fbpx

Bullshit, arroganse og ignoranse

Endringer kommer i et økende tempo og får større konsekvenser for de som ignorerer utviklingen og oppfatter det hele som “bullshit”.

Bullshit-infeksjon-dn-eva-grinde– ”Alt forandrer seg og ingenting forblir stille.” skal Heraklit ha sagt en gang for 1,500 år siden.

”Det eneste konstante er endring” sa Jonas Gahr Støre mens han var helseminister, og den samme vendingen brukte mediekonsernet Schibsted i sin siste årsberetning.

”Bullshit-infeksjon” kaller Eva Grinde det i Dagens Næringsliv 16. juni , og oppfordrer oss til å gå til anskaffelse av et et ”bullshit-filter” for å kunne beskytte oss mot floskler og tåkefyrster.

Samtidig foreslår hun at Harry G. Frankfurts ”On Bullshit” fra 2005 kommer inn på alle pensumlister. (Boken koster 43 kroner til Kindle)

En evighet siden 2005

Jeg har ikke lest ”On Bullshit” selv, men det kan være verdt å nevne at veldig mye i vår hverdag har fundamentalt endret seg siden 2005. I den sammenheng synes jeg det passer seg med et lite, men svært så treffende uttalelse fra konsernsjefen i DNB, Rune Bjerke:

– Det har skjedd mer de siste 40 årene enn det gjorde de siste 10.000. Men de neste fem årene kommer det til å skje enda mer.

 

Har du ikke begynt å tilpasse deg den nye hverdagen nå, begynner du å få dårlig tid om du ikke skal komme fullstendig på etterskudd. Det er fakta og ikke bullshit!

Endringer starter med deg og meg

2005 er snart en evighet siden rent teknologisk. Det som først og fremst har bidratt til den teknologiske ”revolusjonen” siden 2005 – da ”On Bullshit” ble publisert – er at teknologi har blitt ekstremt billig og dermed tilgjengelig for alle. En konsekvens av dette er at mye av innovasjonen fra teknologibedriftene i løpet av de siste årene har blitt rettet mot oss som enkeltindivider og ikke mot bedriftene slik vi lenge har vært vant med.

Consumerization og BYOD

Trenden kan sies å ha startet på mange måter i 2007 når Apple lanserte iPhone og ”fenomenet” fikk raskt sin egen forkortelse; BYOD – Bring Your Own Device. Ta med deg din egen enhet. Vi ønsket å kunne bruke iPhone på jobben, ikke den kjedelige taste-telefonen arbeidsgiveren hadde utstyrt oss med.

Dette ble på mange måter starten på slutten for IT-avdelinger og ledere som tidligere hadde hatt full makt og kontroll over hva de ansatte brukte på jobben. Fortsatt er mange som river seg i håret og lurer på hvordan de skal tilpasse seg den nye hverdagen…hvor de ikke lenger bestemmer, kun tilpasser.

Verdens mest populære Internett-tjenester eksisterte ikke for 10 år siden

Ta en kikk på den teknologien og de tjenestene du bruker i dag så er sannsynligheten overhengende stor for at den ikke eksisterte for 10 år siden. At du bruker deg av disse tjenestene skyldes verken din leder eller arbeidsgiver.

De tre mest populære nettsidene i Norge i dag er Google, Facebook og YouTube. De to siste eksisterte ikke for 10 år siden. I dag googler vi over 4 milliarder ganger daglig, over 1,1 milliarder mennesker bruker Facebook, og hver måned ser vi over 6 milliarder timer med video på YouTube. Tjenestene blir i stor grad brukt både på jobb og i privat sammenheng.

I 2005 begynte man å omtale det fallende platesalget med bekymringsord. MP3-musikk, iPod og iTunes var i ferd med å få et kraftig fotfeste, selv om de fleste av oss fortsatt gikk til ”platesjappa” for å kjøpe musikk på CD eller film på DVD.

I dag er det ikke mange av de yngre som vet hva en plate eller et album er, så fremst ikke mamma eller pappa viser frem den gamle platesamlingen som står og samler støv på loftet.

Lokal lagring er erstattet med skyen hvor over 200 millioner av oss bruker Dropbox. Samtaler Skypes og Facetimes. Vi kjøper ikke musikk eller filmer lenger. Vi strømmer det i stedet for, anført av aktører som Spotify og Netflix som vokser i rekordhastighet.

Video står for nesten halvparten av all trafikk som går over Internett i dag, og mens nesten ingenting av Internettrafikken kom fra mobile enheter i 2005, kommer bortimot halvparten av den i dag fra telefoner og nettbrett som vi har med oss til alle døgnets tider og til alle formål.

Internett har endret hvordan vi jobber, lærer, leker og lever 

Med Internett, mobile enheter og sosiale medier har alt endret seg. Jobb er ikke lenger et sted, men en aktivitet. Vi kan jobbe når som helst, hvor som helst og på hva som helst. Avstander, tidssoner og kulturer bringes sammen av teknologien.

Konkurransen er ikke lenger nasjonal, men global. Som Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg uttalte til Dagens Næringsliv 10. juni Vi deltar ikke i norgesmesterskapet, vi deltar i verdensmesterskapet”. 

Teknologien har endret mye, men mer skal det bli. Førerløse biler, Internett på øyet, Internett på hånden, armen eller i magesekken. Helsesektoren vil fortsette å endres radikalt på grunn av ny teknologi. Samfunn og arbeidsplasser vil fortsette å endres som følge av ny teknologi og ny studie fra Stiftelsen for Strategisk Forskning i Sverige peker på at halvparten av dagens yrker kan være borte om 20 år.

Yrker som blant annet vil forsvinne er selgere. Hvorfor? Fordi teknologien vil kunne automatisere mye av det som utføres manuelt i dag. Dagens selger har allerede gått ut på dato på grunn av teknologi. Salgsprosesser erstattes med kjøpsprosesser – kunder googler seg frem til det de lurer på før de handler.

Over 80 prosent av kjøpsprosesser starter på Internett i dag, så hele salgsrollen må om ikke annet omdefineres. Bedriftene er kanskje ikke klar over det, for selgere er den mest etterspurte yrket på Finn.no, med over dobbelt så mange ledige selger-stillinger som for ingeniører.

«Ignorence is bliss»

Vi må ikke svelge alt – det kan være greit å kunne filtrere av og til, men ignorerer vi det faktum at hverdagen i stor grad er konsentrert rundt teknologi som inkluderer Internett, mobile plattformer og sosiale nettverk så vil du rett og slett kunne risikere å bli ignorert. Utgått på dato. Avisbransjen er ikke minst et godt eksempel på hva som kan skje når man ignorerer de fundamentale endringene som inntreffer på utsiden av eget kontorbygg.

Det er greit at ”Heraklit oppdaget alle tings iboende foranderlighet” og at vi vil fortsette å endre oss i årene fremover. Forskjellen derimot er at endringene kommer i et økende tempo og får større konsekvenser for de som ignorerer utviklingen og oppfatter det hele som “bullshit”.

photo credit: courosa via photopin cc