fbpx

5 kontoer du må ha i 2013

Har du registrert deg for disse 5 kontoene så kommer du langt i 2013 :)

Epostens død er sterkt overdrevet, og den vil nok leve godt også i 2013! Når det er sagt – for en epost-konto er konto nummer en som du bør ha – så har bruken av epost endret seg for veldig mange i løpet av året som har gått. Til å bli mer brukt som et informasjonsverktøy og mindre til å drive daglig kommunikasjon på. I 2013 og årene fremover er det heller ingenting som tyder på at denne trenden vil snu. Epost egner seg rett og slett dårlig til å kommunisere og samhandle med. Da finnes det mange andre bedre løsninger – får både interne- og eksterne formål.

Så – hvilke 5 kontoer bør du ha i 2013 for å komme langt, og hva mener jeg egentlig med å komme langt? Jeg tenker blant annet på hvilke kontoer du trenger for å både nå bredt og dypt hva gjelder din digitale tilstedeværelse. Med langt tenker jeg også på hvilke kontoer du bør ha for å kunne ta i bruk de mest brukte tjenestene og verktøy som i stor grad preger den digitale hverdagen, og med å komme langt tenker jeg også på hvilke fem kontoer du bør ha for å kunne utnytte de digitale kanalene optimalt.

Det finnes selvsagt langt flere – men jeg vil påstå at med disse 5 kommer du i nesten alle tilfeller i mål også!

1. epost

Det meste starter stort sett med en epost-konto. Et godt eksempel på den overdrevne døden til eposten oppimot den økende bruken av sosiale medier er at du nettopp må ha en epost-konto når du skal registrere deg for de aller fleste sosiale nettverkene, om det er til Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+ eller andre.

Når du skal registrere deg for en ny epost-konto, og om du ikke har en fra før av, vil jeg anbefale deg å registrere deg for en gmail-konto, av mange grunner. For det første liker jeg Google sin egen epost-tjeneste; den er gratis og har et hav av viktige og gode funksjoner. I tillegg får du også tilgang til resten av Google sine tjenester via din gmail-konto, og her bør ikke minst følgende tjenester nevnes:

2. Facebook

Facebook er mer enn et sosialt nettverk. Det har blitt for veldig mange av oss en integrert del av den digitale hverdagen. En ting er å registrere seg for en Facebook-konto for å oppdatere sine venner med daglige «happenings«, en annen for å bli holdt oppdatert over hva dine venner bedriver tiden sin med. Facebook er i tillegg også integrert med fryktelig mange andre tjenester og apper – og i mange tilfeller kan din Facebook-konto brukes for å registrere deg på nye verktøy du tar i bruk i stedet for å ha multiple kontoer spredt ut på alle mulige web- og app-baserte nettverk og -verktøy. Tilsvarende konto-integrasjon finner du også i økende grad for Twitter og Google.

Det er ikke mange grunner til å ikke ha en Facebook-konto om du har planer om å være online lenger. For øyeblikket har omtrent 2,7 millioner nordmenn en Facebook-konto, og tiden man bruker på dette nettverket har jevnt og trutt økt etter hvert som nettverket utvides med flere og flere tjenester. Det er forventet at Facebook i 2013 også vil inkludere videokonferanseløsning og ikke minst bli bedre på søk.

3. Twitter

På samme måte som at du kan bruke din Facebook-konto til å logge deg på andre tjenester kan Twitter også benyttes til det samme. Integrasjon mot andre populære apps og verktøy er svært utbredt, og utover at Twitter er et raskt voksende sosialt nettverk for å holde seg oppdatert på det du er opptatt av, eller å samtale med andre som er opptatt av det samme som deg, så er også Twitter i ferd med å bli defacto-nettverket for den sterkt voksende trenden å skape sosial kommunikasjon mellom hva som foregår på TV og hvordan vi diskuterer og samtaler om TV-programmene på nett. I 2012 så vi noen norske TV-programmer som begynte å ta i bruk hashtags for å samle diskusjonen rundt ett og samme temaord, og dette er forventet å vokse kraftig i tiden fremover. Samme hashtag-bruk ser vi også brukt i det svært så populære mobile og sosiale nettverket Instagram – som Facebook kjøpte i 2012. Med over 100 millioner Instagram-brukere og over 1 milliard Facebook-kontoer på verdensbasis er det ikke vanskelig å spå at Facebook vil utvide og utvikle videre Instagram-nettverket. Så får vi bare håpe de gjør det på en måte som gavner brukerne og ikke bare aksjonærene!

Mot slutten av 2012 hadde nesten 400,000 nordmenn registrert seg med en Instagram-konto, og veksten ser ikke ut til å avta med det første – til tross for en liten «hickup» i desember når Instagram «truet» sine brukere med å selge alle bildene våre.

4. Foursquare

Om du er – eller har planer om å bli en Instagram-bruker kan det være nyttig å registrere deg for en Foursquare-konto også. FourSquare gir deg mulighet til å sjekke inn Instagram-bildet ditt der du tar bildet, slik at de som følger deg kan også se hvor i verden bildet ble tatt. Bruk av GPS og lokasjon opp i mot tjenester som Instagram, Twitter og Facebook er en økende trend. Folk vil ikke bare engasjere seg rundt din statusoppdatering eller bilde, men de vil gjerne også vite hvor du befinner deg. Er du på jakt etter et reisemål eller en restaurant er det kjekt å kunne vite hvor bildet av den flotte badestranden ble tatt. Via Instagram kan du ta i bruk ikke bare FourSquare som et lokasjonsbasert sosialt nettverk, men du kan også velge å dele bildene dine fra Instagram, med dine venner på Facebook og dine følgere på Twitter også.

Det er en trend i seg selv – og som også er nevnt over – at flere og flere apper, verktøy og tjenester gir deg mulighet til å dele det du holder på med, om det er et spill du spiller, en nyhet du leser, et sted du er, en film du ser, en radiosending du hører på, en låt på Spotify du digger, osv, med dine relasjoner – og da er spesielt integrasjonen mot nettopp Facebook og Twitter sterkt representert.

5. Dropbox

Vi er sosiale og vi er mobile – og med en økende mobil hverdag kommer også behovet for å kunne lagre og dele filer og dokumenter enkelt, effektivt og sikkert. Dropbox er uten tvil den mest populære måten å dele filer over Internett på – i skyen med andre ord. Siden Apple forsøkte å kjøpe opp Dropbox i 2011 har antallet Dropbox-kunder verden over blitt til over 100 millioner – en dobling siden Apple gjorde sitt fremstøt. Dropbox dominerer dette markedet og fildelingstjenesten står for nesten 20 prosent av all browser-basert fildeling. Dagens Dropbox-brukere lagrer mer enn 1 milliard filer hver dag, og som ved de andre kontoene jeg har snakket om, har en del av Dropbox sin suksess vært direkte knyttet opp til hvordan tjenesten er tett integrert mot de mest populære verktøyene og tjenestene som «folk flest» bruker  i hverdagen.

Min egen blogg blir feks automatisk kjørt backup av hver dag, hvor alt lagres på min Dropbox-konto. Alle mine Instagram-bilder blir automatisk lagret på min Dropbox-konto, og med en egen Dropbox-mappe på min MacBook blir alle filer som jeg ønsker rask og enkel tilgang til på min iPad og iPhone lagret på min Dropbox-konto også. Til tross for iherdige forsøk fra både Google og Microsoft til å komme opp med tilsvarende tjenester – Google Drive og Microsoft Skydrive – er Dropbox fortsatt 10 ganger så stor som disse to hver for seg.

Hvor langt er langt?

Hva tror du, hvor mange av disse kontoene har du allerede i dag?

Skulle jeg tippe en konto de fleste ikke har tatt i bruk så er det vel Foursquare. Epost har vi alle, Facebook er det veldig mange som har, langt færre av oss har en Twitter-konto. Enda færre er det vel som bruker Instagram, mens de færreste har tatt i bruk FourSquare eller Dropbox her til lands.

Andre forslag på kontoer man bare MÅ ha for å komme seg noen vei digitalt i 2013?

photo credit: kdonovan_gaddy via photopin cc