fbpx

Årets vinner av den digitale valgkampen

Julie Berg i Fanbooster har gjesteblogget om årets valgkamp på Facebook.

Hvem er årets valgkampvinner og hvem taper? Jeg har laget en foreløpig oversikt over vinnerne og taperne av valgkampen på Facebook.

Arbeiderpartiet best på volum, men også best på verdi?

Vinneren av antall innlegg på Facebook-siden sin er Arbeiderpartiet som har lagt ut hele 57 poster fra 22.juli til 22.august. På andre plass kommer Rødt med 50 innlegg. På tredjeplass kommer FrP med 37 innlegg. Partiet som kommer dårligst ut er Miljøpartiet De Grønne med kun 9 innlegg gjennom hele denne tidsperioden. Partiene som er ligger midt på treet er Høyre med 33 innlegg, Sv har 32, Sp har 29, KrF har 28 og Venstre har lagt ut 24 innlegg siden 22.juli. Hva skjer med disse innleggene? Lykkes partiene i å engasjere med det de legger ut?

Mer enn 10.000 personer skal velges til å være kommunestyrerepresentanter 09. september, men utnytter partiene Facebook godt nok? Jeg mener at Facebook er det beste kommunikasjonsverktøyet til partiene for å nå ut sine velgere, men også for velgere som kan dele sine hjertesaker med partiene og partilederne. Man kan dele video, bilder og tekst som er lengre enn 140 tegn.

VGTV hyller KrFs valgkamp-video og slakter SV sin. Men, hvordan ser Facebook-tallene ut for partiene?

Politiske blodfans

Fans er et annet uttrykk for følgere/likes på Facebook-sider. FrP vinner overlegent i engasjement blant sine fans på Facebook.

Ja, folk legger merke til innleggene og lar seg engasjere. FrP har 77.982 fans. Antall som snakket om dem den siste uka er 16.854 personer på Facebook. Dette er meget høyt engasjement i forhold til Arbeiderpartiet, som er det største partiet på Facebook. Arbeiderpartiet med 82.829 fans, har 8.347 som snakker om dem. Høyre er det tredje største partiet på Facebook med 59.370 fans, og 6.198 personer som snakker om dem.

Fanbooster-partier-Facebook-1

Disse tallene inkluderer både positive og negative kommentarer, samt likes og delinger. Men også i antall nye fans troner FrP på toppen. Fremskrittspartiet har fått 2834 nye fans siden 23. juli, mens Arbeiderpartiet har fått 1740 og Høyre 707. Dårligst ut kommer KrF med kun 361 nye fans den siste måneden.

Fanbooster-partier-Facebook-2

Engasjement på Facebook inkluderer også partienes annonser i form av sponsede innlegg. Dette ser ut til å være en unik ressurs for partiene i valgkampen. Flere av de politiske organisasjonene benytter Fanbooster sin plattform i sin markedsføring på Facebook.

Frp vinner valgkampen – på Facebook

Ap gjør det best på antall innlegg og Miljøpartiet De Grønne gjør det dårligst. Frp vinner med flest som snakker om dem og antall vekst i antall fans. KrF har færrest antall fans og personer som snakker om dem. Jeg vil si at Frp vinner den digitale valgkampen på grunn av antall personer som snakker om dem, vekst i antall fans og på grunn av hyppigheten av deres innlegg. Nå går snart valgkampen inn i sin siste periode, og noen partier burde revurdere sine strategier på Facebook. Og om de i det hele tatt gjør nok på Facebook.

Til partiene som ikke scorer høyest – det er fortsatt tid til å gjøre fremstøt på Facebook. Og valget avgjøres i valgbåsene, og ikke på Facebook.

Hvilket parti synes du gjør det bra på Facebook?

Bildet er tatt av Gunnhild Sørås.