fbpx
annonsesvindel

Annonsesvindel i mobilapper koster annonsørene milliarder

Annonsesvindel er ikke noe nytt. Og unntaket er ikke på mobil. Annonsører estimeres å bruke nærmere 120 milliarder på annonser i mobilapper.  En økende andel er svindel.

Mobilteknologi-selskapet Tune hevder å ha produsert verdens første globale rapport som tar for seg annonsesvindel via mobile apper. Og via nettsiden deres får du oversikt over hvor stor andelen av annonsesvindel er per land i et interaktivt kart.

annonsesvindel

Mobilannonsering dominerer den digitale markedsføringen med over 60% andel. I Norge ligger andelen på over 60% og er forventet å stige til nærmere 80% innen 2021, skal vi tro estimatene til eMarketer. Globalt anslår eMarketer at annonsører vil bruke omtrent 1,800 milliarder kroner på digital markedsføring i 2017. Mobilandelen vil stå for omlag 63% av den digitale annonseringen, tilsvarende 1,134 milliarder kroner – hvorav 120 av disse vil være via installerte apper. Da er ikke Facebook, Twitter, LinkedIn regnet inn. Det tilsvarer 10,5% av total mobilannonsering.

Tune anslår at andelen av annonsesvindel via installerte apper i Norge vil utgjøre 2,8% prosent.  I kroner og øre vil det tilsvare i overkant 13 millioner kroner, hvis jeg bruker samme fordeling nasjonalt som globalt i forholdet mellom mobilannonsering og annonsering i mobilapper.

Til sammenligning er det kun snakk om 1,6% av mobilapp-annonseringen i Danmark som er svindel, mens Sveriges andel er på 3,9%. Skandinavia ligger godt under gjennomsnittet, som er på 4,72%, mens det globale snittet er på 7,8%.

Dårligst ut globalt kommer;