fbpx
app store

Apples halvering av «skatten» er mest av alt et kynisk spill for galleriet

Apples App Store har vært under hardt press det siste året, med beskyldninger om monopol-tilstander og et altfor stort provisjonskrav. Nå halverer Apple provisjonskravet for de minste, uten at de taper så mange kroner på det. Skattekuttet er mest av alt et kynisk, smart og billig PR-stunt. 

Apples App Store har i løpet av de siste årene blitt ett av selskapets viktigste inntektskilder. I løpet av tredje kvartal 2020, vokste omsetningen med 31 prosent. Fra 14,5 milliarder dollar i tredje kvartal 2019, til 19 milliarder dollar i tredje kvartal 2020, ifølge tall fra Sensor Tower.

Samtidig har misnøyen fra utviklerene vokst over at Apple tar 30 prosent provisjon, eller «skatt» på all omsetning som går igjennom Apple sitt økosystem. Ikke bare når du kjøper en app fra App Store, men når du handler inne i den appen du har kjøpt. Apple har også møtt motstand fra amerikanske myndigheter som beskylder App Store for å oppføre seg monopolistisk og aktivt «stikke kjepper i hjulene» for sine konkurrenter.

De fleste er små. De største er størst

Nå har Apple bestemt seg for å «lytte» til utviklerne ved å halvere provisjonskravet fra 30 til 15 prosent. Ved første øyekast kan det virke som en stor «gest». I en pressemelding publisert 18. november, sier Apples toppsjef, Tim Cook, blant annet følgende:

Små bedrifter er ryggraden i vår globale økonomi og det bankende hjertet av innovasjon og muligheter i samfunn rundt om i verden. Vi lanserer dette programmet for å hjelpe eiere av små bedrifter med å skrive neste kapittel om kreativitet og velstand i App Store, og for å bygge den slags kvalitetsapper våre kunder elsker. 

 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Halveringen av provisjonskravet blir gitt i form av et nytt partnerprogram som utviklere må registrere seg for, og som vil gjelde for alle utviklere som ikke omsetter for mer enn 1 million dollar i løpet av ett år.

Dette er gode nyheter for de aller fleste. Men ikke for de største. Og det er mest av alt de største som har utvist sin misnøye med Apple sin «skatt». Epic Games, som blant annet står bak Fortnite, har blitt kastet ut av App Store, fordi de forsøkte å omgå «in-app purchase» via Apple.

Men for 98 prosent av app-utviklerne er en halvering av «skatten» en god nyhet. Og for Apple kan det også se ut som de kan «score» noen gode PR-poeng, og kanskje redusere monopol-beskyldningene fra myndighetene. Og det kan de gjøre uten at de taper så mye penger på det.

Mest av alt et «billig» PR-stunt

For selv om 98 prosent av app-utviklerne kan kvalifisere seg for programmet, så representerer de ikke mer enn 5 prosent av App Store-omsetningen til Apple. Realiteten er at kun 2 prosent av utviklerne drar inn 95 prosent av omsetningen til App Store. Og den omsetningen var på 0ver 50 milliarder dollar i 2019.

Og det er denne «2-prosent-klubben» som har vært mest misfornøyd. For dem er det 30 prosent «skatt» som fortsatt gjelder. For Apple, som kanskje vil oppleve at deres App Store vokser med 30 prosent i 2020 over 2019, fra 500 til nærmere 650 milliarder dollar, vil halvering av «skatten» (kun) bety en inntektsreduksjon på 2,6 milliarder dollar.

De kunne ha sittet igjen med 195 milliarder dollar, men må se seg fornøyd med «kun» 188 milliarder. Tilsvarende 4 prosent mindre enn det de kunne ha tjent hadde de valgt å «skatte» alle likt. Og ved å gjøre dette, blidgjør Apple 98 prosent av utviklerne, samtidig som de muligens også roer ned myndighetene i USA (og Europa) som beskylder Tim Cooks lukrative forretningsmodell for å være konkurransehemmende og monopolistisk.

Det er både kynisk, smart og billig.

 

Bilde: James Yarema via Unsplash