fbpx
mobilt internett

Endelig blir det bedre internett på togene våre!

Norske tog inngår nå kontrakt på anskaffelse av nye 4G mobilforsterkere som vil gi en høyere hastighet på datanett for togpassasjerer.

Aldri for sent. I løpet av høsten starter montering av forsterkerne i en rekke av våre tog. I tillegg vil alle nye Flirt-togsett bli levert med oppgradert mobilforsterkerløsning med to mobilforsterkere per togsett, heter det i pressemeldingen fra Norske tog.

Beste togdekningen i verden

– Dette er forbedring som passasjerene vil merke. Om dekningen på utsiden av toget er tilstrekkelig vil det være mulig å streame video og bruke nettet til jobb og underholdning. Med denne tekniske løsningen ligger vi an til å få den beste dekningen på tog i verden, sier administrerende direktør i Norske tog, Øystein Risan.

Stabilt 5 Mbps er det langsiktige målet

Norske tog har i august testet den nye løsningen på Flirt-tog. Norge er et av de første landene i verden som tar teknologien i bruk i trafikk. Den største fordelen med den nye løsningen er at den gir mer stabil datakapasitet for reisende. Særlig i områder med svake signalforhold vil datahastighet bli bedre.

 

 – Nordmenn er i verdenstoppen i bruk av smarttelefon og mobildata, og er vant til å ha internett med seg i lomma. Folk forventer stabilt internett og tilgang på digitale tjenester også på toget. Bedre dekning gjør det mer attraktivt å reise med tog. Det har vært høyt prioritert fra Norske tog å finne frem til den aller beste teknologien. De nye 4G mobilforsterkerne vil gradvis gi forbedringer allerede fra høsten 2019. Norske tog sitt langsiktige mål er stabilt 5mbit/s for alle passasjerer, sier Risan.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Teleoperatørene må forbedre dekningen

En mobilforsterker (repeater) montert i toget fanger opp teleoperatørenes dekning på utsiden av toget, forsterker signalene og sender dem ut igjen som tradisjonell mobildekning inne i toget. Dette er en teknologisk løsning som er bedre og mer stabil enn en Wifi-løsning.

 

– For at dekningen skal bli god inne i toget, er jobben teleoperatørene gjør med å forbedre dekningen langs sporet helt avgjørende, sier Risan.

Østfoldbanen med høyeste prioritet

Togtypene 70 og 73T som trafikkerer Østfoldbanen har høyeste prioritet. I tillegg skal vogner Type 5, Type 7 og sovevogner WLAB2, som benyttes i dag -og nattog i trafikkpakke Sør, Nord og Vest, få nye 4G mobilforsterkere. Norske tog starter monteringen av 4G mobilforsterkere høsten 2019. Utstyret som installeres er tilpasset for oppgraderinger slik at det raskt kan oppgraderes til neste versjon.

Bedre sent enn aldri

Den som venter på noe godt, venter aldri forgjeves. Eller noe i den duren. Bedre internett (og raskere tog) vil kanskje gjøre det enda mer attraktivt å velge tog (fremfor fly) når man skal ut på jobbreise. I tillegg til punktlighet selvsagt. Og pris.