fbpx

Digital kommunikasjon «under huden»

Selv om du bare er litt opptatt av sosiale medier skal det mye til for at du ikke har hørt om Astrid Valen-Utvik.

astridvu

@astridvu på Twitter

Jeg ble veldig glad når Astrid Valen-Utvik ble med på min #Trender2014-serie. Astrid bor på Nesodden og driver kommunikasjonsbyrået Valen-Utvik sammen med ektemannen Glenn. Et lite selskap, men med en stor stemme som har preget kommunikasjonsmiljøet og da spesielt innenfor sosiale medier i flere år allerede. Allerede i 2012 ble hun kåret i Hegnar til en av landets mektigste kvinner innen media- og kommunikasjonsbransjen.

Astrid er nok en flott og dyktig person som jeg har vært så heldig å bli kjent med via sosiale medier.

Som den grunderen hun er, har hun ikke bare inspirert meg siden jeg ble kjent med henne, men veldig mange andre også. I den anledning, og mens jeg allerede har nevnt Hegnar, så vil jeg anbefale alle som går med en liten grunder i magen å lese intervjuet med Astrid fra Hegnar for ganske nøyaktig ett år siden, hvor hun blant annet oppsummerer grundertilværelsen på tampen av intervjuet slik:

Av og til lurer jeg på om jeg er naiv eller risikerer for mye ved å drive Valen-Utvik videre kun basert på magefølelsen og de nevnte styringssetningene. Etter litt tid i tenkeboksen ender jeg hver gang opp med samme konklusjon; «Så lenge jeg har det gøy, lærer noe nytt, utvikler meg og oppfører meg ordentlig ovenfor kunder, nettverk og samarbeidspartnere, hva har jeg å tape egentlig?» – og så kjører vi på videre!

Hva vil du si er det viktigste som har skjedd i 2013 utifra et teknologisk ståsted?

Jeg klarer vel ikke egentlig helt å spesifisere kun én ting her, men generelt sett for året, vil jeg si at det viktigste er at nå en enda større brukergruppe tar i bruk smarttelefoner, sosiale medier og kommuniserer digitalt. Vi har blitt enda mer erfarne som forbrukere, og bedriftene har fått digital kommunikasjon hakket mer «under huden», dvs at det blir stadig mer naturlig for bedrifter å ta disse kanalene i bruk.

Altså, ikke noe spesielt revolusjonerende i 2013, men en økt og bevisst bruk og tilstedeværelse.

I hvilken grad har bruk av sosiale medier blitt implementert som en strategisk kommunikasjonskanal for deres virksomhet?

I stor grad

trender-2014-sosiale-medier-strategisk

Samlet for alle som deltok på intervjuene hva gjelder bruk av sosiale medier som en strategisk kommunikasjonskanal.

Hvilke sosiale nettverk og andre digitale kanaler er viktig for dere og til hvilke(t) formål?

astridvu-kanaler

 

trender-2014-sosiale-digitale-kanaler-purpose

Samlet for alle som deltok på intervjuene hva gjelder bruk av sosiale- og digitale kanaler og til hvilke formål.

Hva er de største utfordrigene deres når det kommer til å ta i bruk sosiale nettverk i organisasjonen?

Å ha nok tid til å gjøre alt vi vil i disse kanalene….

I følge en undersøkelse fra BI og Markedshøyskolen mener kun 12% av norske ledere at internkommunikasjon er viktig. Samtidig slutter 50% i jobbene sine pga dårlig kommunikasjon. Hva er dine tanker om internkommunikasjon i egen virksomhet og i hvilken grad blir det benyttet sosiale nettverk for internkommunikasjon?

Internkommunikasjon mener jeg er ekstremt viktig, og at kun 12% av norske ledere ser dette, synes jeg er urovekkende. Vi tar bedre avgjørelser, kan lettere gå i samme retning, når vi har gode kommunikasjonskanaler og er godt informerte. Sosiale medier fungerer særs godt i så måte, og hver virksomhet må finne det nettverket som fungerer best for seg og sine. Facebook sine hemmelige grupper fungerer veldig godt for oss og flere av kundene våre, da folk allerede er på facebook og er vant til å lese informasjon i denne kanalen.

Mer og mer av vår onlinebruk kommer fra mobile enheter. Hvor godt rustet er dere til å møte den mobile hverdagen i 2014 – for både interne og eksterne formål?

Godt rustet

Hvilke av områdene/kanalene kommer dere til å jobbe strategisk med i 2014 og i hvilken grad?

astridvu-kanaler-strategisk

 

trender-2014-strategisk-kanal-valg

Samlet for alle som deltok på intervjuene hva gjelder hvilke områder/kanaler de kommer til å jobbe med i 2014, og i hvilken grad.

Har du handlet en fysisk vare via Internett i løpet av 2013 og i så fall fra hvilke enheter?

online-handel-2013

Samlet for alle som deltok på intervjuene hva gjelder deres Internett-baserte handlevaner i 2013 og på hvilke enheter de handlet fra.

Teknologi/Telco- og banknæringen har i en årrekke spådd at betaling via mobil vil «ta av», blant annet pga smarttelefonpenetrasjonen og med standardisering på NFC. Vil mobilbetaling endelig bli stort i 2014, eller vil vi fortsette å betale som før, med kredittkort og kontanter?

Jeg håper mobilbetaling blir stort i 2014, og at håpløse bremser som BankID og slikt, blir fikset. Jeg tror vi gjerne registrerer kortinformasjonen vår, legger inn passord og andre nødvendigheter, men å kobles videre til BankID, problemer med oppkobling osv – det er jeg sikker på er et stort hinder.

Nå som Apple har kommet med fingerscanning for å åpne sine iPhone 5s og kjøpe apper på disse telefonen, så ser jeg helt klart at dette også kommer på annet kjøp via mobil (og for så vidt i fysisk butikk også).