fbpx

Vil nettroll betale for å kommentere?

Vil nettroll betale for å kommentere?

Enkelte nettaviser har begynt å kreve betaling for at lesere skal kommentere. Kan det være veien å gå for å hindre hatprat og fjerne nettroll?

Hatprat og nettroll er et økende problem hos flere av landets nettaviser. Flere av landets nettaviser har lagt ned eget kommentarfelt, eller er i ferd med å gjøre det. Det koster for mye i «manpower» for en allerede hardt presset mediebransje å modere alle kommentarfelt. Hatprat og nettroll er på ingen måter et norsk fenomen eller problem. Nå viser det seg at flere nettaviser er i ferd med å teste ut en ny løsning mot problemet; Kreve betaling for at leserne skal kunne kommentere, og belønne de som ikke troller!

Les også: Det er med tungt hjerte vi legger ned kommentarfeltet på dagbladet.no

Bloomberg skriver 20. april om entreprenøren Michael Robertson fra San Diego. (Bloomberg har forøvrig fjernet muligheten for sine lesere til å kommentere). Han har etablert SolidOpinion.com som en løsning mot nettroll, samtidig som mediehusene skal begynne å tjene penger på leserne som vil kommentere.

Hvis vi kan snu kommentarfeltet til en inntektskilde, så vil nettavisene ønske å bruke tid og ressurser på kommentarfeltene, samtidig som kommentarene blir «bedre», uttalte Robertson til Bloomberg.

Tribune Publishing er det første store mediehuset som har begynt å ta i bruk SolidOpinion sin løsning. Mediehuset eier blant annet Chicago Tribune og Los Angeles Times, og med SolidOpinion-løsningen kan lesere nå tjene poeng som igjen kan benyttes til å kjøpe høyere/bedre plassering av deres kommentarer. For 10 USD får en leser 880 poeng, og for 15 poeng kan leseren kjøpe bedre plassering av sin kommentar. Tribune har derimot ikke implementert løsningen for sine største nettaviser, men The San Diego Union-Tribune har SolidOpinion-løsningen på plass.

Du må ikke betale

Jeg har så vidt testet ut SolidOpinion selv. Løsningen er tilgjengelig i dag til WordPress, Drupal, med flere. Og selv om du kan kreve betaling for å kommentere, er det ikke et krav i seg selv. Det er mange muligheter til å utestenge brukere, lage egne lister over ord du ikke vil akseptere, og selv bestemme hvor mange «advarsler» lesere skal få, før de blir utestengt fra å kommentere.

Leserne kan også gi poeng og rate andres kommentarer, som vil gi både de som gir og får poeng, nye poeng som kan brukes til å «promotere» egne og andres kommentarer høyere opp i kommentar-listen.

Sjekk ut alle funksjonene på SolidOpinion sin egen hjemmeside.

Dagbladet skriver i sin «nekrolog» for kommentarfeltet sitt at «hvem vet. Kanskje vil kommentarfeltet gjenoppstå i en annen form seinere. Medieutviklingen og brukermønstre er vanskelig å forutse. Fram til da: Takk til alle som har bidratt».

Kan SolidOpinion eller en tilsvarende løsning være det som må til for at Dagbladets kommentarfelt gjenoppstår, og kan det samtidig være en ny inntektskilde for dagens mediehus?

Hva mener du, meningsløst eller meningsfylt?