fbpx
qr kode

Comeback for QR-koden

Det er litt rart å tenke på at det måtte en verdensomfattende pandemi for at QR-koden skulle bli «populær» igjen.

Elsket, utskjelt, glemt og tatt frem igjen

Årets sommerferie til Hellas handlet i stor grad, hvis jeg ser kun på det teknologiske aspektet, om QR-koder.

«Alle» krevde QR-koder. Det er QR-koder på boarding-kortene til SAS. Det var QR-koder på Covid-sertifikatene våre, som vi måtte vise frem da vi sjekket inn på Gardermoen og som skulle vises frem da vi landet på flyplassen i Athen. Sammen med en QR-kode som de greske myndighetene hadde sendt oss på e-post, kvelden før avreise, etter at vi hadde registrert oss for å få tillatelse til å feriere på de greske kykladene.

Og jeg mottok også en ny QR-kode fra de norske myndighetene etter at jeg hadde registrert meg for hjemreise.

Under ferien i Hellas skannet vi også QR-koder til forskjellige formål. På restauranter var det QR-koder for å laste ned menyen. I villaen vår på Milos – Athina Milos Suites – var det QR-koder for å laste ned diverse guider til hvilke strender vi burde besøke, restauranter, leiebilselskaper, de beste strendene og mye mer. I tillegg til at de brukte QR-kode til å få tilgang til det trådløse nettverket, samt forslag til hva vi kunne bruke vår personlige assistent til, som var basert på Amazon Alexa.

Ferje-billettene våre med SeaJet var også basert på QR-koder, som ble skannet før vi ble sluppet ombord.

Kort fortalt; QR-koden var «the shit». Og det var det i alle fall 10 år siden sist den var.

Slik får du aktivitetene dine til å skille seg ut

Overskriften over stammer fra den første artikkelen jeg skrev om QR-koder. Det var tilbake til desember 2010. Noen måneder senere skrev jeg «Slik kan du enkelt lage dine egne QR-koder«. Den gangen måtte du laste ned egne apper for å kunne lese av QR-kodene. Android var først ute med å integrere skanning av QR-koder i deres foto-app, mens Apple ventet helt til 2017.

Her «hjemme» døde interessen for QR-koden raskt, mens den levde videre i Asia og da spesielt i Kina, hvor den brukes til «alt».

QR-koden eldre enn «internett»

Visste du forresten av QR-koden dukket opp før internett-leseren? Den dukket opp allerede i 1994, i et datterselskap til japanske Toyota, som brukte den til å spore bildeler som flyttet seg rundt på de forskjellige produksjonslinjene.

Det samme datterselskapet gjorde teknologien tilgjengelig for alle og ikke lang tid etter begynte diverse markedsførere å ta den i bruk, på alt fra reklameplakater, med mer, blant annet for å la oss slippe bryet med å skrive ned en URL. Til for eksempel en stillingsannonse, slik KPMG gjorde på Gardermoen tilbake til 2011:

 

Mye friksjon til å begynne med

Ikke alle tenkte like «smart» når det kom til QR-koder. Jeg husker spesielt en QR-kode som ble plassert i svingdøra inn på Gardermoen når man ankom med Flytoget. Eller reklameplakater plassert på T-banevogner og bak på busser.

Ikke spesielt smart med tanke på at vi måtte først

  1. finne frem mobilen,
  2. åpne den,
  3. plukke frem QR-kode-appen og så
  4. ta et bilde, for at QR-koden skulle ta oss videre til den aktuelle nettadressen.
  5. Kanskje ta et bilde til, fordi det første bildet ble uklart og så
  6. irritere seg over at ingen av de andre bildene var gode nok til å ta deg videre til den aktuelle URL-en
  7. og da hadde bussen (bokstavelig talt) gått.

Med en stor terskel for å kunne lese av QR-koder og lite gjennomtenkte QR-annonser, var det kanskje ikke så rart at QR-koden «forsvant».

Og det var vel heller ingen som savnet den heller.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Nesten ingen QR-interesse

Ifølge Retriever ble «QR-kode» nevnt kun 129 ganger i norske medier i 2011. Under «toppåret» 2012 økte omtalen til 584 ganger, før QR-koden slo seg til ro med et gjennomsnitt på rundt 300 ganger frem til 2020. Da brøt pandemien ut og QR-koden fikk en ny sjanse da vi ikke skulle ta på noe som helst som kunne føre til økt smitte. I tillegg hadde vi for lengst fått 4G, bedre smarttelefoner og Apple hadde i tillegg integrert QR-kode-avleser i sin foto-app.

I tillegg hadde kameraene på smarttelefonene våre blitt såpass gode også, at det å lese av en QR-kode, selv med lite lys, fungerte knirkefritt hver gang.

QR kode

Kilde: Retriever

 

QR også etter pandemien?

Så langt i 2021 har norske medier omtalt QR-kode snart 2.000 ganger og vi har fortsatt et godt stykke igjen før vi teller 2022. Juni representerer «peak» i så måte, noe som sikkert skyldes alle artikler som ble skrevet om koronasertifikater inn mot årets fellesferie.

Vil QR-koden dø ut her til lands med pandemien, eller vil vi følge i fotsporene til Kina og inkludere QR-koden som kontaktløs betalingsmetode og veldig mye mer? Vil restaurantene fjerne QR-koden på bordet for at du og jeg skal lese menyen deres på vår smarttelefon, eller vil QR-koden bli en større del av den «neste normalen»?

qr kode

Skannet du QR-koden over?