fbpx
digitalisering

Digitale hull hos tannlegen. VG er størst, men minst likt og Facebook-gründer vil splitte opp selskapet – Episode 25

Data er gull hvis de blir brukt riktig. I tannlegebransjen er det derimot store data-hull. Facebook og VG har en ting til felles; elendig omdømme. Og Mark Zuckerberg må kanskje se selskapet sitt bli delt opp.

Data er gull

-Data er gull. Men hvis vi bare sitter på dem, er de egentlig ikke verdt mer enn gråstein, skriver vår digitaliseringsminister, Nikolai Astrup i Aftenposten 22. april.

I det offentlige er det nok mye gråstein og hos norske tannleger veldig mange hull. Det fikk jeg selv erfare da sønnen min skulle få seg time hos en reguleringstannlege.

Omdømmet til VG er (nesten) like dårlig som Facebooks

For kort tid siden publiserte PR-byrået Apeland, sin årlige omdømme-oversikt for Norges 50 mest synlige selskaper. Overskriftene i mediene handlet i stor grad om at Tine tronet på toppen, at Rema 1000 økte sitt omdømme mest og at Facebook falt mest og endte som nummer 3 fra bunnen av – foran McDonalds og RyanAir – og plassen bak VG.

Mens Facebook er landets største sosiale nettverk, er VG landets største avis. Felles er at de er lite likt, men mye brukt.

Men mens Facebook ikke ser ut til å la seg påvirke av liten tillit og dårlig omdømme, så peker de fleste pilene – til tross for et par mediepriser – nedover. Uansett, begge selskaper tjener gode penger, så omdømme er kanskje ikke så viktig, tross alt?

Er det riktig å splitte opp Facebook?

9. mai publiserte The New York Times en lang kommentar fra en av Facebook-grunderne – Chris Hughes – som mener at Facebook må deles opp. Hughes forlot Facebook i 2007, solgte seg helt ut av selskapet i 2012, ble bekymret for Facebook sin makt i 2016, men ventet 3 år med å fortelle om frykten.

Nå mener han at selskapet må splittes opp. Og til tross for mange gode poenger, er jeg ikke like sikker på at det vil være til det beste – verken for oss eller for de regulative myndigheter som skal overvåke og sanksjonere hvis Facebook bryter lovverket.

Øvrige temaer:

 

 

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Apple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotifyAcast og Google Podcasts.

Aktuelle lenker fra episoden

 

Bilde: Daniel Frank via Unsplash