fbpx
Trend Micro

Dette vil dominere IT-sikkerhetsmarkedet i 2019!

Kunstig intelligens, tingenes internett, skytjenester, direktørsvindel og phishingangrep vil dominere overskriftene i 2019. Og «sextortion» vil kreve menneskeliv.

De siste årene har vi i Trend Micro lagt frem våre sikkerhets-prediksjoner for året som kommer. I årets rapport, som har fått navnet Mapping the Future: Dealing with Pervasive and Persistent Threats, er det flere trender vi bør være ekstra oppmerksomme på. Trender som bør bekymre oss.

Stadig mer sårbare

Vi blir stadig mer tilkoblet internett. Vi blir stadig flere som tilkobles internett. Vi legger stadig flere tjenester i skyen. I tillegg blir teknologien stadig raskere og smartere. Det er ikke lenger bare telefonene våre som er smarte. Husene våre er i ferd med å bli smarte også. Det samme gjelder bedrifter, byer og nasjoner som sådan. Utviklingen av kunstig intelligens og maskinlæring, kombinert med utrulling av 5G og skytjenester, vil derfor ha direkte innvirkning på IT-sikkerheten i årene fremover.

De kriminelle i forkant

Vi må forvente at kriminelle aktører følger teknologiutviklingen nøye. I mange tilfeller er det faktisk de kriminelle som ligger foran. Motivene har også blitt flere med årene. Industrispionasje og økonomisk vinning er åpenbare motiv, men i løpet av de siste årene har vi også sett hvordan kriminelle aktører jobber for å påvirke politiske valg og sprer falske nyheter og propaganda, for å skape uro, frykt og ustabilitet.

Langt mer omfattende hackerangrep

I 2019 tror vi at implikasjonene av hackerangrep vil være enda mer omfattende og ha potensielt mye større konsekvens. I løpet av 2018 har vi lest at personinformasjon fra millioner av nordmenn har kommet på avveie. Det er stor grunn til å anta at identitetstyveri bare vil vokse i omfang og volum fremover. En av konsekvensene vil være økt svindel. En annen konsekvens vil være utpressing.

Manglende kunnskap en økende utfordring

Cyberpropaganda og spredning av falske nyheter vil ha kraft til å påvirke og bestemme skjebnen på nasjonale plan. Og på bedriftsnivå vil det å skaffe seg tilstrekkelig dyktig sikkerhetspersonale bli en økende utfordring. Norge alene mangler flere tusen IT-sikkerhetseksperter og situasjonen vil bare bli verre, skal vi tro rapporten fra Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning, som ble lagt frem tidligere i år. I rapporten påpekes det at underskuddet på IT-sikkerhetseksperter vil doble seg i løpet av det neste tiåret. Derfor tror vi også at cyberforsikringsmarkedet vil oppleve en kraftig vekst fremover, basert på at antall angrep og manglende kunnskap må forventes å øke.

Videre vekst innen phishing-angrep

I 2019 tror vi at phishing-angrep vil fortsette å øke. Siden 2015 har antallet phishing-URLer vi har blokkert, økt med nesten 4.000 prosent. Kunstig intelligens vil bli tatt i bruk til å angripe smartere og mer diskré. Direktørsvindel vil fortsette å forårsake store økonomiske tap for bedrifter som blir rammet. Falske chatbots vil lure oss til å gi fra oss personinformasjon eller klikke på phishing-URLer, og smarttelefoner og smarthus vil være attraktive mål for å ta over vår identitet og presse oss for penger og informasjon.

Kan ikke late som om problemene ikke er der

Våre sikkerhets-prediksjoner i rapporten for det kommende året er basert på omfattende analyse av fremdriften av dagens- og nye teknologier, brukeratferd og markedstrender, og deres innvirkning på trussel-landskapet som sådan. Og det kan jeg si med en gang; det er ingen hyggelig lesing. Men det hjelper oss pent lite å late som om problemene ikke er der.

Sex-utpressing kan koste liv

Vi kommer til å se en kraftig vekst av utpressing mot tenåringer og unge voksne som har delt bilder av en seksuell art via internett og sosiale medier. Denne trenden omtales som sextortion. På norsk, sex-utpressing. Deling av intime bilder har blitt svært vanlig blant mange unge, og denne trenden vil hackere utnytte til å presse de unge til å utføre seksuelle eller overføre pengebeløp. I årene fremover frykter vi at dette vil kreve menneskeliv.

Rike, påkoblede, naive og attraktive

Norge er et av verdens rikeste land. Vi er en av verdens mest påkoblede nasjoner og vi har verdens raskeste mobilnett. I tillegg har vi svært stor tillit til våre offentlige myndigheter og tjenestetilbydere. Det gjør oss til en av verdens mest attraktive nasjon å angripe, sett fra en hackers ståsted. Derfor må vi styrke innsatsen mot cyberkriminelle og forsterke kunnskapen om IT-sikkerhet.

Mitt største juleønske er mer konkrete handlinger fra regjeringen i 2019. Dagens studenter ønsker å utdanne seg innen IKT og IT-sikkerhet, men det er altfor få tilgjengelige studieplasser. Det vil komme til å koste oss dyrt!

For å lese mer om disse truslene og andre IT-sikkerhetsspådommer for 2019, kan du laste ned hele rapporten her.