30 år med internett-teknologi: En reise fra internettets begynnelse til dagens digitale samfunn
Aftenposten spurte meg om hvilke apper jeg mente kunne hjelpe oss å bli mer effektive (og produktive) i hverdagen. «There is an app for that» selvsagt, men viktigst av alt er ens egen selvdisiplin og selvledelse.
There’s an app for that
Det finnes apper for «det meste». Apper som kan hjelpe deg å lære språk, motivere deg til å spise sunnere, trene mer (og riktigere), gå tur, sove bedre, lese mer, osv. Men til syvende og sist står det på deg og din vilje (og evne) til å gjennomføre. Så da Aftenposten tok kontakt og spurte meg om jeg hadde noen gode tips til «apper som kunne gjøre hverdagen mer effektiv» så svarte jeg som sant var, at det finnes veldig mange apper som lover fryktelig mye, men at det er deg og meg det står på. Din egen evne til å lede deg selv, er avgjørende for hvor effektiv og produktiv du kan bli. Og til det kreves disiplin og ikke nødvendigvis så mange apper.
Hele Aftenposten-saken kan du lese ved å klikke på bildet under. De fleste av mine tips og råd kom ikke med. Derfor har jeg valgt å legge dem ved under bildet.
Det enkle er ofte det beste
Det finnes mange «produktivitetsapper» og -tjenester å velge mellom. Min erfaring er at det som avgjør hvor effektiv og produktiv du er, er hvor god du er til å holde fokus. Hvor flink du er til å ikke bli forstyrret av «alt annet». Som for eksempel av alle varslinger (les: notifications) på mobilen, nettbrettet og laptopen. Det er mange som fortsatt lever i troen på at vi kan gjøre flere ting samtidig (les: multitaske) og at en app kan gjøre oss produktive bare ved å installere den.
Selv har jeg vært innom «alle» slike Huskeliste-apper , men har endt opp med å bruke Apple sin standard-app for notater; Notater. Fungerer sømløst på tvers av alle plattformer og har muligheten også til å involvere/inkludere andre ved behov.
Når det kommer til handlelister sverger hele familien til Listonic. Tenk om alle butikker kunne plassert alle varene i lik rekkefølge i butikkene, slik at Listonic kunne sortert handlelisten deretter. Da kunne vi snakket produktivitets- og effektivitetsforbedring!
Det nærmeste du kommer til ekte papir
Jeg skriver notater i jobbsammenheng på min reMarkable II. Viktige ting sitter gjerne litt bedre i hodet når man skriver med en penn og ikke på et tastatur. Jeg bruker Dropbox for å synkronisere alle viktige dokumenter mellom MacBook, iPad og iPhone – og lar de aller fleste dokumentene kun bli liggende i skyen. Alt av bilder og videoer blir automatisk – og i full oppløsning – lastet opp til Google Photo. I tillegg blir alt også overført til eksterne disker. Du kan aldri være sikker nok.
AirTags passer på at du ikke roter bort viktige ting
Jeg har utstyrt mine viktigste «ting», som dronebagen min, PC-veska, bilnøkler, etc med Apple sine AirTags, slik at jeg bruker minimalt med tid på å lete etter dem når jeg skal av gårde. «Hvor er»-appen er i så måte ikke bare en sikkerhets-app, men en effektivitets-app.
Jeg sverger til Vipps når det kommer til alt fra å betale, be om betaling og når vi er på venneturer. I tillegg har jeg brukt Spare-appen til DNB for diverse spareformål. Alt fra faste trekk til barna, til fondssparing, men også til ferieturer. Appen gjør sparing til en lek, og alt fungerer helt automatisk og sparer meg for masse tid.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Fjern friksjon. Gi tid tilbake
Slik kunne jeg holdt på i det uendelige. Det finnes mange apper «her og der» som fjerner friksjon og gir meg tid tilbake. Dyrebar tid som jeg kan bruke det på det som virkelig er viktig. Som gjør meg mer effektiv og produktiv. Men igjen; de viktigste grepene derimot er å:
- Skru av så mange varslinger som mulig. Vi må ikke være så redd for å gå glipp av noe (les: FOMO). Det som har vært til ekstrem hjelp for meg når det kommer til å holde fokus og jobbe konsentrert er å koble vekk alt annet.
- Fokus-verktøyet til Apple, som fungerer sømløst på tvers av deres enheter, fungerer helt fantastisk. At jeg selv veldig enkelt kan bestemme at nå skal absolutt ingen eller ingenting forstyrre meg er helt nydelig. Eventuelt at kun utvalgte personer og apper kan forstyrre meg, når jeg selv ønsker det. Det finnes mye empiri på at det tar nesten en halvtime å finne tilbake til samme «Zen mode» du var i, før du ble forstyrret av noe annet. I noen tilfeller tar jeg til og med frem min Jabra Elite 7 Pro-øretelefoner og setter på litt «white noise» eller «light rain», som hjelper meg å blokkere absolutt alt utenfra.
- Det hjelper meg også svært mye å «ta for meg mailen» hver dag. Gå igjennom hele mailboksen, kaste de mailene jeg ikke trenger, svare umiddelbart på de som kun trenger et kort svar, og så «røde ut» dem jeg må bruke mer tid på.
- Dernest bruker jeg kalenderen min flittig til å sette av tid til de mailene og oppgavene som krever det. Jeg behandler kalenderen som en oversikt over de viktigste gjøremålene og oppgavene mine, i stedet for bare møter og avtaler.
- Det samme gjelder telefonsamtaler. Jeg svarer aldri på uanmeldte telefoner. Det være seg fra kjente eller ukjente. Unntaket kan være kjente og hvis jeg har tid og anledning der og da. Ukjente aldri. Det er som regel kun plagsomme selgere som ringer uanmeldt (og til alle døgnets tider). Og er det ikke selgere, er det gjerne svindlere. Min påstand – for å få en mer effektiv og produktiv hverdag – er å se på telefonsamtaler på lik linje som møter. Avtal på forhånd, via SMS, meldingstjenester eller e-post. Da blir telefonsamtalene også mye mer produktive og effektive, for da er begge parter fokusert og dedikert til den samtalen. En samtale som kan bestå av bare lyd, men også video. Det være seg på Whereby, Zoom, WebEx, Google Meet, Teams eller FaceTime (for å nevne noen).
Fjerner du distraksjoner blir du mer effektiv
Det er altfor enkelt å laste ned en app og tro at appen alene vil utføre mirakler. Det er nok også derfor de aller fleste appene vi laster ned, forsvinner i løpet av de første 24 timene.
Jobb heller med deg selv og ditt eget forhold til distraksjoner og forstyrrelser. De fleste appene og tjenestene i dag er tross alt designet for at du skal komme tilbake så ofte som overhodet mulig. Og det er en effektivitetstyv i seg selv. Kvitter du deg med din egen FOMO, får du masse tid tilbake som alene vil gjøre deg mer effektiv i hverdagen, og som en bonus vil bidra til at du også får det bedre med deg selv.
Kall det selvdisiplin.
Som selvstendig næringsdrivende siden 2014, kaller jeg det selvledelse.
Og bare så det er sagt; det er lettere sagt enn gjort.
Lykke til.
Bilde: Rob Hampson via Unsplash