fbpx

Content is King – også på mobil!

Det burde ikke være noe tvil om at innholdet på en mobil i dag er viktigere enn designet!

 

Designet er viktig, for all del – men et flott design uten innhold blir like intr som å date ei typisk frøken Norge….kjedelig, tamt og innholdsløst!

Derfor er det merkelig at de fleste som tester mobiltelefoner i dag fortsatt bruker forholdsvis mye av sin spalteplass på å konsentrere seg om utseende?

Hvor stor skjermen telefonen har er viktig, men viktigere er det hvor god skjermen er, hvor stor oppløsningen skjermen har – da dette er med på å gjøre innholdet mer attraktivt!

Mobiltelefonens Internett-browser er viktig for å presentere mobile Internett sider.

Utvalget av Apps er viktig for å tilføre mobilen innhold.

Brukervennligheten er avgjørende for hvor god opplevelse brukeren får når han eller hun bruker telefonen.

Apple har skjønt det her for lenge siden, og mens resten av bransjen har løpt etter, har de først nå i det siste forsøkt å kopiere brukeropplevelsen – fordi det er her nøkkelen til suksess ligger. Apple er enige med sine konkurrenter om at de ikke har hatt leading-edge teknologi når det kommer til hardwaren.

Kundeopplevelsen tilhører brukeren – ikke teleoperatøren

 

Mens Apple hele tiden har konsentrert seg om å tilby kundene – de som bruker telefonen – den optimale brukeropplevelsen, har konkurrentene frem til nå først og fremst produsert telefoner med teleoperatøren i bakhodet. Det er ikke uten grunn til at Android har blitt så populært på så kort tid – for Google, på lik linje med Apple er også opptatt av å gi kundene – brukerene sine – gode opplevelser, basert på INNHOLDET og hvordan INNHOLDET presenteres.

Oppskriften til en god Smarttelefon:

Når det kommer til Apple og iPhone så er det ingen tvil om at Apple aldri har hatt maks score knyttet til hardwaren. Batterikapasiteten har vært mindre bra, kameraet har heller ikke vært i nærheten av tilsvarende konkurrenter og manglende utvidelsesmuligheter i forhold til minnekort og utskiftbare batterier har på ingen måte hjulpet Apple til den posisjonen de har i dag. Selv ikke alt bråket rundt Antennagate har klart å ødelegge for den suksessen Apple har i dag med iPhone. Folk skriker etter iPhone 4, og Apple klarer ikke å produsere nok….samtidig har nok også Apple valgt å holde igjen på produksjonen og tilgjengeligheten som et ledd i deres salgsstrategi — for å holde liv i «buzzen» iPhone 4 så lenge som overhodet mulig! Noe de uten tvil også har klart – til dels – jeg tror de selv ble overrasket over hvor stor etterspørselen ble, til tross for Antennagate at de bommet litt…. Men som jeg sier om oss Mac-brukere «Once you go Mac, you never go back!» – Det er nok ikke MANGE iPhone brukere i dag som går over til Android…de fleste venter til de finner en iPhone 4 de kan kjøpe…

På programvare siden har derimot Apple gjort en bedre jobb – mye bedre jobb. Greit, Apple har utelatt Flash (rart at ikke flere konkurrenter har mer aktivt utnyttet Flash til å skape mer og bedre innhold, i stedet for å kun påpeke at Apple ikke støtter Flash?), og den tette (tvungne) iTunes-integrasjonen har gitt konkurrentene noe blod på tann. Funksjonsmangler som klipp&lim, multitasking og litt til kunne potensielt ha skadet iPhone salget mer enn det har gjort, men når konkurrenene har først og fremst vært opptatt av å pushe hardware som fremste salgsargument og gjort sitt beste for å påpeke hva Apple IKKE hadde så gjorde de egentlig Apple en tjeneste…. Operativsystemet til Apple var det INGEN som var i nærheten av – og jeg vil påstå at selv ikke Google med Android er i nærheten …. ennå. Grunnen er enkel, selv de nyeste telefonene kjører OS utgaver som i mange tilfeller er over 2 år gamle, og Google må lage OS-versjoner som skal tilpasses alle mulige leverandørers telefoner hvor skjermstørrelse, minne, datakraft, etc må taes hensyn til. Google sitt Android OS er i ferd med å bli hva Microsoft Windows har blitt – alle PC-ers leverandør av blåskjerm!

Apple kunne på sin side også ha lisensiert ut sitt OS, men valgte det motsatte – de valgte å fokusere på den optimale brukeropplevelsen. Og derfor vant de også kappløpet. At det selges flere telefoner i dag med Android OS på er ingen hemmelighet, men det er heller ingen hemmelig at mesteparten av den mobile Internett-browsingen foregår på en iPhone, eller at mesteparten av de mobile annonsene vises på en iPhone….fordi iPhone brukere har den beste opplevelsen bruker de også mobilen mer enn alle andre mobiltelefon-produsenter til å få sitt digitale innhold presentert. Content is king – og content is Cash! Apple tjener stygg-mye på sine iPhones, på sitt innhold og sine tjenester! De er det mest verdifulle IT-selskapet i verden, med verdens sterkeste merkevare …. til tross for at de ikke har Flash, og at multitasking kom for kun få måneder siden!

Som illustrert over ser vi at når man først har blitt en Android eller iPhone bruker, så er lojaliteten til branded såpass sterkt at sjansen for å flytte på seg er relativ begrenset. Dette skiller seg kraftig ut fra tidligere, hvor hardwaren & designet stod i fokus. Telefonen ble stort sett brukt til å ringe med, sende SMS – etterhvert MMS og fotografering. Da hoppet kundene frem og tilbake mellom de forskjellige produsentene på bakgrunn av nye modeller. Slik er det ikke nå lenger og den aller største taperen her er utvilsomt Nokia – som fortsatt er verdens største mobiltelefonleverandør, men som mister markedsandelene sine i rekordhastighet!

Hvem har flest fornøyde brukere!

På innholdssiden er det vel heller ingen tvil om hvem som er best i klassen, og hvem det er alle andre forsøker å kopiere.

AppStore og iTunes er to gigant-suksesser for Apple og alle Apple-brukere. iTunes er limet som igjen sikrer den optimale brukeropplevelsen. Ja, Apple har gjort det propritært ved at de ikke slipper andre inn, og ja iTunes burde vært mulig å aksessere via «the cloud» – eller i det minste trådløst over samme LAN eller WLAN….noe jeg også tror vil komme, men frem til nå er det vel ingen tvil om at Apple har gjort de riktige grepene. Liker du å fikle med forskjellige produkter over forskjellige operativsystemer så er det bare å gå for en annen løsning, men liker du at ting «bare» funker – hver gang – og at alt oppleves likt uansett om det er en iPod, iPad, iPhone eller Mac —- og nå snart også iTV, så er det ingen over, ingen ved siden av Apple.

I 2007 – når den første iPhonen kom – var designet nytt og innovativt, vel – egentlig var det heller ikke det, for prototyper på det samme designprinsippet rundt en telefon som var 100% touch-screen orientert hadde vi sett nesten 10 år tidligere – fra Nokia feks! Først 10 år etter kom Nokia med en telefon som hadde tilnærmet likt design, men når skjermen ikke var god, touch-betjeningen var rett og slett dårlig, og innholdet lik null så var det rett og slett for sent. Toget hadde gått, og aksjemarkedet sendte Nokia-kursen rett ned i dass… I dag produserer nesten alle Smarttelefoner på samme design – stor touch-flate, færrest mulige fysiske knapper. De ser rett og slett like ut, med unntak av de enkle detaljene som utgør egentlig ganske så mye – men samtidig ikke nok til at kunder flytter seg fra en til en annen produsent.

Produkt-mot-Produkt holder ikke lenger

Cisco sin toppsjef, John Chambers, sa for noen år tilbake at man i fremtiden ville omgi seg med flere IP-baserte enheter. På samme måte som han noen år før sa at telefoni kom til å bli gratis er også denne påstanden i ferd med å bli sann. Når verden nå i hurtig tempo er i ferd med å bli mobil i tillegg, er det desto viktigere at de IP-enhetene du omgir deg med fungerer sømløst og integrert. Apple har for lengst forstått dette med sin iTunes strategi og sin nye tilnærming til OS-et sitt, iOS, som nå skal benyttes på flere og flere produkter fremover. Det er summen av brukeropplevelsen på samtlige enheter som gir deg den totale brukeropplevelsen. Her vil nok også Google spille en stor rolle fremover, med Android og Google Apps. Med vår mobile hverdag og skyen som brer over oss vil vi kunne frigjøre oss mer og mer fra kontor-sentriske-løsninger og mer mot en virkelig nett-sentrisk hverdag hvor drømmen om tilgang til hva som helst, hvor som helst, når som helst og på hva som helst vil realiseres….

Og hva er det vi skal ha tilgang til – INNHOLD!

Content is STILL King!