte i Facebook og det mange mente ville være Mark Zuckerbergs arvtager, hvis Mark en dag ville forlate selskapet —- til å drive med filantropiske prosjekter … eller stille som presidentkandidat.

Og i likhet med da sikkerhetssjefen i Facebook, Alex Stamos, forlot selskapet i august i fjor, blir ikke stillingen til Chris Cox erstattet, men overtatt av Mark Zuckerberg. Årsaken til at stillingen til Alex Stamos ikke ble erstattet var at Facebook valgte å «installere» sikkerhetsingeniører inne i de respektive divisjonene, fremfor å ha en egen dedikert sikkerhetsavdeling.

Det er mulig det var et smart valg, men for kort tid siden opplevde Facebook historiens lengste nedetid, da en konfigureringsfeil i en av serverne deres, førte til at millioner av Facebook-brukere, WhatsApp-brukere og Instagram-brukere ikke fikk brukt tjenestene.

Slutten på en epoke og starten på en ny

Det har over lengre tid vært spekulert i når Chris Cox derimot ville forlate Facebook. At han velger å forlate giganten nå, markerer på mange måter slutten på en epoke av Facebook og starten på en annen. Slutten på den tiden hvor vi «delte alt med alle» og starten på et Facebook hvor vi vil dele mindre med færre.

Og det vi deler vil samtidig ikke bli lesbart for andre enn dem vi deler det med.

Det bringer meg til den nylige terrorhandlingen i New Zealand, hvor over 50 mennesker ble drept av den 28-årige Brenton Tarrant. Selve terrorhandlingen ble sendt live på Facebook, som slettet 1,5 millioner innlegg de første 24 timene etter angrepet. Det kunne Facebook gjøre, fordi innholdet var «åpent». Det var ikke kryptert, og av de 1,5 millioner innlegg som Facebook slettet, ble 1,2 av dem slettet automatisk.

Kryptert fra ende til ende

I en kryptert ende til ende-utgave av Facebook, som Mark Zuckerberg har en visjon om, så ville ikke dette vært mulig å få til. For Mark og Co ville ikke fått tilgang til å se hva det var som ble sendt. Innholdet vil kun være forståelig for dem som sender og mottar. Det er jo hele poenget med å kryptere innholdet.

Og det gjelder ikke bare draps-videoer, men konspirasjonsteorier, hatprat, netthets, trusler, ekkokamre og falske nyheter. Kan det tenkes at Chris Cox valgte å forlate Facebook nettopp fordi Mark Zuckerberg bestemte seg for å gå «all in» på kryptering?

Med tanke på den jobben som Chris Cox nettopp har gjort for å fikse Facebooks problemer knyttet til filterbobler, falske nyheter og hatprat – og det faktum at kryptering vil gjøre denne jobben vanskeligere.

Chris Cox uttalelse indikerer at det kan være årsaken;

– Som Mark har skissert, så vil selskapet ta en ny produkt-retning, fokusert på kryptering og interoperabilitet mellom våre meldingstjenester. Det er en produkt-visjon som er tilpasset dagens situasjon; en moderne kommunikasjonsplattform som balanserer ytring med sikkerhet og personvern. Dette vil bli et stort prosjekt og vil trenge ledere som ønsker denne retningen velkommen.

Det kan tenkes at Chris Cox ikke var like glad for denne retningen.

Du kan høre mer om Mark Zuckerbergs sine krypteringsplaner på podkasten «Hans-Petter & Co»