
BYOD-trenden handler ikke bare om telefoner og nettbrett, men om alle vaner og applikasjoner du tar med deg på jobben.
Det er en showstopper!
…..svarte jeg når Andreas Wabø – adm dir i Geelmuyden.Kiese – lurte på hvor viktig det var for meg å ha Mac på jobben.
Hva er egentlig BYOD?
BYOD er et akronym og en forkortelse for Bring Your Own Device og ble først og fremst et populært begrep for bare noen få år siden som vi kan se fra skissen over fra Google Trends.
I følge Wikipedia kan vi legge til grunn følgende definisjon for BYOD:
Den retningslinje fra arbeidsplassen som tillater ansatte å ta med seg sine egne mobile enheter (bærbare datamaskiner, nettbrett og smarttelefoner) til sin arbeidsplass, og bruke disse enhetene for å få tilgang til selskapets informasjon og programmer.
BYOD er uten tvil den mest brukte forkortelsen rundt denne trenden, mens også andre tilsvarende forkortelser har vært brukt:
- Bring Your Own Technology,
- Bring Your Own Phone,
- Bring Your Own PC, eller
- Bring Your Own iPhone eller Bring Your Own Apple-product, siden mange vil hevde at dette først og fremst ble en trend ved at mange krevde slik jeg gjorde det – å ta med seg sin iPhone, sin iPad eller sin MacBook.
Les også: BYOD was a fancy term for «yes, I support your iPhone»
I dag tillater flertallet av norske virksomheter sine ansatte å velge selv hvilken smarttelefon de vil bruke i jobbsammenheng. Skal vi tro funnene fra egen undersøkelse gjennomført i april 2013 var det til sammenligning kun 40 prosent av de 750 respondentene som kunne bekrefte at de fikk lov til å bestemme selv hvilket nettbrett de ville bruke, og det er grunn til å tro at andelen er mye lavere når det kommer til å la de ansatte selv bestemme hvilken PC (Windows eller Mac) de vil bruke.
Mer enn bare et sikkerhetsspørsmål
I tilfeller hvor BYOD er et tema er det gjerne fulgt opp av to andre diskusjoner:
- Sikkerhet – Hvordan skal virksomheten sikre den respektive BYOD-enheten og virksomhetens data som ligger på den.
- MDM – enda en forkortelse – Mobile Device Management, som i korte trekk handler om hvordan virksomheten skal kunne håndtere de respektive enhetene, fra et sentralisert ståsted. Her dekkes alt fra applikasjonsutrulling, polisehåndtering, datasikring, med mer.
Jeg synes derimot at BYOD-trenden mangler en tredje dimensjon, derav BYOS-forkortelsen. Ansatte i dag tar ikke bare med seg egne preferanser for hvilke enheter de vil bruke i jobbsammenheng, men de tar også med seg veldig mange andre vaner, som feks:
- Hvordan de lagrer informasjon (skytjenester)
- Hvordan de deler informasjon (skytjenester, fildeling)
- Hvordan de kommuniserer med hverandre (sosiale medier, apper)
- Hvordan de vedlikeholder kundekontaktene sine (CRM)
- Hvordan de samhandler og samarbeider (samhandlingsplattformer, sosiale medier, videokonferanse, med mer) og
- Hvordan de jobber (infrastruktur, hjemmekontor, telependling)
De fleste arbeidsplasser i dag har etablerte rutiner og programvare for å håndtere kundekontakt (CRM) og fildeling. Om det er Visma, SuperOffice, SalesForce eller andre programvare leverandører, men det er nok mange av oss som har installert egne apper – som for eksempel Highrise – som fungerer som en fullverdig CRM-løsning på egen telefon, nettbrett og laptop.
Hva med Intranettet som er installert og som skal håndtere den interne informasjonen og kommunikasjonen, men som ikke blir lest fordi noen ildsjeler setter opp en lukket Facebook-gruppe som blir mer populær fordi nesten alle har en Facebook-konto, og da får man et Intranett som både er tilpasset mobilen og som ikke krever en VPN-løsning for å kunne bli lest utenfor kontoret.
Fildeling mellom ansatte skal kanskje finne sted via Sharepoint eller andre løsninger, men fra før har man kanskje installert Dropbox og fortsetter å bruke det fordi man opplever det mye enklere og bedre integrert med flere andre apper som man har blitt vandt med å bruke.
Hvor mange har ikke tatt i bruk egne tjenester for å sende større filer til hverandre som for eksempel Hightail (tidligere Yousendit) fordi Exchange-serveren nekter å håndtere vedlegg over en viss størrelse. Hvor mange er det som bruker Skype eller Facetime til å kjøre videosamtaler i stedet for den dyrere løsningen virksomheten har investert i fra for eksempel Cisco?
Hvor mange av oss bruker ikke applikasjoner og tjenester fra Google – som Google Docs – selv om arbeidsgiver har investert store summer i egne prosjekt- og samhandlingsplattformer?
I tillegg har kanskje de fleste av oss med en telefon fra Apple også investert noen kroner i en utvidet iCloud-tjeneste slik at hele telefonen i seg selv blir holdt synkronisert og sikkerhetskopiert i nok en ekstern skytjeneste utenfor jobbens fire vegger.
Eksemplene er mange og om ikke alle blir i alle fall veldig mange av disse praktisert i nesten alle virksomheter. Jeg har til gode å høre om mange virksomheter som har innført en streng og begrenset håndtering av BYOD, hvor de ansatte oppleverer restriksjoner knyttet til hvilke applikasjoner og tjenester de har tillatelse til å installere på sine medbrakte enheter.
Er det ikke bra nok det vi får på jobben så «fikser vi noe selv»
BYOD er bare en liten del av utfordringene de fleste IT-avdelinger og -sjefer står ovenfor. BYOA (Applications) er en like stor, om ikke enda større utfordring. Legg så på -Tjenester, og -Teknologi så får man kanskje en bedre forståelse for hvorfor noen virksomheter er mer nærvøse enn andre, spesielt de som har flere tusen ansatte å håndtere.
Går vi noen år tilbake – til tiden FØR Apple lanserte iPhone og tiden FØR apps ble en «hyllevare» vi alle forholdt oss enkelt til, så tok vi til takke med hva vi fikk av arbeidsverktøy og enheter på jobb. I dag forventer vi å kunne bestemme selv og har ikke IT-avdelingen tilrettelagt for at vi får bestemme selv, så «fikser» vi det selv.
Les også: Oyum warns BYOD is here to stay and urges CIOs to respond with a clear strategy (juni 2013)
If employees are sourcing their own applications to do their job, then IT is not delivering the right tools or a good enough user experience for its employees!
Hvordan står det til med BYOD-strategien på egen arbeidsplass? Klar og tydelig strategi fra IT-avdeling og ledelse, eller er det fritt frem for alt og alle?