fbpx

5 måter Facebook har endret våre liv

Internett har for alvor endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber, og Facebook er i ferd med å bli Internett. Husker du hvordan livet ditt var før Facebook?

Har du tenkt på det? Hvordan du holdt kontakt med gamle og nye venner før Facebook? Med kollegaer, partnere, kunder. Med familien din. Ikke minst hvordan du holdt deg oppdatert med dine omgivelser; nære og fjerne. Med bursdager, selskaper, arrangementer og fester. Her er 5 eksempler på hvordan Facebook har endret våre liv:

  • Internett og sosiale medier har gjort verden åpen og transparent. Og veldig mye mindre. Facebook har fundamentalt endret hvordan vi kontakter, holder kontakt og deler våre egne liv. Relasjonene vedlikeholdes akkurat så åpent eller lukket som vi selv vil, og det hele er gjort tilgjengelig helt gratis. Sånn sett kan vi også si at Facebook har endret vårt forhold til privatliv.
  • Facebook har totalt endret på hvordan vi konsumerer nyheter. Facebook-veggen er en uendelig strøm av nyheter og oppdateringer som konsumeres gjennom en miks av tekst, bilder, lyd og video. Vi leser ikke lenger aviser fra A til Å, men enkeltstående nyheter fra multiple nyhetsformidlere basert på hemmelige algoritmer som «kalkulerer» seg frem til hva det er vi vil ble eksponert for, og ikke.
  • Med 3,3 millioner nordmenn som har en Facebook-profil, har også Facebook endret hvordan vi ytrer oss. Alle som vil har en mikrofon med potensiell ekstrem rekkeviide. Ytringen har således bydd på både muligheter og utfordringer. Muligheter til at mennesker fra hele Norge (og verden forøvrig) uavhengig av avstand, tidssone og kultur, til å komme sammen for å samtale, konversere og diskutere. De samme mulighetene blir dessverre også brukt til hatefulle ytringer, mobbing og trusler. Arenaen for å møtes i fellesskap har aldri vært større. Vi har heller aldri hatt en større arena for å mobbe eller bli mobbet.
  • Facebook har endret hvordan vi påvirker og påvirkes av våre omgivelser. Både av fjerne og nære relasjoner, men også av politiske partier, politikere, organisasjoner og merkevarer. Lurer du på noe, så er det alltid noen eller noe på Facebook som lytter og svarer. Usikker på hvilke konserter du bør gå på? Hvilke bøker du bør lese, restauranter du bør spise på, hoteller du bør sove på, flyselskaper du bør fly med, biler du bør kjøpe, osv. Det er alltid noen på Facebook som vil svare, gi råd, komme med anbefalinger eller advarsler. Facebook har gitt merkevarer et fantastisk verktøy å holde kontakt med kundene sine på. Samtidig har forbrukere aldri hatt så mye makt som nå. Virksomheten eier kanskje varemerket, men merkevaren er det forbrukeren som eier.
  • Facebook har gitt oss hele verden i en hånd. Mer enn 1 av 7 mennesker i verden er på Facebook i dag. Kanskje halvparten i løpet av de neste 10 årene. Alt som skjer om 1 sekund kan finne veien til deg og meg sekundet senere – på en liten skjerm vi holder i hånden. Facebook har endret alt; hvordan vi lever, leker, lærer og jobber.

Store endringer i vente

Facebook kommer ikke til å bli mindre viktig – for ikke å si essensielt – i våre liv, men i tillegg tror jeg Facebook sin personlige assistent – M – kommer til å bli en aktiv endringsfaktor. Personlige assistenter – som for eksempel Apple sin Siri – har frem til nå svart på spørsmål du har stilt (etter beste evne), men M vil kunne utføre arbeidsoppgaver for deg. Bestille den romantiske middagen for deg og din bedre halvdel. Betale regninger. Booke flybilletter. Også må vi ikke glemme VR. Om ikke i 2016, så vil Facebook sine VR-briller introdusere oss for nye markante endringer som vil påvirke hvordan vi lever, leker, lærer og jobber.