fbpx

Slik kan du enkelt lage dine egne QR-koder

QR-koder kan brukes til så mangt – salg, markedsføring, URL-kobling med mer.

Inntil nylig rynket jeg på nesa når jeg hørte om QR-koder, for hva var egentlig vitsen tenkte nå jeg.

Første gangen jeg så det (nå er jeg sent ute tenkte jeg da) så var det knyttet til Android Market og nedlastning av apps til Android sine Smarttelefoner.

– Ok, og hva så, tenkte jeg

Neste gang jeg kom over QR-koder igjen var det knyttet til en geo-tjeneste som het GeoToko, og som jeg behørlig dekket i en bloggpost om hvordan man kunne lage markedsaktiviteter som skilte seg ut.

Definisjon på QR-Koder

Som alltid når noe trengs å defineres så sjekker jeg ut Wikipedia – som kort forklart beskriver QR-koder som en todimensjonal strekkode.

QR-koder ble utviklet i Japan på 90-tallet, men har ikke slått til – før nå de siste årene i takt med fremveksten av smarttelefoner utstyrt med kameraer og GPS.

Enkelt forklart så kan visualisering av en QR-kode initiere eller sette i gang en handling – som kan være så mangt:

  • Starte opp en web leser til å peke på en spesifikk side
  • Sjekke inn på Gowalla, FourSquare og andre Geo-baserte tjenester
  • Sette i gang nedlastning av en app
  • Laste ned et visittkort
  • Initiere en telefonsamtale eller sende en SMS
  • Peke mot en video på YouTube eller andre video-tjenester
  • Registrere seg på et arrangement
  • Registrere seg for å delta på en konkurranse
  • Linke opp mot Facebook- eller Twitter-profilen din
  • Linke opp mot et spesifikt og eksklusivt tilbud

Eller for eksempel slik forfatteren Natascha Kampusch har gjort i sin bok – 3096 dager – hvor hun har lagt til en QR-kode på slutten av hvert kapittel som vil gi leseren tilgang på ekstramateriale. Natascha Kampusch ble kidnappet i 1998 og holdt fanget i 3096 dager.

Sjekk ut Cappelen Damm sin dekning av boken for mer informasjon!

Bruken av QR-koder har også spredt seg markant den siste tiden. Ser man en reklame med en QR-kode så blir man nysgjerrig og har lyst til å sjekke hva som skjer når QR-koden skannes – slik som dette kreative eksemplet fra KPMGs gigantiske reklame-poster på Gardermoen:

Slik kan du enkelt lage dine egne QR-koder:

Det finnes mange måter å lage en QR-kode på – de aller fleste er også helt gratis, og svært enkle å bruke, som feks Kaywa sin QR-Code Generator:

Personlig bruker jeg QR-Generator for Mac – som jeg lastet ned via Apple sin Mac App Store – denne koster noen kroner, men er verdt kronene i forhold til at den er svært enkel å bruke, og krever heller ingen Internett-forbindelse.

Når jeg lanserte min egen iPhone app – som den første bloggen med egen iPhone app i Norge – så brukte jeg QR-koder til å markedsføre og promotere appen via Twitter og Facebook – slik som her:

QR-koder er enkelt å ta i bruk, enkelt for mottager å bruke – men det beste er kanskje det at en QR-kode pirrer nysgjerrigheten og nettopp derfor bør dere tenke ut kreative ideer for hvordan dere selv kan bruke QR-koder for å tiltrekke dere kundenes oppmerksomhet.