populisme

Det populistiske manifest

– 2019 er valget der opprøret og populismen kommer til Norge, sier Hans Geelmuyden. For å forsøke å forstå det opprøret, har Geelmuyden Kiese skrevet en roman.

Mandag 12. august lanserte Geelmuyden Kiese romanen «Det populistiske manifest» på restaurant Symposium i Arendal, under Arendalsuken. I romanen skriver Geelmuyden Kiese frem 8 ulike opprørsstemmer som de forsøker å forstå fra innsiden. Det er forfatteren Ole Asbjørn Ness, seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese, som har ført manifestet i pennen. Tittelen er inspirert av historiens mest kjente manifest, Det kommunistiske manifest, som ble publisert i revolusjonsåret 1848.

populisme

Forfatter og seniorrådgiver i Geelmuyden Kiese.

 

– Romanens store fordel som kunstform, er at man i den kan krype inn i hodet til karakterene og virkelig forstå dem fra innsiden, sier han.

 

Elitens hykleri

Dermed kan man ved å lese boken oppleve den unge klimaopprørens fortvilelse over det angivelige enorme hykleriet til dagens elite: De prater om klima, men klarer aldri å levere kutt som monner. Den middelaldrende innvandringsmotstanderen frykter for en fremtid som minoritet i eget land. Distriksopprøren viser maktesløsheten ved å leve i en del av landet som kun blir ansett som en utgiftspost og en belastning. Mediekritikeren mener at det er Main Stream Media som er den fremste leverandøren av fake news og desinformasjon.

 

– Hvis man skal kontrollere eller møte et opprør, må man forsøke å forstå hva som er på gang. Fra innsiden. Men man må samtidig huske at forståelse ikke nødvendigvis betyr sympati, sier Hans Geelmuyden, daglig leder i Geelmuyden Kiese.

Mandag 12. august markerte starten på Arendalsuken.  I en uke samles hele den politiske klassen i Arendal. De som beslutter og de som vil påvirke beslutterne har tatt veien ut av Oslo i en uke. Meningsmålingene viser samtidig at bare i overkant av 40% vil stemme Arbeiderpartiet og Høyre. Den laveste oppslutningen disse to partiene til sammen har hatt i moderne tid. Mellom 30% og 40% av velgerne går til partier som Senterpartiet, Rødt, Bompengepartiet, MDG og SV.

Advarsel mot «populisme»

Svaret fra både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre har til nå vært å advare mot «populisme».

– I Geelmuyden Kiese velger vi derfor under årets Arendalsuke å slippe til opprørsstemmene. Rett og slett fordi vi tror at styringspartiene må komme med bedre svar på kritikken som blir rettet mot dem, enn at kritikerne er populister, altså ofre for dum demagogi, sier Ole Asbjørn Ness.

 

Jeg har bedt om å få tilsendt et anmeldereksemplar av boken, og vil komme tilbake senere med en bokanmeldelse.