fbpx
Apple Watch

Apple Watch kan redde helsen vår, og derfor håper jeg Vision Pro blir en flopp

Med Apple Watch lever vi i en tid hvor teknologien ikke må være direkte årsak til bekymring, men en konkret kilde til løsning. En løsning for helsesektoren, hvor kostnadene løper løpsk som følge av vårt fysiske forfall.

2024 vil markere 10 års dagen for verdens mest populære klokke. Med årene har Apple i økende grad transformert smartklokken til å bli i økende grad et helseprodukt, og nå står Apple på terskelen til å lansere en ny versjon av Apple Watch som vil presentere et paradigmeskifte innen helseteknologi. 

Ironisk nok vil Apple lansere et produkt som kan ytterligere forverre helsen vår i løpet av 2024. Apple Vision Pro er selskapets første forsøk på å skape en ny produktkategori som i stor grad skal viske vekk skillet mellom det virkelige og det virtuelle. Med Vision Pro-brillene kan vi i enda større grad oppleve hverdagen sittende på rumpestumpen i vårt eget hjem. Som om vi ikke sitter nok fra før av allerede. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Oppsummering av artikkelen, ifølge ChatGPT: 
Apple Watch, på terskelen til sitt 10-års jubileum, kan signalisere et skifte i helseovervåkning, mens Apple’s Vision Pro-briller risikerer å forsterke stillesittende livsstil, som allerede er et voksende problem. Mens Apple Watch har potensial til å forhindre livsstilssykdommer som diabetes, kan AR- og VR-briller som Vision Pro bidra til økt fysisk inaktivitet. Teknologiens rolle i helsevesenet er kompleks, med Apple posisjonert for å påvirke både positivt og negativt. Suksessen til disse produktene vil ha bred påvirkning på både individuell helse og samfunnskostnader.

Nesten alle er overvektige

Ifølge helsemyndighetene sitter 80 prosent av Norges befolkning minst 8 timer stille hver dag. Syv av 10 følger ikke anbefalingene for fysisk aktivitet. Like mange nordmenn er overvektige. Blant menn på min alder er fasiten at nesten 80 prosent av oss er overvektige. Og dagens ungdommer beveger seg mindre enn dagens 70-åringer. 

De som tror at Apple sine Vision Pro-briller eller Meta sine Quest-briller vil bidra til å snu denne trenden, må tro om igjen. 

Apple vil med andre ord lansere ett produkt på den ene siden som kan bedre helsen vår, men på den andre siden forverre den. 

Og før noen tenker at jeg må se forbi bruken av AR- og VR-briller til gaming og underholdning, og heller se på hvordan slik teknologi kan brukes til å forbedre helsesektoren vår, hvor leger kan fjernoperere ved hjelp av slik teknologi, er det viktig å minne om at helsevesenet sliter med den underliggende infrastrukturen. Den teknologiske tilstanden er så dårlig at helsejournaler og andre dokumenter fortsatt blir sendt med faks. At nærmere 20 prosent av sykepleierforbundets medlemmer har lyst til å slutte i yrket sitt, skyldes ikke at kirurgene mangler VR- og AR-briller. 

Apple Watch

Det kan også være at disse brillene kommer godt med i mange andre industrielle sammenhenger, for å blant annet planlegge og tegne opp nye bygg, med mer. Og som Apple selv vil hevde, så kan slike briller bidra til å redusere utenforskap og sosial angst. Det er veldig typisk for teknologibransjen å argumentere for at mer teknologi er svaret på utfordringer knyttet til for mye teknologibruk.

Teknologien gjør oss ensomme og ulykkelige

På den ene siden har vi opphevet kjedsomheten ved hjelp av teknologien. Samtidig har vi aldri følt oss mer ensomme (og ulykkelige). På den ene siden har vi tilsynelatende ingen problemer med å bruke skjermer og tastatur til å berøre livene til mennesker som befinner seg tusenvis av kilometer unna, samtidig som vi finner det vanskelig å snakke med mennesker som fysisk sitter ved siden av oss.

Tror virkelig Apple og Meta at løsningen på at vi sliter med å snakke med mennesker rundt oss, er å leve ut enda større del av livet vårt i en virtuell virkelighet? Kan vi virkelig tillate dem å eie denne sannheten? Samtidig som vi blir stadig mer overvektige, samtidig som stadig flere av oss får nedsatt syn og samtidig som stadig flere av oss får livsstilssykdommer som Diabetes, som i stor grad henger sammen med altfor lite fysisk aktivitet. 

Personlig håper jeg virkelig at Vision Pro-brillene flopper. 

Apple Watch

Helseklinikk på håndleddet

På den andre siden kan jeg ikke vente på at Apple vil potensielt revolusjonere helsesektoren med blant annet nye utgaver av sine klokker, som kan bidra til en bedre helse for deg og med ved å proaktivt overvåke vår egen helse, og på den måten hindre at så altfor mange utvikler blant annet diabetes 2 som følge av dårlig livsstil. 

For mitt vedkommende er det for sent allerede. Jeg dro på meg både diabetes 1 og 2 ganske nøyaktig da jeg fylte 50 år. Det er estimert at over 1,3 milliarder mennesker verden over vil ha utviklet diabetes 2 innen 2050. I dag ligger andelen på tett opp imot en halv milliard. På 80-tallet, da jeg virkelig ble bitt av data-basillen, var tallet på under 100 millioner. Rekk opp hånda de som tror at AR- og VR-briller vil bidra til å snu denne trenden!

Apple Watch derimot kan det. 

Steve Jobs, Apples karismatiske grunnlegger, hadde en visjon om å gjøre Apple Watch til en toppmoderne helse-dings allerede i 2011. Og selv om det aldri ble en Apple Watch under Jobs ledelse (og liv), har klokken siden 2014 gradvis utviklet seg fra å være en enkel skritteller og smartklokke, til å bli en kraftig verktøy for helsemonitorering, med funksjoner som søvnmåling, respirasjonsfrekvens og oksygenmåling av blodet. Og selv om den etterlengtede blodsukker-overvåkningen fortsatt ikke har blitt realisert, har hver nye utgave av Apple Watch ført oss nærmere Jobs sin opprinnelige visjon om en helseklinikk på håndleddet. 

Og nå er det mye som kan tyde på at den neste Apple Watch-utgaven, 10 år etter lanseringen, vil nettopp kunne måle blodsukkeret vårt, og på den måten forhindre diabetes 2. Og det er her den ekte revolusjonen befinner seg; i å forebygge i stedet for å behandle. Revolusjonen handler om å være proaktiv i stedet for reaktiv. 

I så måte er ett proaktivt grep å ikke lansere Vision Pro. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Apple Watch kan redde norsk velferd

Apple Watch er mye mer enn en smartklokke. Det er en plattform som stadig utvides med nye helsefunksjoner, og som gjør avansert medisinsk teknologi tilgjengelig for Ola og Kari. Denne demokratiseringen av helsedata gjør det mulig for oss å ta bedre beslutninger om vår egen velvære, og det på en måte som er integrert i vårt daglige liv. 

Det er ingen tvil om hvilket produkt eller dings jeg setter ekstremt høyt selv om dagen. Min Apple Watch Ultra som jeg kjøpte for snart ett år siden, er min faste følgesvenn. Sammen med Oura-ringen og Google Fit-appen, hvor jeg samler alt av data, har jeg veldig god oversikt og forståelse av hva som påvirker kroppen min i både positiv og negativ forstand. Alt fra hvor mye jeg beveger meg, hvor tung treningsøkten min er, til når og hva jeg spiser og drikker, og hvor sent jeg legger meg og står opp. Sammen med Libre 3 sin blodsukkermåler, som jeg skyter inn i armen min hver 14. dag, og som varsler meg om høyt og lavt blodsukker over Bluetooth til min iPhone, har jeg i praksis aldri hatt like god kontroll og forståelse for min egen helse. Ironisk nok måtte jeg få både diabetes 1 og 2, før jeg tok min egen helse på alvor. 

Og det koster både meg, men ikke minst samfunnet mer penger enn det burde. 

I 2022 ble det brukt nesten 85.000 kroner per innbygger til helse, tilsvarende hele 453 milliarder kroner. I 1980, da jeg var 7 år og hadde begynt på skolen, brukte Norge under en tiendedel, 42,6 milliarder. 

At de fleste nordmenn ikke beveger seg så mye de burde, sitter for mye og spiser dårlig mat, koster i kroner og øre. Vil kostnadene gå ned eller opp om Apple og Meta lykkes med å tre over oss sine AR- og VR-briller? 

Apple Watch

Gateway til proaktiv helsestyring

Tenk om Apple kunne skrota hele Vision Pro-lanseringen og satset enda flere milliarder på at Apple Watch skal bli det produktet som fundamentalt transformerer folks tilnærming til helse og velvære. Nå er det også mye som tyder på at det er nettopp det Apple vil gjøre også. Vision Pro-ambisjonene til Apple er forholdsvis beskjedne, og det meste tyder også på at produktet vil bli kraftig forsinket og at produksjonen vil bli særs lav. Ifølge sikre kilder har Apple bestemt seg for å kutte produksjonen ned til under 400.000 enheter i 2024, noe som er en reduksjon på 60 prosent. Det endelige volumet blir sannsynligvis enda lavere, som følge av flere produksjonsutfordringer, noe som vil føre til en kraftig forsinkelse i selve lanseringen. 

På den andre siden estimeres det at Apple vil selge mellom 35 og 40 millioner enheter av Apple Watch til neste år. 

Smartklokken til Apple er ikke bare en klokke, en skritteller og en forlengelse av iPhone. Gjennom teknologiske innovasjoner som blodtrykksmåling og potensiell søvnapnédeteksjon og glukosemåler, ligger det et løfte om en fremtid der klokken vår har blitt en gateway til proaktiv helsestyring. Helsestyring som kan bidra til å skape et bedre samfunn, hvor andelen av bruttonasjonalprodukt som går til helsetjenester ikke fortsetter å vokse, men i stedet reduseres. Utover at livene til millioner (og milliarder) kan bli bedre, kan også velferden vår bli bedre. 

Tim Cooks arv

Og det er større sannsynlighet for at det er denne arven Tim Cook og hans Apple vil bygge for, fremfor å bidra til å ytterligere forsterke de helsemessige utfordringene som teknologien har bidratt med allerede. Med Apple Watch er Apple i ferd med å ikke bare posisjonere seg som en teknologiprodusent, men som en integrert del av vår helse og daglige velvære. 

Om Apple lykkes i å få på plass en blodsukkermåler i Apple Watch 10, gjenstår å se. Det er uansett gledelig å se at med Apple Watch lever vi i en tid hvor teknologien ikke bare trenger å være en direkte årsak til bekymring, men en konkret kilde til løsning, og da spesielt innenfor helsesektoren, hvor kostnadene løper løpsk som følge av vårt fysiske forfall. Apple Watch kan, slik jeg ser det, bli ett av de mest betydningsfulle skiftene i forholdet mellom mennesker og teknologi siden Steve Jobs lanserte iPhone.