Undersøkelsen til Weber Shandwick avslører kraftig økning i bruk av sosiale medier hos toppsjefene i verdens største selskaper.
Funnene kommer fra analysebyrået Weber Shandwick som avdekket at hele 80 prosent av toppsjefene blant verdens 50 største selskaper har tatt i bruk sosiale medier for å kommunisere med markedet. Resultatene, som er publisert i «Socializing Your CEO: From Marginal to Mainstream« viser at antall ledere som har engasjert seg i sosiale medier har mer enn doblet seg siden de begynte å overvåke de sosiale aktivitetene blant toppledere i 2010. Da var kun 36 prosent av topplederne sosiale.
Fortsatt er mange toppledere skeptiske til sosiale medier og digital kommunikasjon, men skeptikerne blir færre for «hver dag». Internett og sosiale medier har gjort kommunikasjon åpent og transparent, og derfor har også flere toppsjefer innsett at det har blitt viktigere å ta del i den nye transparente hverdagen til å fortelle selskapets historie og delta i de digitale samtalene. Undersøkelsen til Weber Shandwick har vist at ledere med sosiale toppsjefer føler seg mer inspirerte (52 prosent), teknologisk avanserte (46 prosent) og mer stolte av sin arbeidsplass (41 prosent). I dagens kamp og jakt etter de beste talentene, har også sosiale toppsjefer sterkt bidratt til å beholde de beste ansatte og tiltrekke seg nye.
Det er derimot mye som kan tyde på at avstanden hva gjelder graden av aktivitet er stor mellom toppsjefene i verdens største selskaper og de norske.
3 tegn på at toppsjefen forstår hvor viktig sosiale medier har blitt:
1. Selskapets hjemmeside blir i økende grad benyttet til å kommunisere med omverden. Undersøkelsen fra Weber Shandwick avdekket at nesten syv av ti ledere hadde en synlig tilstedeværelse på selskapets nettsider utover tradisjonell navn og bio. Dette er en dobling fra 2010. Et av eksemplene fra undersøkelsen kom fra Microsoft sin nye toppsjef, Satya Nadella og hvordan han er omtalt på deres nettside med videoer, sitater, bio og taler.
Hos Microsoft i Norge er situasjonen litt annerledes. Her presenteres selskapets norske toppsjef, Michael Jacobs på den noe mer tradisjonelle måten, med bilde og bio.
Den klassiske «Om toppsjefen»-beskrivelsen er også i ferd med å endre seg fra en standard bio og bilde, til å bli mer sosialt tilrettelagt, hvor toppsjefens siste taler, tweets, LinkedIn-poster, bloggposter med mer er integrert og inkludert.
I Norge må jeg innrømme at jeg sliter med å finne noen gode eksempler. DNB ser derimot ut til å være på vei, og Stormberg har lenge vært et godt eksempel. Kom gjerne med tips om du kjenner til flere norske selskaper som passer inn i denne kategorien.
Les også: Banken vil kuppe avislesere (Dagens Næringsliv)
2. LinkedIn er det prefererte sosiale nettverket for toppsjefen. LinkedIn har over 130 millioner registrerte brukere. Det er fortsatt ganske så begrenset hva LinkedIn blir brukt til, og ikke minst hvor aktive disse brukerne er. I følge Ipsos MMI er det kun snakk om 8 prosent av de norske brukerne som er innom daglig, mens nesten 6 av 10 er innom en gang hver måned eller sjeldnere. Siden 2010 har derimot antall toppsjefer som bruker LinkedIn økt fra 4 til 22 prosent.
LinkedIn representerer på mange måter en god anledning for ledere å fremstå som «moderne» ledere, til å styrke sin egen personlige merkevare, bli oppfattet som en «thought leader», styrke medarbeidernes stolthet, attrahere nye ansatte og styrke egen innflytelse. En forutsetning er selvsagt at man deltar og ikke bare er tilstede. Fortsatt er det svært mange norske ledere derimot som kun har en LinkedIn-profil, men som sjeldent eller aldri bruker den til annet enn å knytte opp nye forbindelser.
Les også: Hvor sosiale er de største selskapene (HansPetter.info 2012)
Det er store avstander mellom de mest og minst aktive. Richard Branson har vært i en årrekke svært så aktiv på LinkedIn, mens DNBs konsernsjef, Rune Bjerke, ikke har vært aktiv i løpet av de siste ukene. Selv ikke toppsjefen i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, er spesielt aktiv på LinkedIn – men så er hun til gjengjeld svært så aktiv i andre sosiale nettverk, som feks Facebook, Twitter og Instagram.
Det ser også ut til å være trenden for flere av de mest aktive toppsjefene i Norge på Twitter – de er ikke aktive eller tilstede på LinkedIn:
- Bent Myrdahl i Q-Meieriene har ikke en LinkedIn-profil.
- Johan H. Andresen har postet 2 ganger de siste 30 dagene på LinkedIn, men tvitrer over 5 ganger daglig.
- Steinar J Olsen i Stormberg har ikke en LinkedIn-profil.
- Marit Warncke i Bergen Næringsråd har ikke vært aktiv på LinkedIn den siste måneden.
- Håkon Haugli i Abelia har ikke vært aktiv på LinkedIn den siste måneden.
- Baard Schumann i Selvaag Bolig er derimot svært aktiv – både på LinkedIn og Twitter (som en av få norske toppsjefer).
I forhold til bloggposten «Hvor ble det av HP Norge» har Hans-Henrik Merckoll, selskapets nye Norges-sjef, postet 2 ganger i løpet av de siste 30 dagene. DNBs Rune Bjerke er heller ikke spesielt aktiv på LinkedIn og har ikke lagt ut noen poster i løpet av den siste måneden.
Alt i alt kan det se ut som toppsjefene har registrert seg på LinkedIn – muligens kun for å bygge nettverket sitt, for det er ikke mye aktivitet å spore….enn så lenge. Det samme gjelder forøvrig for mange av selskapene også – LinkedIn ser på mange måter ut som en telefonkatalog.
Les også: Sosiale medier er ikke en telefonkatalog (HansPetter.info 2013)
3. Video er i ferd med å bli den «nye normalen» for toppsjefen. Antall toppsjefer som deltar på video, enten på selskapets egen hjemmeside eller på YouTube og lignende, er nesten tredoblet siden 2010 – fra 18 til 54 prosent.
Toppsjefen til Lufthansa, Carsten Spohr, brukte video til å formidle sin sorg over den tragiske ulykken hvor Germanwings flight 9525 styrtet over de franske alper i mars 2015. Et økende antall toppsjefer har begynt å forstå viktigheten og effekten av å bruke video i dagens multimediale og digitale hverdag.
Jeg tar gjerne i mot tips på norske toppsjefer som bruker video aktivt som en del av sin kommunikasjon.
Bedre å være synlig enn usynlig?
Jeg vil fortsatt påstå at en synlig leder er bedre enn en usynlig, og at Internett og sosiale medier gjør det langt enklere og mer effektivt for en toppsjef å oppnå god effekt av respektives kommunikasjonstiltak. Undersøkelsen til Weber Shandwick konkluderte også med at toppsjefer som er engasjert i sosiale medier er også oftere blant de mest ansette toppsjefene.
Det vi heller ikke kan stikke under en stol er at stadig flere nye toppsjefer vil ha Internett og sosiale medier som en naturlig del av kommunikasjonsmiksen. De vil være digitale innfødte, mens brorparten av dagens toppsjefer er digitale innvandrere. I tillegg er det viktig for dagens usynlige ledere i sosiale medier å spørre seg selv om sosiale medier er forbigående, eller om disse nye kommunikasjonskanalene vil bli enda viktigere i tiden fremover. Velger man å forbli usynlig i sosiale medier er veien (potensielt) kort til å bli oppfattet som utdatert.
Les også: Vil ledere ignorere sosiale medier i 2015?
Nå som Norge ikke lenger «surfer på oljebølgen» vil det ikke overraske meg om langt flere toppsjefer og ledere vil «steppe up» deres egen digitale innsats. Rett og slett fordi det kan koste dyrt å ignorere det.
Hva tror du, synlige eller usynlige ledere i digitale kanaler i 2016?