fbpx

Attersyn 43

Tillit til ledere, OS-krigen i gang igjen, SSB, Den kalde krigen II, Twitter vs Facebook, Nettbrett vekst på over 50 prosent i år og Social Media 2013-statistikk

Pinterest skal satse i Norge, vi er lei av sosiale medier og VG har tenkt å begynne med innholdsmarkedsføring. Nå viser det seg derimot at vi ikke var lei av sosiale medier, vi er bare lei av alle som er lei av sosiale medier, noe Geir Sand Nilsen også blogget om. I mai 2012 skrev jeg at vi har sett toppen av hype-kurven og at sosiale medier fremover ville handle mer om den verdiskapningen vi kunne få ut av å bruke sosiale nettverk, fremfor å bare se på hvor mange som brukte hvilke sosiale kanaler, hvor mange venner man hadde, hvor mange likes man fikk eller hvor mange som fulgte hverandre på Twitter, Google+ eller Instagram.

Den gang ei. Flertallet teller fortsatt likes og glemmer samtidig hvor viktig det kanskje er å tilpasse innholdet sitt til alle plattformer, noe også Jan Grønbech fra Google  påpekte i intervjuet jeg hadde med Google-sjefen under uken som gikk. Kan det virkelig være slik at kun 5 prosent av norske nettsider er tilpasset mobile enheter, samtidig som nesten halvparten av Internett-trafikken kommer fra nettopp mobile enheter? Skremmende, men egentlig ikke overraskende. Norge og norske virksomheter har lang tradisjon på å være sinker på det meste, og spesielt når det kommer til å utnytte teknologi for å skaffe seg et konkurransefortrinn.

Kommunikasjonstiltak som bygger tillit

Ukens poll som jeg kjørte på HansPetter.info er nå avsluttet. I løpet av uken som gikk lurte jeg på hvilke kommunikasjonstiltak fra bedrifter som var tillitsvekkende. I følge en undersøkelse jeg ofte har referert til fra Burson Marsteller har vi tydeligvis liten tillit til tradisjonelle pressemeldinger som kommer fra selskapers kommunikiasjonssjefer, mens internasjonale undersøkelser viser langt bedre tillit til ledere som deltar selv i sosiale medier eller som blogger.

Tilsvarende resultat kan vi se fra svarene som har kommet inn fra pollen også. Face2Face slår sosiale medier, noe også IBM kunne vise til i deres CEO-undersøkelse fra 2012.

kommunikasjon-tillit

Disclaimer: Dette er en åpen poll fra egen blogg, så hvem som har svart; stilling, bosted, alder, kjønn etc kommer ikke frem her. Dette er med andre ord ikke et resultat basert på et representativt utvalg, hvilket ingen av mine polls eller undersøkelser er. Jeg er ikke SSB, TNS Gallup eller Ipsos MMI og prøver heller ikke å være det. Denne ukens poll ble besvart av 109 lesere.

Denne uken lurer jeg på hvor stor andel av årets julegaver dere komme til å kjøpe på Internett :)

Statistisk Synse Blogg

Kan undersøkelser som ikke baserer seg på et representativt utvalg ha noe for seg? Det var spørsmålet jeg stilte tidligere denne uken etter at det har blitt noen kritiske tilbakemeldinger på de undersøkelsene jeg har kjørt de siste 3 årene. I dag er det omtrent like mange som vil at jeg skal fortsette som at jeg skal slutte.

surveys-hanspetter

Personlig har jeg mest lyst til å fortsette å stille spørsmål for å få noe mer innsikt omkring områder og temaer det ellers ikke finnes norsk innsikt rundt.

Jeg lar undersøkelsen gå litt til, det er enn så lenge kun 60 som har besvart, hvilket gir et altfor tynt grunnlag til å ta en avgjørelse, derfor håper jeg at du tar deg tid til å svare du også – i bunn av Statistisk Synse Blogg-artikkelen min.

Hvordan vil Microsoft svare på at Apple gir bort sitt OS gratis?

os-warFor uken som gikk er det ingen tvil om hvilke nyheter som kanskje var størst – spesielt om man er en tilhenger av Apple sine i-produkter. Foruten nye iPad-mini som nå skal leveres med Retina-oppløsning er kanskje den største nyheten av dem alle at Apple nå har gjort OS til en gratis affære med lansering av OS X, eller Mavericks som det også omtales om. Ikke bare er det OS-et som Apple nå har valgt å gi bort, men også enkelte produktivitetsapplikasjoner vil Apple nå tilby uten ekstra kostnad. Hvilken effekt det vil ha på Microsoft får tiden vise, men det er ingen tvil om at Apple sitt «move» kan potensielt påvirke Microsoft til å måtte tenke nytt i forhold til hvordan de selv skal tilby både Windows- og Office-programvaren fremover. The Verge har skrevet en veldig god artikkel om nettopp denne utviklingen. Les også DinSides artikkel om hva som er nytt med Mavericks.

Den kalde krigen II

barack-obama-cold-internet-warNSA, Snowden og overvåking. I Norge vil vi også gjerne overvåke hverandre, men de som overvåker liker ikke å bli overvåket selv. Jens Stoltenberg kan ikke utelukke at Barack Obama har podcaster med samtaler eller gamle eposter, mens andre vet at deres Internett-aktiviteter har blitt overvåket. Det liker ikke Tyskland som nå slår et slag for å lage sitt eget Internett. Reuters kaller det hele en mulig «Balkanisering» av Internett slik vi kjenner det i dag. En ny kald krig ser ut til å være på vei med andre ord. Barack Obama som tidligere uttalte at finanskrisen hadde endret verdenssynet på USA må nok innse at det skal bli vanskelig fremover å bli bedre likt. Lurer på hvilket PR-byrå som får i oppdrag å sette opp den holdningskampanjen :)

Twitter mer populært blant tenåringer enn Facebook

twitter-vs-facebook-vs-mobilI Norge er fortsatt Facebook det største og mest brukte sosiale nettverket. Av og til hører vi om unge som forlater nettverket til fordel for Snapchat, Instagram, men ikke minst Twitter. I USA har Twitter nå blitt det viktigste sosiale nettverket i følge en ny undersøkelse fra PiperJaffray. Det er viktig å velge sine sosiale nettverk med omhu har jeg alltid sagt. Det hjelper ikke å svi av alt kruttet på Facebook hvis kundene dine er på Google+, Twitter eller et annet sosialt nettverk.

More than half of teens indicate that social media impacts their purchases with Twitter being the most important, eclipsing Facebook, followed closely by Instagram. But the popularity of Facebook is waning among teens with 23% citing it as the most important, down from 33% six months ago and 42% a year ago.

Undersøkelsen tar for seg ungdom og deres kjøpevaner og her er det mye viktig innsikt. I Kampanje kunne vi lese at vi handler lite med mobilen, men det er kanskje ikke så rart når de fleste retailere eller nettbutikker har mobiltilpasset innholdet sitt. Antall klikk fra interesse til kjøp er også mange, og flere nettsider er altfor trege til å laste også. Legg så til dårlig 3- og 4G-dekning (skal vi tro varepraten på Internett) så er det kanskje ikke så overraskende.

I USA ser det ganske så annerledes ut skal vi tro undersøkelsen, og da spesielt blant de unge. I snitt handler 78 prosent av jentene og 82 prosent av guttene online og at mesteparten av det de handler også foregår på nett.

Gartner estimerer en vekst innen nettbrett på over 50 prosent i år

nettbrett-vekstSalget av tradisjonelle PCer fortsetter å falle, med nesten 10 prosent i 2013, mens nettbrett vil vokse med over 50 prosent i følge en ny undersøkelse fra Gartner.

Gartner anslår at det vil bli solgt 2,3 milliarder enheter i 2013 fordelt mellom PCer, nettbrett og mobiltelefoner. Det tilsvarer en vekst på 4,5 prosent fra 2012.

Salg av tradisjonelle PCer vil stå for 303 millioner enheter, noe som er en nedgang på 11,2 prosent fra 2012, mens mobiltelefon-markedet vil få en vekst på 3,7 prosent med et totalt volum på mer enn 1,8 milliarder enheter. Nettbrett-markedet vil vokse med 53, 4 prosent og stå for over 184 millioner enheter.

Les resten av Gartners pressemelding som tar for seg de forskjellige leverandørene og operativsystemene hver for seg.

Social Media 2013

Visually har laget en god statisikk over hvordan det står til med de mest populære sosiale nettverkene, mest tall selvsagt. Foruten infografikken under kan Visually by på en rekke andre infografikker. Jeg har brukt Visually selv ved flere anledninger, til å lage egne infografikker, noe jeg vil sterkt anbefale flere å bruke til å få frem sine poeng fremfor å skrive lange avhandlinger – som ingen gidder å lese (på sine mobiler) uansett. Via et eget kartotek kan du lage mange ferdigdefinerte infografikker fra dine sosiale medie-konti, men også basert på Google Analytics-info. Du kan også få utviklet infografikk basert på egne tall og input, noe som koster noen kroner derimot. Verdt å sjekke ut….

Social Media Facts 2013

 Infographic source: Visually

photo credit: Hadi Fooladi via photopin cc photo credit: Barack Obama via photopin cc photo credit: Stephen Cannon via photopin cc photo credit: atmtx via photopin cc