Fra en AI sitt perspektiv på menneskelig helbredelse etter en skilsmisse
Ifølge Medietilsynet er majoriteten av niåringene på sosiale medier, hvor de blir eksponert for alt fra selvmord til salg av narkotika. Når vil politikerne ta ansvar for å skape et trygt og sunt digitalt miljø hvor våre barn kan vokse opp uten å bli skadet av de destruktive kreftene som dominerer i sosiale medier?
En ny pandemi er underveis
En stille epidemi feier over Norge. En pandemi som påvirker våre barns sinn. Majoriteten av barn mellom 8 og 10 år har en smarttelefon og er aktive på sosiale medier. De blir daglig eksponert for et digitalt landskap fylt med vold, drap, selvmord, livsfarlige utfordringer, løgner, trusler, hat, konspirasjonsteorier, falske nyheter, propaganda og salg av narkotika. Alt takket være plattformgigantenes manipulative og skadelige bruk av kunstig intelligens.
Som jeg skrev for noen år siden: «Facebook er som nikotin, TikTok er som narkotika.» Dette er ikke bare sterke metaforer, men beskrivelser av den avhengighetsskapende og skadelige effekten disse plattformene har på barn. Det rapporteres om rekordhøye mobbetall, og stadig flere barn og unge sliter med både psykiske og fysiske helseproblemer. Til tross for disse alarmerende trendene, virker det som om samfunnet og politikerne våre ikke gjør noe som helst for å hindre at barna våre blir manipulert, deprimert og dratt inn i en verden de ikke er rustet til å håndtere.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Psykisk helsekrise som følge av sosiale medier
En fersk undersøkelse fra Medietilsynet viser at hele 53 prosent av niåringene allerede bruker sosiale medier, til tross for at aldersgrensen på de fleste plattformene er satt til 13 år. Hva verre er, dette tallet stiger dramatisk med alderen: 58 prosent av tiåringene og 72 prosent av elleveåringene er også aktive på disse plattformene. Hvordan har vi kommet hit? Hvordan kan det ha seg at vi som samfunn tillater dette?
Det er ikke rart at det i dag snakkes om en psykisk helsekrise som den nye pandemien. Vi ser allerede konsekvensene i form av økt angst, depresjon, og sosial isolasjon blant barn og unge. Likevel ser vi en total mangel på effektive tiltak fra myndighetenes side. Selv om EU vurderer å heve aldersgrensen til 16 år (noe de har vurdert i snart 10 år) er det i realiteten liten trøst når majoriteten av barn under 13 allerede er fanget i de sosiale medienes klør.
Hvorfor gjør ikke politikerne mer?
Det er rett og slett uakseptabelt at vi lar denne digitale barnemishandlingen fortsette uten å gjøre mer. Vi kan ikke lenger ignorere de skadelige effektene av sosiale medier på barn. Det er på høy tid at vi som samfunn, ledet av våre politikere, tar ansvar for å beskytte dagens og de kommende generasjoner. Dette innebærer å innføre strengere aldersgrenser, regulere innholdet som barn blir eksponert for, og gi foreldre de verktøyene de trenger for å beskytte sine barn. Vi må også investere i forskning for å forstå de langsiktige konsekvensene av sosiale medier på barns utvikling.
Å erkjenne at sosiale medier kan være en form for digital barnemishandling er det første skrittet. Men erkjenning alene er ikke nok; vi må handle. Fremtiden til våre barn står på spill, og vi har ikke råd til å svikte dem. Når vil vi oppleve politikere som tar ansvar for å skape et trygt og sunt digitalt miljø hvor våre barn kan vokse opp uten å bli skadet av de destruktive kreftene som dominerer i sosiale medier?
Bilde: Midjourney