fbpx
Hjelp 113

I appen «Hjelp 113» er alle numrene til nødetatene samlet. Her kan du også ringe legevakten, som automatisk sender deg til nærmeste legevaktsentral uansett hvor du er i landet. Foto: Thomas T. Kleiven

Kanskje den viktigste appen på mobilen din

«Ut på tur, aldri sur». Men hva med trygg? Med appen «Hjelp 113» vet alltid nødsentralen hvor du er. Og det sparer redningsmannskapene verdifull tid, hvis uhellet er ute. 

Som regel vet du akkurat hvor du er. Du er hjemme, du er på kontoret, du er i butikken, du er på treningssenteret. Men hva når du er ute i naturen på tur? Hvordan forklarer du nøyaktig hvor du befinner deg på fjellet, eller hvilken sti du går på i skogen?

– Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan appen «Hjelp 113» ha en helt avgjørende betydning, sier Jørgen Skogmo, luftambulansekoordinator ved AMK-sentralen i Oslo.

 

Alle nødnumre samlet i én app

«Hjelp 113» vet alltid hvor du er. Ved hjelp av GPS-signaler finner den de nøyaktige koordinatene til stedet du er på, uansett om det er i sentrale strøk eller utenfor allfarvei. Når du ringer 113 via appen, sender den posisjonen din rett til nødsentralen. Slik sparer redningsmannskapene verdifull tid.

Appen «Hjelp 113» er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet, og har allerede blitt lastet ned over 1,6 millioner ganger. Hver dag foretas cirka 200 nødsamtaler fra appen. Du kan ringe både 113 (helse), 110 (brann) og 112 (politi) direkte fra appen.

 

Automatisk kontakt med nærmeste legevakt

I den nyeste versjonen av appen er det også mulig å ringe legevakten. Ved å trykke på knappen «legevakt» ringer man det nasjonale legevaktnummeret 116 117. Dermed kommer man automatisk i kontakt med nærmeste legevaktsentral, uansett hvor man befinner seg i Norge.

– Denne appen vil være den viktigste du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Dette sparer redningsmannskapene for verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.

 

Husk vanlig fjellvett

Selv om appen forteller redningsmannskapene hvor du er når ulykken er ute, bør du ikke droppe vanlig fjellvett. Mobiltelefoner kan gå tom for batteri og det er ikke dekning overalt. Jørgen Skogmo ved AMK-sentralen har følgende tips til dem som skal på fjelltur i høstferien:

– Det er smart å ha på seg klær med knallfarger. Da blir man godt synlig på avstand og det blir enklere for letemannskapene å finne deg. Og selvsagt bør du ha med ekstra klær og mat, i tilfelle det kommer et værskifte.

Fakta om «Hjelp 113»

Last ned «Hjelp 113»-appen her.